| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - tworzenie wizytówki - kilka pytań
marko12 - 3 Lipiec 2012, 12:34 Temat postu: tworzenie wizytówki - kilka pytań Witam
troche znam sie na corelu i ostatnio siostra poprosiła mnie abym zrobił jej wizytówke, nigdy wcześniej dla nikogo tego nie robiłem i mam dowas kilka pytań
-jakie rozmiary powinna mieć taka wizytówka
- jak przygotować ją do druku żeby w drukarni nie musieli poprawiać
i ile moze kosztować wydruk przykładowo 20 wizytówek??
dj_maras - 3 Lipiec 2012, 14:58
- w corelu masz przykładowe formaty np: A4, A3 i tam tez jest WIZYTÓWKA
- zrób w cmyk'u
- wątpie zeby ktoś ci zrobił zaledwie 20 wizytówek
(nie pisz ze znasz się troche na corelu, pisz ze nic nie wiesz)
marko12 - 3 Lipiec 2012, 15:31
chodziło mi o znajomość obsługi corela
to ile minimum drukują w drukarniach i ile mniej więcej to kosztuje?
trzeba robić jakieś spady?
kuchar - 3 Lipiec 2012, 15:52
Standardowa wizytówka ma 90x50mm.
Jeśli chcesz się dowiedzieć ile kosztuje to zerknij w mailach w spamie - mi przychodzi masa takich maili. Jeśli chodzi o druk lokalny to ceny na pewno są zróżnicowane.
Przykładowo - kuj-pom:
Składam zlecenie w sklepie:
100 wizytówek - 36zł. Wydruk na grubszym papierze ale na drukarce
druk w drukarni to minimum 1000 sztuk - koszt 160 zł. po 1mm spadu z każdej strony czyli ostateczny rozmiar projektu 92x52mm
s-p-i-n - 3 Lipiec 2012, 16:27
Jak masz dobra drukarke to druknij sobie sam - kup papier do wizytówek, po wydrukowaniu przytnij np nożykiem do tapet - na jednej kartce A4 zmiesci Ci sie 10 wizytowek
disaster - 4 Lipiec 2012, 07:11
| marko12 napisał/a: | chodziło mi o znajomość obsługi corela
to ile minimum drukują w drukarniach i ile mniej więcej to kosztuje?
trzeba robić jakieś spady? |
Masakra. Nie znasz czegoś takiego jak google?
chroma.pl
drukarniaonline.pl
drukarniasiedem.pl
...etc
marko12 - 4 Lipiec 2012, 11:13
to w takim razie po co jest to forum jeśli wszystko jest w google?
radd - 4 Lipiec 2012, 13:19
twoje pytania troszkę odstają od tematyki tego forum,
już bardziej na allegro znajdziesz na nie odpowiedzi.
- nie będę reklamował żadnej z aukcji, więc przytoczę kilka zdań z jednej z nich;
"Zlecenie realizujemy z:
1. PROJEKTU KLIENTA
Nadsyłane projekty muszą spełniać następujące wymagania:
a) Wszelka grafika musi być zapisana w rozdzielczości minimum 300 dpi i kolorystyce CMYK.
b) Wymiary projektu powinny mieć 94x54mm, z czego 2 mm z każdej strony zostaną odcięte w procesie produkcji. Ta nadwyżka to tak zwany "spad". Elementy, które mają dotykać krawędzi wizytówki powinny być odsunięte od krawędzi projektu o 2mm.
c) Wszystkie czcionki powinny być zamienione w krzywe (grafika wektorowa), a warstwy spłaszczone.
d) Projekty przyjmujemy w formatach: *.pdf, *.cdr, *.psd, *.tif, *.cpt.
e) Makietę wizytówki znajdziecie Państwo tutaj: KLIKNIJ
f) Wszelkie czarne elementy powinny się składać ze 100% barwy K. Szare elementy powinny się składać z odpowiednio rozjaśnionej barwy K - w przeciwnym razie może nastąpić zakłamanie kolorów."
cyklop - 4 Lipiec 2012, 13:24
Odpowiadam bo akurat drukuję wizytówki w małych nakładach (ale minimum to 100 szt. i nie sądzę by ktos robił mniej).
