| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Pliki JPG w Corelu (Połączenie Photoshopa z CorelDraw)
mcandmill - 30 Lipiec 2012, 17:16 Temat postu: Pliki JPG w Corelu (Połączenie Photoshopa z CorelDraw) Witam. wiem, że dla niektórych moje pytanie będzie śmieszne, ale jestem początkujący i proszę o wyrozumiałość. Moje pytanie brzmi czy można zamieścić plik JPG w CorelDraw X6 ? Wiem że Corel jest do wektorów ale potrzebuję pracować w Corelu z połączeniem Photoshopa i muszę jakoś zaimportować pliki JPG do CorelDraw. Czy można jakoś zapisać plik w photoshopie tak żeby można było potem otworzyć plik w Corelu ? Z dużą rozbieżnością tonalną oraz z przezroczystością ?
Cysorz - 30 Lipiec 2012, 20:16
Tak, wszystkie formaty które zapisuje PS można zaimportować do Draw.
Trzeba tylko pamiętać, że jeżeli pracowało się w PS na warstwach, przy imporcie do Corela mogą stracić one swoje właściwości. Jeżeli chcesz importować do Corela bitmapę z przeźroczystością, zapisz ją najlepiej jako *.psd lub *.tif.
Trurl - 30 Lipiec 2012, 22:30
Poza tym zaimportowany plik psd zachowuje warstwy, do których masz dostęp po rozgrupowaniu (ctrl+U) pliku psd.
mcandmill - 31 Lipiec 2012, 12:38
Witam,
Jak robię w plik i otwórz potem wybieram coś z JPG i piszę że nie może otworzyć. Co mam zrobić żeby otworzyć JPG w CorelDraw x6 ?
mcandmill - 31 Lipiec 2012, 12:42
Ok już się domyśliem wystarczy zaimportować
|
|