| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - napisy w skali
siomuss - 24 Sierpień 2012, 08:13 Temat postu: napisy w skali Witam, jestem troche zielony w grafice ale mam nadzieje ze ktos z was mi może pomóc :)
Chodzi o to że posiadam ploter ( znaczy brat ) i znajomy poprosił mnie abym wyciął mu jedna literke, literka jest ponoć skalowana ( w skali) zmieniam skale do 1:10 niby wymiar jest inny ale na ploterze dalej wychodzi mala literka. moze ktos mi pomóc? potrzebuje jej w pelnym wymiarze
takietam - 24 Sierpień 2012, 09:02
Najpierw zamień literkę na krzywe (ctrl+Q). Potem zaznacz literkę, i w okienku na pasku właściwości, tam gdzie masz kłódkę naciśnij ją tak, aby była zamknięta, a w jednym z okienek, gdzie masz procenty, wpisz 1000% i wciśnij enter.
Następnym razem, gdy będziesz tu wrzucał jakiś plik z tekstem, to zamień go najpierw na krzywe, będzie wszystkim łatwiej, bo nie każdy ma takie czcionki na komputerze, jakie Ty posiadasz.
siomuss - 24 Sierpień 2012, 10:22
Przepraszam, wydawało mi się ,że zamieniłem na krzywe. Dziękuje za pomoc udało się :) niby taka pierdołka a jednak problem dla mnie aż wstyd ale już na pewno na przyszłość będę pamiętał :) Pozdrawiam
|
|