| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - problem z listą czcionek - corel sie zawiesza
greenspirit - 1 Lipiec 2012, 18:21 Temat postu: problem z listą czcionek - corel sie zawiesza Witam,otóż mam taki problem: w systemie zainstalowanych mam niespełna 150 czcionek ,ale kiedy w corelu chce rozwinąc ich listę to program zawiesza sie i zacina a żeby zmienic czcionke trzeba miec naprawde duzo nerwów oraz cierpliwości.Używam corelDraw x6 wer.64bit, syst win7 x64 ,4gb ramu,intel core duo, dodam ze w photoshopie problem nie wystepuje, wczesniej mialem xp i corela x3 i 2 tysiace czcionek i nic sie nie zacinało,szukalem w necie i nie znalazlem rozwiazania.Kiedy usune wszystkie czcionki i zostawie systemowe to jest ok,Wie ktoś o co tu chodzi?[/b]
LogoPedant - 1 Lipiec 2012, 22:09
Zainstaluj fonty z poziomu Font Navigatora. Może pomoże...
Cysorz - 1 Lipiec 2012, 22:58
Corel może tak reagować, jeżeli jakiś font jest bardzo skomplikowany (ma dużo krzywych/węzłów) i jest zrobiony przez jakiegoś amatora. Jeżeli znajdziesz trochę czasu, instaluj te fonty w pakietach np. po 10 sztuk i sprawdzaj jak się Draw po instalacji takiego pakietu zachowuje - trochę to czasu pewnie zajmie, ale być może znajdziesz winowajcę...
Shame - 2 Lipiec 2012, 13:33
Mnie DRAW przycina się na moment przy określonych czcionkach wtedy, gdy mają być one wyświetlone na liście rozwijanej. Wiem, które to czcionki, więc jestem przygotowany na lagi ;] ale jak wspomniałem, nie wiesza się zawsze. Przykład: mam czcionkę o nazwie BIG_FONT i ona sprawia problemy (jak napisał precyzyjnie Malutki - czcionki skomplikowane, zazwyczaj typu grudge albo distorted). Będzie ona na liście gdzieś w środku przedziału czcionek na "B", ale jak otwierasz listę i domyślnie masz Ariala, to lista kończy się też pewnie czcionką na "A" i wtedy wszystko działa. Chwytasz za suwak i ciągniesz w dół i wtedy gdy BIG_FONT ma się pojawić to się zacina. W ten sposób można znaleźć problematyczny font (mniej więcej będzie wiadomo na jaką literę się zaczyna, więc przy 1000 zainstalowanych czcionek mocno zawęża obszar poszukiwań).
Wtedy decydujesz, czy usuwasz i nie używasz czcionki, czy zostawiasz i narażasz się na zawiechy.
Jeśli musisz użyć jakiegoś fonta z okolicy tego problematycznego, to wpisz nazwę z ręki, zamiast wybierać z listy.
Mam nadzieję, że opisałem to w miarę przejrzyście ;]
PS.
Jako managera czcionek polecam NexusFont - darmowy i rewelacyjny programik, który ratuje mi tyłek non stop ;] On właściwie nigdy nie ma zacinek, nawet z badziewnymi fontami.
|
|