Jesli chcesz dać projekt w Corelu, to oczywiście koniecznie wszystko w krzywych, CMYK, format jak pisali wyżej 90x50. Z reguły na spodniej warstwie (chyba, że masz jakieś tło) dodaje sie trochę na obcięcie. No i to "trochę" zależy od drukarni (średnio od 1,5 do 3mm z każdej strony). Pamietaj też żeby ważne elementy (np. tekst) nie był blizej niż 3mm krawędzi cięcia.
marko12 - 4 Lipiec 2012, 20:44
| s-p-i-n napisał/a: | | Jak masz dobra drukarke to druknij sobie sam - kup papier do wizytówek, po wydrukowaniu przytnij np nożykiem do tapet - na jednej kartce A4 zmiesci Ci sie 10 wizytowek |
drukarki nie mam dobrej - epson SX125 ale moze bym druknął na jakimś dobrym papierze i jakoś bv to było a jak nie to wtedy pozostanie drukarnia
a jaki papier polecacie??
Cysorz - 4 Lipiec 2012, 21:11
Drukarni cyfrowych jest tyle co grzybów po deszczu...
Możesz zamówić np. 100 wizytówek i zapłacić za nie ok. 30 zł lub zamówić np. 4 wydruki i zapłacić za to 20 zł (bez pocięcia - wtedy jest to po Twojej stronie). Jeżeli robisz je dla siebie i nie zależy Ci na wykończeniu to sam je sobie potniesz, ale jak dla swojego klienta to radziłbym zastanowić się nad tym, czy nie lepiej dołożyć tą dyszkę i mieć spokój oraz zadowolonego klienta...
marko12 - 4 Lipiec 2012, 21:28
jesli chodzi o pocięcie to napewno bym tego nożyczkami równo nie pociął więc wiadomą rzeczą jest że lepiej dołożyć to 10zł, ale chciałbym jeszcze sprawdzić z ciekawości jak by to wysżło po wydruku na mojej drukarce dlatego prosze was o propozycje jakiegoś papieru który nadawałby się do wizytówek i mojej drukarki
Cysorz - 4 Lipiec 2012, 21:55
Jeżeli potrafisz wsadzić (i wydrukować) do drukarki karton/kredę w granicach 300 g/m2 to wszystko jedno co. Osobiście polecałbym kredę matową lub karton satynowany 300/350g. Oczywiście możesz pomyśleć też o papierach ozdobnych ale w takim przypadku wszystko zależy od możliwości drukarki. Nie da się niestety podać uniwersalnego medium - zależy to od klienta.
O "gotowych" arkuszach radziłbym zapomnieć, jeżeli nie jest to klient handlujący na codzień selerami w osiedlowym sklepiku...
dj_maras - 4 Lipiec 2012, 23:07
ale kto ma w domu zwykłą drukarkę która przyjmie 300g ?
Cysorz - 5 Lipiec 2012, 09:57
| dj_maras napisał/a: | | ale kto ma w domu zwykłą drukarkę która przyjmie 300g ? |
Gdybyś zerknął trochę wyżej to wiedziałbyś, że tyczy to drukarni cyfrowych...
marko12 - 15 Lipiec 2012, 14:20
a gdybym tak wydrukował na swojej drukarce (Epson SX125) wizytówki to mogą one być jednostronne, nie będzie to wyglądać zbyt amatorsko? bo moja drukarka nie ma możliwościu druku dwustronnego
dj_maras - 16 Lipiec 2012, 09:25
| Malutki napisał/a: | | dj_maras napisał/a: | | ale kto ma w domu zwykłą drukarkę która przyjmie 300g ? |
Gdybyś zerknął trochę wyżej to wiedziałbyś, że tyczy to drukarni cyfrowych... |
Panie Malutki gdybyś zerkną trochę wyżej to przeczytałbyś to:
"...ale chciałbym jeszcze sprawdzić z ciekawości jak by to wysżło po wydruku na mojej drukarce dlatego prosze was o propozycje jakiegoś papieru który nadawałby się do wizytówek i mojej drukarki..."
