Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak wyznaczyć "okrągły" obrys krzywej?

abcabc - 3 Sierpień 2012, 11:43
Temat postu: Jak wyznaczyć "okrągły" obrys krzywej?
Mam krzywą. Chciałbym wyznaczyć jej obrys, ale nie "kanciaty", tylko oparty o okręgi o promieniu x z każdego z punktów na tej krzywej. Czy jest jakiś sposób żeby uzyskać taki "okrągły" obrys?

Dla zobrazowania - odręczny rysunek "okrągłego" obrysu:
http://w386.wrzuta.pl/obraz/4CoEtvZcxEl/beznazwy-1

P.S.
Wymyśliłem coś przed chwilą, tylko nie jestem pewien czy to jest w pełni precyzyjne:
1. skopiować krzywą
2. ustawić szerokość jej konturu odpowiadającą żądanemu promieniowi okręgu
3. w opcji "pióro konturu" ustawić okrągłe narożniki i zakończenia
4. ctrl+shift+Q
5. wybrać brak wypełnienia
6. ustawić szerokość konturu

Co sądzicie?

DzumA - 78 - 3 Sierpień 2012, 12:51

masz tu przykładowe 3 sposoby wykonania tego zadana

moim zdaniem najlepiej sprawdza się metoda 2 - szczególnie jeżeli chodzi o narożniki !

abcabc - 3 Sierpień 2012, 13:56

Dziękuję. Mam tylko jeden problem z metodą nr 2. Po kliknięciu "zastosuj" dla "Wyokrąglenia" pojawia się komunikat:

"Co najmniej jedna krawędź była zbyt krótka dla narzędzia Wyokrąglenie. Rozważ możliwość zmniejszenia promienia wyokrąglenia."

Nie mogę zmieniać wartości promienia, bo mam ściśle ustalony.

DzumA - 78 - 3 Sierpień 2012, 17:42

wszystko zależy na jakim rozmiarze krzywej pracujesz no i jak ma się ustalony promień wyokrąglenia do tej krzywej

jak masz problem zwiększ krzywą na której pracujesz wtedy będzie więcej kombinacji promienia, które będą działały ;-)

abcabc - 4 Sierpień 2012, 16:10

Dzięki, ale też niezbyt działa takim sposobem, nadal pojawia się ww. komunikat, nawet jeśli bardzo powiększę obiekt. (przesunięcie obrysu wybieram na 100 mm, a promień wyokrąglenia 200 mm)
Ponadto powiększanie każdego obiektu z osobna byłoby dosyć męczące.
Ogólnie to jestem po raz kolejny trochę rozczarowany Corelem.

Chyba będę stosował metodę nr 1. Tylko że znowu przy wklęsłych węzłach pozostaną niezaokrąglone fragmenty.