| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - wyrównanie krzywych - odstępny między węzłami - fit to path
aksa - 29 Czerwiec 2012, 11:28 Temat postu: wyrównanie krzywych - odstępny między węzłami - fit to path Cześć,
mam takie pytania, czy można w prosty sposób:
1. wyrównać, wygładzić krzywe, tak aby były symetryczne, albo przestały być kanciaste? Taka funkcja jak wygładzenie, bardzo deformuje krzywą, która ma mało punktów. Mnie bardziej chodzi o płynne zaaokręglenia między punkatmi, niż o wygładzenie :) Narzędzie podobne do gładzika w AI
2. czy można obiekty dopasować do krzywej? np. narysować koło zębate z równymi odstępami między zębami
Wojtek Kowalews - 2 Lipiec 2012, 11:40
Nie wiem, czy Cię dobrze rozumiem ale poprzez przejęcie na krzywe i dodanie węzłów, a następnie oddziaływanie na krzywe Beziera mozna uzystać efekt jak w Twoim pkt.1
Pkt. 2 jest bardzo prosty w Corelu Designerze.
aksa - 2 Lipiec 2012, 11:55
dzięki, faktycznie dodanie węzłów pomaga, ale to nadal mrówcza zabawa
odnośnie koła zębatego - corela designera niestety nie posiadam, ale znalazłam poradę, która pomaga w miarę ogarnąć ten temat w corelu http://corel.wodip.opole....topic.php?t=505
|
|