pozdrawiam :]
marko12 - 16 Lipiec 2012, 19:34
dokłądnie o to mi chodzi chciałbym druknąć pare wizytówek na mojej drukarce(epson stylus sx 125) ale kompletnie nie mam pojęcia na temat papierów do drukowania tego typu rzeczy wiec prosze was o to żebyscie mnie troche oświecili :D
andrzej_tr - 22 Lipiec 2012, 21:27
Ja drukowałem dla siebie, proste wizytówki na papierze fakturowanym o gramaturze 246g i bez problemu poradził sobie mój laserowy hapek. Dobrym pomysłem jest też papier gładzony (satynowany), wszystko zależy od preferencji i możliwości drukarki. Polecam sklep www.ergopapier.pl. U nich własnie kupiłem ten papier wizytówkowy link.
marko12 - 22 Lipiec 2012, 21:42
a jak sprawdzić możliwości i preferencje mojej drukarki do drukowania tego typu rzeczy?
andrzej_tr - 22 Lipiec 2012, 23:53
Na stronie producenta lub w instrukcji powinna być informacja o maks. gramaturze papieru do konkretnej drukarki. Najlepiej jest jednak kupić na próbę papiery o różnej gramaturze i sprawdzić na jakim papierze można spokojnie drukować.
maroQ - 23 Lipiec 2012, 21:44 Temat postu: Szaman zaszamanił :) W załączniku przykładowy pliczek z makrem dostosowujący przykładową stronę z wizytówkami do potrzeb użytkownika.
By ręcznie zmienić tło trzeba zaznaczyć dowolny symbol i z menu Edycja wybrać Symbol -> Edytuj symbol. Po zakończeniu edycji: Edycja -> Symbol -> Zakończ edycję symbolu.
Makro nie zostało zarejestrowane tylko napisane. Makro wywołuje się automatycznie jeśli tylko zezwolisz na uruchomienie makr w dokumencie. Poza wymaganym kodem makro nic więcej nie robi, jest bezpieczne, ale jak się boisz to go nie uruchamiaj. Bez niego też sobie poradzisz.
Makro napisane dla Corela Draw X3 którego posiadam w biurze. Na nowszych wersjach (za wyjątkiem X6 64bit) powinno działać bez problemów.
Edytując jeden symbol edytujesz wszystkie wizytówki za jednym razem! Warto o tym pamiętać.
maroQ - 23 Lipiec 2012, 23:14
| dj_maras napisał/a: | | ale kto ma w domu zwykłą drukarkę która przyjmie 300g |
Mówiąc szczerz to nic mi to 300g nie mówi, ale widziałem wydruk wizytówek w pewnej firmie na starszym modelu epsona. Wszystko przez to, że drukarnia nie dosłała na czas wizytówek, a klient musiał dostać coś na szybko.
Jakość wydruku była całkiem niezła jak na tą drukarkę. Mały stolik na którym stała szalał jak w trakcie jakiejś obscenicznej akcji. No i co ciekawe wydruk na dość grubym papierze do wizytówek szedł bez przeszkód.
Nie znam się na rodzajach papieru, a to było wiele lat temu, więc wybaczcie brak szczegółów.
Kilka lat później podobnego Epsona miałem w serwisie i odmawiał współpracy, zastosowanie myku z jednego z rosyjskich for + konserwacja naprawiło drukarkę. Wymagany był pełen restart pewnego licznika heh.... Jak to fajnie ktoś pomyślał... w tanich HPekach po okresie gwarancji łamią się specjalnie zaprojektowane części i drukarka idzie na złom. Inne firmy jak Panasonic, Canon i Epson w swoim sprzęcie (nie tylko drukarki) zastosowali sprytny myk polegający na zliczaniu całkowitej liczby stron dla głowicy oraz dla tuszy. Innymi słowy drukarka po okresie gwarancji przestaje działać mimo, że jest nadal sprawna.
