Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Domyślne ustawienia justowania pełnego

Shame - 20 Lipiec 2012, 11:04
Temat postu: Domyślne ustawienia justowania pełnego
Witam serdecznie.

Mam szybkie pytanie - czy można gdzieś ustawić opcje wyrównania pełnego tekstu akapitowego tak, żeby zawsze po wybraniu tej opcji minimalne i maksymalne odstępy znaków i wyrazów były takie jak chcę? Domyślnie ustawione jest:

(daje też screen w załączniku)

Teraz chciałem zmienić np. minimalny odstęp między wyrazami z 60% na 90%. Oczywiście da radę, ale jak się ma sporo tekstu do zrobienia i nie cały akapit ma być wyjustowany itp. to ciągłe klikanie w pasek narzędzi tekstu i wchodzenie w ustawienia jest męczące, bo zmiany tyczą się tylko zaznaczonego tekstu/akapitu. Przy nowym tekście lub zaznaczeniu innego fragmentu i wybraniu pełnego wyrównania znów stosowane są domyślne ustawienia.

Niestety nie pomaga wybór justyfikacji bez zaznaczonego obiektu (wtedy to w większości ustawień można zrobić nowe domyślne), ale akurat w tym przypadku wyrównanie pełne ma nieaktywne opcje (nie można zmienić).

Szukałem też w Opcjach ale tam nie ma.

Czy idzie to ustawić po swojemu na stałe? Może da się gdzieś w plikach konfiguracyjnych przy użyciu notatnika to znaleźć i zmienić?

Pozdrawiam

chezare - 21 Lipiec 2012, 11:50

i później jeszcze tylko

Shame - 24 Lipiec 2012, 09:39

Chez - jesteś wielki. Jednak są w Corelu i na ziemi rzeczy, o których nie śniło się początkującym grafikom :D