| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Komputer do Corela
kvision - 4 Lipiec 2012, 09:51 Temat postu: Komputer do Corela Witam, zastanawiam się nad składnikami zestawu do Corela X4.
Z moich obserwacji wynika, że liczba rdzeni nie ma znaczenia, gdyż Corel nie potrafi z nich korzystać. Wystarczyłby w porządny. Corel 32 bitowy więc ram powyżej 4GB nie ma sensu.
Na co zwrócić uwagę ?
Licencje mam na Windows. Czy można wymienić licencję na Mac - podobno wydajniejszy przy tych samych parametrach ?
kuchar - 4 Lipiec 2012, 17:15
Na Mac to ewentualnie Photoshop. Na Maca nie znajdziesz dobrej wersji corela, gdyż jest on nie rozwijany.
Sam pracuję na macu (zaczynam właściwie) i Corel jest jedynie jakaś starsza wersja i na procesorach intela nie działa. Dlatego też do Corela używam windowsa pod bootcampem.
Co do reszty to lepiej żeby się wypowiedział ktoś bardziej kompetentny
jayjay - 4 Lipiec 2012, 17:22
Ja też pracuje na Mac'u od kilku ładnych lat i posiadam Corela X5 na nim, ale tak jak kolega kuchar pod Win ale nie przez bootcamp a na wirtualnej maszynie (np. parallels desktop + WinXP ) nie ma innej możliwości z Corelem na Mac'u.
A do wektorówki nie jest Photoshop tylko Illustrator - mam cały pakiet CS5 i działa sympatycznie :)
Sponsi - 5 Lipiec 2012, 07:22
Od bodajże X5 Corel potrafi korzystać z więcej niż 1 rdzenia. Co do RAMu, to lepiej mieć Win7 64bit i w tym 8GB i nie chodzi o to, czy Corel wykorzysta ponad 3GB... chodzi w ogóle o komfort korzystania z systemu.
Maka to jak ktoś śpi na kasie : ) Za 5 tysiaków można złożyć takiego peceta, że głowa mała... i to na dodatek z wypasionym monitorem.
rafakow - 5 Lipiec 2012, 07:26
Karta graficzna - nie musi to być demon z 18 wentylatorami za 2500 zł. Wystarczy taka za ok. 200 zł -ważne żeby była na szynie min. 128 bit. Sam się kiedyś naciąłem na 64 bit i po kilku minutach poszła do kosza.
Ale najważniejsze, tu się chyba ze mną wszyscy zgodzą, to porządny monitor !!!
kvision - 5 Lipiec 2012, 09:13
Czyli Corel X4 nie potrafi korzystać z wielu rdzeni ?
restauro - 5 Lipiec 2012, 09:36
| kvision napisał/a: | | Czyli Corel X4 nie potrafi korzystać z wielu rdzeni ? |
".Szybsze działanie! Natywna obsługa procesorów systemów 64-bitowych i procesorów wielordzeniowych
Program umożliwia wykorzystywanie pełnej mocy obliczeniowej komputera, ponieważ obsługuje procesory wielordzeniowe i systemy 64-bitowe. Dzięki przyspieszonemu działaniu można błyskawicznie przetwarzać duże pliki i obrazki. Ponadto w przypadku jednoczesnego korzystania z kilku aplikacji system działa płynniej."
http://www.corel.com/core...rod4260069#tab2
kvision - 5 Lipiec 2012, 09:51
Mam na myśli X4, opis jest z szóstki.
marko12 - 5 Lipiec 2012, 12:29
kup i3 2100 (2 mocne rdzenie/4wątki+zintegrowana grafika) i będziesz zadowolony
a jeśli chodzi o grafike to będziesz coś pogrywał czy tylko corel?
kvision - 5 Lipiec 2012, 14:14
Dzięki za odpowiedź kolego. Komputer czysto do zagrywek Corelowych w firmie - nie gram w gry :)
marko12 - 5 Lipiec 2012, 16:25
spoko, a masz ustaloną jakąś granice budżetową?
tadekk - 6 Lipiec 2012, 17:33
| kvision napisał/a: | | Czyli Corel X4 nie potrafi korzystać z wielu rdzeni ? |
Nie znma się na sprzecie, ale wydawało mi się, że za zasoby sprzetowe jest odpowiedzialny system operacyjny (windows) a Corel to program graficzny.
marko12 - 6 Lipiec 2012, 18:07
corel też jest za to odpowiedzialny tak samo jak gry i inne programy
|
|