| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Automatyczne wstawianie znaków
DUZY - 4 Sierpień 2012, 16:21 Temat postu: Automatyczne wstawianie znaków Cześć,
potrzebuję zautomatyzować formatowanie txt.
Mam ramkę tekstową w której mam tekst
XXXXXXXXXXX .... YYYYYYYYYY
Ramka ma justowanie wymuszone, potrzebuje automatycznie wstawić ilość kropek pomiędzy tekstem XXXXX a YYYY ozdrazu zaznaczam, że kazdy wers ma rózną ilośc znaków XXXX i YYYY. Jak to zrobić? makro? jak?
pozdrawiam zdesperowanie, bo już 2 dzień na tym siedzę, a nie widzi mi się ręcznie formatować 150 stron tekstu
pozdrawiam
DUZY
maroQ - 4 Sierpień 2012, 16:50
| DUZY napisał/a: | | potrzebuje automatycznie wstawić ilość kropek pomiędzy tekstem XXXXX a YYYY ozdrazu zaznaczam, że kazdy wers ma rózną ilośc znaków XXXX i YYYY. |
To teraz uściślijmy: "potrzebuje automatycznie wstawić stałą ilość kropek" czy hardcore czyli: "potrzebuje automatycznie wstawić zmienną ilość kropek".
Jakiego typu są te XXX i YYY? Daj jakiś przykład najlepiej z Corela.
Jak ten XXX i YYY to dowolne słowa o dowolnej ilości znaków lub gorzej: zdania o różnej ilości znaków i one się nie powtarzają to będzie z tym ciężko i odrazu mówię, że za darmo nawet do tego nie siadam.
Jak się jeszcze okaże, że wielkość napisu ma być stała, tekst nie jest justowany i ta ilość kropek jest zmienna i dopasowana nie tyle do ilości znaków co do tego by tekst zawsze był tak samo długi to będzie pasztet. No chyba że czcionka jest stała bo jak jeszcze czcionka jest różna to kaplica. Napisałem kiedyś makro które generowało plik z uśrednionymi wielkościami liter dla czcionki Arial (chyba 12pt). W pliku dostałem kod źródłowy funkcji która później służyła mi do sprawdzania jakiej długości jest tekst i takie jego rozmieszczanie by zawsze był odpowiednio umieszczony. Rozwiązanie bardzo podobne do tego wbudowanego w phpGD tyle że tam można z automatu dostać wymiar dowolnej załadowanej czcionki nie trzeba specjalnie budować złożonych algorytmów do wyciągania uśrednionych wartości.
Po co uśrednianie wartości? Bo długość ciągów "w w w w w w w" i "a a a a a a a a" jest różna i jak się sprawdzi tylko "w w" i "a a" to dostaniemy przekłamane wartości.
DUZY - 4 Sierpień 2012, 17:22
Cześć,
wersja hardcore, czyli zmienna ilość kropek, tak aby tekst był wypełniony na wyjustowaniu wymuszonym.
XXXX to dowolne słowa, YYYY to raczej numery albo nie koniecznie. Wielkość fontów jest stała. Jeżeli to na tyle skomplikowane to jestem gotów za to zapłacić w granicach rozsądku oczywiście :)
oto plik przykładowy https://dl.dropbox.com/u/17077798/przyklad.cdr
Bogumila M. - 5 Sierpień 2012, 01:55
Poradzę Ci za darmo.
Ustaw tabulator justujący do prawej z prawej strony ramki. Wpisz tekst XXXX, wciśnij tabulator, wpisz YYYY. Zaznacz tę linię i z menu Tekst wybierz Tabulatory. W pierwszym wierszu będziesz miał Wyrównanie -> Do prawej i Znaki wiodące -> Wyłączone. Włącz je. Gęstość kropek ustawisz klikając przycisk Opcje znaków wiodących...
|
|