Odnośnie twojego Epsona znalazłem fajny filmik: YouTube: CISS Instalation V2. Fajne rzeczy można do niego dopiąć. No i co najważniejsze papier ładuje się od góry jak w starszych modelach. Możesz próbować z grubym papierem. Ważne byś zmienił w ustawieniach, że papier jest gruby i czasem może się okazać konieczne dopchnięcie papieru co często pomaga (w HPekach też - jeśli tylko mają ładowanie z tyłu, bo inaczej papier się wykręca przez mechanizm i zastosowanie zbyt grubego papieru psuje mechanizm i to nawet w drogich drukarkach do A3).
Cysorz - 23 Lipiec 2012, 23:47
Niepotrzebne jest żadne makro klonujące obiekty itp. - w opcjach drukowania można rozłożyć ten jeden użytek jak się chce za pomocą kilku kliknięć. Nie będę się powtarzał, ktoś już ::tutaj:: szczegółowo to opisał...
Co do papieru który drukarka potrafi zadrukować to nie za bardzo Was rozumiem - jak drukarka weźmie arkusz i go zadrukuje to OK, jak nie da rady to też wiadomo o co chodzi. W każdym razie możecie całkiem spokojnie włożyć do podajnika nawet papę dachową - jak ją zadrukuje bez problemu to nie ma o czym gadać, jak nie to tym bardziej. Zwróćcie uwagę, czy toner (atrament??!) został utrwalony i tyle!
cyklop - 24 Lipiec 2012, 07:26
Do Marko - bez urazy, ale pytasz o rzeczy, o których powinieneś najpierw przeczytać w instrukcji obsługi drukarki. Zawsze podana jest maksymalna gramatura papieru, z reguły większa z podajnika ręcznego niz z szuflady. Sporadycznie możesz spróbowac cięższego papieru, ale odradzam stałe przekraczanie maksymalnej wartości (oczywiście mówię o przekraczaniu o wiecej niż 10-20g).
Fakt, że Twoja drukarka nie ma dupleksu nie oznacza, że nie mozesz drukowac dwustronnie. Po prostu puszczasz kartkę dwa razy
Jedne drukarki biorą papier fakturowany, inne nie chcą, a więc tylko próby dadzą Ci odpowiedź.
Basia_NotaPress - 4 Sierpień 2012, 13:27 Temat postu: Re: tworzenie wizytówki - kilka pytań
| marko12 napisał/a: | Witam
troche znam sie na corelu i ostatnio siostra poprosiła mnie abym zrobił jej wizytówke, nigdy wcześniej dla nikogo tego nie robiłem i mam dowas kilka pytań
-jakie rozmiary powinna mieć taka wizytówka
- jak przygotować ją do druku żeby w drukarni nie musieli poprawiać
i ile może kosztować wydruk przykładowo 20 wizytówek?? |
Tu masz zestawienie wizytówek z wymiarami - kliknij na kartę Porównanie
A tu masz kilka przydatnych rad, a nawet pliki z szablonami.(zakładki szablony i pytania)
Harvert - 28 Marzec 2017, 11:18
Jeśli chodzi o wizytówki to na moje lepiej dać do firmie która się tym zajmie kompleksowo. Bo powiem ci, że klienci bardzo zwracają uwagę na jakość wykonania takiej ulotki ja też jakiejś słabej bym nie wziął do ręki dlatego lepiej mieć to fachowo i designersko dobrze zrobione.
tegraf - 28 Marzec 2017, 12:20
Harvert - otrzymujesz tytuł archeologa roku. Jak sądzisz, czy koleżanka Basia przez 5 lat jakoś sobie poradziła, czy też nie?
|
|