Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Pasek kalibracji koloru. Kostki CMYK.

wojciech-opara - 3 Lipiec 2012, 17:52
Temat postu: Pasek kalibracji koloru. Kostki CMYK.
Witam.

Szybko się przywitam :) HELLO.
Odwiedziłem Was bo mam mały problem a bardzo lubię korzystać z CORELA przy przygotowaniu materiałów do drukarni. Temat mój związany jest z kostkami kalibracji koloru, które ułatwiają drukarzowi określić z jakim natężeniem koloru jedzie. Opiszę to na przykładnie plakatu A3. Z boku plakatu poza użytkiem czyli samym plakatem ręcznie robię kostki 100%CYAN, 100%MAGENTA itd... umieszczam je na całej długości plakatu aby drukarz widział jak kolor wychodzi na całym arkuszu. Mam mały problem związany z tym, że jeżeli jest jeden użytek (1 strona w corelu) to bez problemu przy generowaniu na PDF program CUTEpdf pokazuje mi to co jest ukazane poza obszarem użytkowym. Czyli ręcznie wstawiam z boku moje kostki i są. Problem pojawia się gdy w CORELU pojawiają się na przykład dwa rożne plakaty na dwóch różnych stronach. Wtedy program nie pokazuje mi nic co jest ujęte poza obszarem roboczym, a kostki generowane przez COREL`a są tylko w jednym miejscu a mają być na całej długości. Czy ktoś spotkał się z tym problemem i wie jak go rozwiązać? Byłbym wdzięczny. Moja kom to 664 058 772 chętnie zadzwonię i wysłucham wskazówek jak umieścić ręcznie kostki CMYK jak jest więcej stron niż jedna.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam Wojtek. PS W załączniku pokazuje jak powinno to wyglądać.

Cysorz - 3 Lipiec 2012, 19:03

NIGDY NIE RÓB TYCH KOSTEK Z KOLOREM!!!!!
Każda drukarnia która ma własną CTP woli własne, sprawdzone kostki. Najczęściej jest tak, że montażysta wyrzuca całe to dziadostwo (łącznie z paserami!!!) i wstawia swoje, sprawdzone. Jedynym elementem, który może się tam znaleźć są znaczniki przycięcia (można zdać się na Corelowski automat - na pewno zrobi to idealnie) jeżeli nie ma zaznaczonych trimbox'ów. Do druku wysyłaj także JEDEN użytek - rozkłada się go automatycznie na arkuszu kilkoma kliknięciami - idealnie i na pewno poprawnie. Nadgorliwość w tym przypadku naprawdę jest gorsza od [......] ;-)

Oczywiście nie dotyczy to sytuacji kiedy pełny kolor drukujesz na (np.) Romayorze, ale wtedy też prawdę mówiąc nie są potrzebne :mrgreen:

PS. Załącznika nie widać...

wojciech-opara - 3 Lipiec 2012, 19:09

niestety tam nie ma CTP i właśnie mnie poproszono o to aby przygotować te kostki samemu...nie ma problemu jak jest jeden użytek, ale jak jest kilka i chce je rozmieścić na arkuszu to pojawia sie problem :(
Cysorz - 4 Lipiec 2012, 11:25

W takim razie przy tworzeniu pdf'a musisz w "ustawieniach drukarskich" zaznaczyć odpowiedni spad. Sprawdź także, czy te kostki nie znajdują się przypadkiem na innej, niedrukowalnej warstwie.
tegraf - 9 Lipiec 2012, 21:06

wojciech-opara napisał/a:
kostki generowane przez COREL`a są tylko w jednym miejscu a mają być na całej długości

Nie ma wyjścia. Tylko ręczna impozycja (montaż) i ręczne narysowanie tych kostek jako kolejnego elementu na stronie razem ze wspomnianymi plakatami (i znacznikami cięcia, paserami, opisem).

Kostki takie mają najczęściej ściśle określony rozmiar i kolejność. Ilość sekwencji (powtórzeń) też jest często ściśle określona dla pewnych typów maszyn. Niektóre z maszyn drukarskich potrzebują też pasków dostarczonych przez producenta (w których często próżno doszukać się jakiś prostych reguł dotyczących ich wyglądu).

Tylko bardzo proste maszyny (np. wspomniany Romayor) zadowolą się byle czym... A raczej drukarz, który je obsługuje - samym Romayorom to kompletnie obojętne.

Pozdrawiam