Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Błąd Corela - ładowanie pliku domyślnego

omirek - 17 Lipiec 2012, 10:34
Temat postu: Błąd Corela - ładowanie pliku domyślnego
Powitalski!

Przyznam się, że mało rzeczy w Corelu zdziwiło mnie tak, jak błąd, który opisuję poniżej.

Kilka razy korzystałem z efektu "Przemieszczenie", który to udostępnia możliwość wczytania własnej mapy przemieszczenia z pliku. Przygotowałem swój plik, wczytałem, wszystko ok. Należy zaznaczyć, że Corel obiera jako domyślną mapę plik ostatnio wczytany. Tak więc, dla jasności dodam, że przy następnym uruchomieniu programu i użyciu wspomnianego efektu, domyślną mapą był uprzednio wczytany przeze mnie plik.

Cały problem polega na tym, że plik ów usunąłem - bo z jakiegoś powodu nie był mi dłużej potrzebny. Teraz Corel kończy swoje działanie przy każdej próbie użycia efektu "Przemieszczenie", ponieważ najwyraźniej nikt w firmie nie przewidział takiej prozaicznej sytuacji.

W razie wątpliwości, wcześniej udało mi się rozwiązać ten problem przez przywrócenie starego pliku z kosza. Szczęśliwie pamiętałem, jaki to był plik. Teraz jednak sytuacja jest inna. Bardzo proszę o radę.

Pozdrawiam

restauro - 18 Lipiec 2012, 12:02

Wróć do ustawień fabrycznych .
omirek - 21 Lipiec 2012, 22:12

Hej!

Wielkie dzięki, pomogło! :)

Pozdrawiam