Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Export do jpg.

wojciech-opara - 10 Lipiec 2012, 17:59
Temat postu: Export do jpg.
Hej.

Czytałem posty o podobnej tematyce, ale nie spotkałem się z odpwiedzią. Muszę wyeksportować do jpg karteczkę o ceną o wymiarach 3cm x 2cm. Po ustawieniu tego żęby jakość jpg była jak najlepsza i tak po odpaleniu jotpega ;) widać pixeloze... Czy można coś zaradzić?

s-p-i-n - 10 Lipiec 2012, 18:01

eksportujesz bitmape do jpga? jezeli tak to zwektoryzuj ja i nie bedzie problemu
wojciech-opara - 10 Lipiec 2012, 18:06

jak mam to zrobić ;) ?
s-p-i-n - 10 Lipiec 2012, 18:13

pokaz najpierw ta bitmape
Trurl - 10 Lipiec 2012, 18:58

Hmm... Wiesz, jak ja bym zrobił tego jotpega? O, tak:
1. Ustalam stronę wielkości karteczki, którą chcę mieć.
2. Robię w Corelu to, co ma się na niej znaleźć, czyli prawdopodobnie cena i jakiś napis (np. nazwa towaru, którego ta cena dotyczy), po czym dwuklik w narzędzie Rectangle Tool daje obrys strony, któremu mogę nadać obrys i wypełnienie takie, jakie mają być w jotpegu. No i naturalnie tradycyjna akcja ctrl+S. :)
3. Eksport całości jako eps.
4. Otwieram tego epeesa w Photoshopie z żądaną rozdzielczością i zapisuję jako jotpeg o maksymalnej jakości (Photoshop pyta o tę jakość podczas tworzenia jotpega).
5. Robię z tym jotpegiem co trzeba (tzn. to, do czego jest mi potrzebny), otwieram piwko w puszce i sączę je w poczuciu dobrze wykonanej pracy... :)