Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Nieprzewidywalne gradienty

grabarz - 8 Wrzesień 2012, 14:44
Temat postu: Nieprzewidywalne gradienty
Słyszałem, że Corel Draw ma problem z obsługą gradientów. Tak się niestety złożyło, że dowiedziałem się o tym po fakcie, a w międzyczasie klient zaakceptował logo zrobione z samych obiektów z gradientami.

Boję się, że coś może wyjść nie tak, a nie mogę zrastrować tych obiektów, bo przecież logo miewa różne rozmiary. Na co powinienem zwrócić uwagę przy pracy z gradientami? Będę wdzięczny za pomoc.

Poniżej dołączam sygnet ze wspomnianego logo.

Cysorz - 8 Wrzesień 2012, 15:18

Zależy to przede wszystkim od RIP'a naświetlarki i możliwości maszyny drukującej (lpi). Im więcej kolorów składowych w gradiencie tym lepiej, jako że rozetka "zaleje" puste obszary między punktami rastra. Możesz też podczas zapisywania pliku do druku ustawić wysoką wartość przejść (domyślnie jest to 256, wyższe wartości będą sztucznie tworzone co czasami może skutkować niechcianymi efektami), ale i tak zostanie to najprawdopodobniej zignorowane przez RIP naświetlarki CTP/CTF.
Możesz zresztą spokojnie zrastrować logo na potrzeby konkretnego druku - dowiedz się tylko jaką liniaturę obsługuje maszyna na której taka pozycja będzie drukowana.

Bogumila M. - 8 Wrzesień 2012, 15:19

Martwić się zaczniesz jak problem wystąpi. Powiększ sobie logo do wymiarów np. dwa metry i zobacz, czy problem jest. Weź tylko pod uwagę, że im większe logo z tym większej odległości będzie oglądane.

A z ciekawości mógłbyś zdradzić gdzie o tym gradiencie to słyszałeś?

Edycja: Jak zauważył Malutki problem może wystąpić na styku projekt Corela - drukarka/drukarnia. Ale to będzie można skorygować jak wystąpi, w ostateczności zamieniając do konkretnego wydruku na bitmapę. Na sporym rysunku z gradientem drukowanym na drukarce laserowej wprost było widać przejścia miedzy kolorami, a po zmianie na bitmapę wyszło gładko.

grabarz - 9 Wrzesień 2012, 14:51

Dziękuję za odpowiedź. Dużo fachowych terminów się przy okazji pojawiło i będę musiał je sobie posprawdzać w Wikipedii. :) Rozumiem jednak, że problemy, o których mówicie, dotyczą głównie niepłynnego przechodzenia kolorów, a o to raczej się nie martwię, bo wszystko wygląda w porządku, a przy wydruku nie pojawia się ostrzeżenie o możliwym pasmowaniu (lub jakoś tak).

Mówiąc o nieprzewidywalności gradientów, miałem raczej na myśli zupełnie szalone efekty. Kiedyś, na przykład podczas eksportu do PDF-a gradienty zrobiły się jakby schodkowane, tak jakbym ustawił powtarzanie jednego przejścia kolorów dajmy na to z 20 razy w jednym obiekcie.

O samych problemach z gradientami czytałem na jakichś zagranicznych forach, gdzie porównywano Corel Draw do Illustratora.

Na koniec jeszcze takie naiwne pytanie. Czy jest jakaś możliwość rastrowania obiektów bezpośrednio w projekcie? Obecnie robię tak, że wybrane obiekty eksportuję jako obraz i wklejam ponownie do projektu, zastępując wektory. Czuję jednak, że jest to dosyć amatorskie podejście. :)

bidon184 - 9 Wrzesień 2012, 15:21

jesi chodzi o gradiend to tutaj pewnie coś znajdziesz http://www.poswojemu.eu/page/6/ a jesli chodzi o bitmape to powinno byc takie cósik menu: Bitmaps/Convert to bitmap