| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Współpraca CD-CPP
MR240760 - 14 Wrzesień 2012, 12:16 Temat postu: Współpraca CD-CPP Robię ulotkę A5 w CD i chcę pewne elementy skopiować do CPP do obróbki (np.rozjaśnić tło ,tekst >efekty>plastik). Otworzyłem dokument w CD A5 i taki sam w CPP. Jak kopiuję tekst czy tło z CD do CPP to wielkości zkopiowanych elementów są mniejsze - muszę je ręcznie rozciągać do wielkości A5. Czy tak to jest czy coś źle ustawiłem? Czy może lepiej robić wszystko w CPP. Jaką rozdzielczość ustalić i tryb kolorów?
Bogumila M. - 14 Wrzesień 2012, 13:37
Przy tworzeniu projektu w CPP ustalasz wielkość obszaru i rozdzielczość. Zwróć uwagę na rozdzielczość wklejanych elementów jeśli wklejasz je w postaci obrazków. Jeśli ustawisz taką samą wartość, jaką ustawiłeś w projekcie powinny zachować rozmiary. Mniejsze są wtedy, gdy rozdzielczość wklejanego obrazka jest mniejsza niż rozdzielczość obrazka głównego.
Prościej jest użyć w CD funkcji "Edytuj mapę bitową". Wtedy rozmiary i rozdzielczość zostają zachowane.
chezare - 14 Wrzesień 2012, 16:19
Oba programy posługują się czymś takim jak rozdzielczość i oba pytają o tę wartość przy tworzeniu nowego dokumenty. W CorelDRAW standardowo jest to 300 dpi.
Nie ma znaczenia jaką rozdzielczość mają bitmapy w CD.
Jeśli skopiujesz wybrane elementy, otworzysz PhotoPaint i utworzysz nowy dokument z tego co jest w windowsowym schowku (ctr+shift+N) to program wyświetli okno z proponowanymi wielkościami, jeśli rozdzielczość w tym oknie jest taka sama jak ustawiona dla dokumentu w CD to grafika będzie tej samej wielkości, jeśli wartości będą inne to zostanie przeskalowana.
Dokładnie tak samo się dzieje kiedy tworzysz pusty dokument w PP i wklejasz grafikę z CD.
Jeśli rozdzielczości w obu programach są jednakowe, to grafika nie zostanie przeskalowana.
Nie ma znaczenia jaką rozdzielczość mają kopiowane elementy, ważna jest rozdzielczość dokumentów.
MR240760 - 14 Wrzesień 2012, 20:50
Dzięki!!! Już wiem o co chodzi . Czy w trakcie pracy można zmienić rozdzielczość całego dokumentu : mam 200dpi a chciałbym zmienić na 300dpi dotyczy CD
chezare - 14 Wrzesień 2012, 20:53
Można.
MR240760 - 14 Wrzesień 2012, 21:04
już znalazłem . Jeszcze raz dzięki
|
|