Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Zaokrąglenia - pomoc początkującej

dorota_bytom - 20 Lipiec 2012, 09:59
Temat postu: Zaokrąglenia - pomoc początkującej
Chcę stworzyć łuki w ikonce sygnału wireless (rysunek w załączniku) i potrafię ścięte (za pomocą wycinku kolejnych kręgów koła), ale nie potrafię ich zaokrąglić, jak na tym rysunku. Może zabieram się do tego ze złej strony. Proszę o poradę jak to zrobić.
takietam - 20 Lipiec 2012, 10:22

A te łuki to masz jako krzywe, czy obiekty?
Najprościej zrobić je jako krzywe, potem w parametrach konturu nadać im odpowiednią grubość i okrągłe zakończenie, następnie zamienić krzywą w obiekt (ctrl+shift+q).

s-p-i-n - 20 Lipiec 2012, 10:25

do tego celu wykorzystaj narzędzia rysunek odręczny > następnie narysuj prosty odcinek i przy pomocy narzędzia kształt go wymodeluj > a gdy kształt osiągnie półkole wejdź do narzędzia kontur i nadaj odpowiednią grubość i narożniki i zaokrąglenia daj zaokrąglone
dorota_bytom - 20 Lipiec 2012, 10:38

takietam napisał/a:
A te łuki to masz jako krzywe, czy obiekty?
Najprościej zrobić je jako krzywe, potem w parametrach konturu nadać im odpowiednią grubość i okrągłe zakończenie, następnie zamienić krzywą w obiekt (ctrl+shift+q).

Ale zrobić okrąg, ściąć go (żeby mi został kawałek łuku), czy jak się do tego zabrać? Dopiero zaczynam przygodę z Corelem, uczę się sama metodą prób i błędów. Z góry dziękuję za dokładniejszą podpowiedź.

EDIT:
Ok, załapałam i udało się! Nie wiedziałam, że w narzędziu w curve tool można też zrobić ładny łuk. Dzięki za podpowiedź. :-D

takietam - 20 Lipiec 2012, 11:03

Najlepiej narzędziem kształt (f10). Rozłączasz sobie ten okrąg (prawym przyciskiem) w miejscach, których chcesz. Potem wciskasz ctrl+K i możesz pousuwać zbędne łuki.
dorota_bytom - 20 Lipiec 2012, 11:04

takietam napisał/a:
Najlepiej narzędziem kształt (f10). Rozłączasz sobie ten okrąg (prawym przyciskiem) w miejscach, których chcesz. Potem wciskasz ctrl+K i możesz pousuwać zbędne łuki.

Zrobiłam to za pomocą 3-point curve tool. Wyszedł ładny łuk, jak z wycinku okręgu.

Chociaż to nadal nie załatwia sprawy do końca, bo potrzebuję potem takiego efektu, jak na rysunku - aby to było jakby ładnie przycięte po trójkącie - coraz większe kręgi rozchodzącej się fali radiowej. Ale wpadłam na to, aby zrobić to opcją Intersect - udało się.