Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - skala szarości wektorów

dj_maras - 16 Wrzesień 2012, 20:58
Temat postu: skala szarości wektorów
witam, czy idzie zmienić np: logo z kolorowego (w moim przypadku jest to kilkanaście odcieni zielonego) na skale szarości? tak jak to sie robi z mapą bitową ...
Cysorz - 16 Wrzesień 2012, 21:40

Eksportuj jako *.pdf z odcieniami szarości i zaimportuj z powrotem do Draw.
Bogumila M. - 16 Wrzesień 2012, 21:43

Zaznacz obszar, który chcesz zmienić. Z przybornika wybierz Wypełnienie -> Wypełnienie tonalne. w miejsce zielonego wstaw czarny lub szary. Względnie zadaj wypełnienie od białego do czarnego. Metodą prób i błędów otrzymasz to, o co Ci chodzi.
dj_maras - 17 Wrzesień 2012, 22:23

chodzi mi o ten obraz... mam to w cdr... ale ta RURA to kilkanaście różnych elementów... idzie to zrobić szybko i bez problemów ?
restauro - 3 Październik 2012, 12:25

Zrób tak jak proponuje Malutki - najszybszy sposób
bidon184 - 3 Październik 2012, 12:49

nie ,wiem po co eksportowac do pdf,w kazdym programie graficznym jest wskaźnik --przekształcanie i zaznaczanie swobodne obiektów(taka czarna strzałka)tą strzałką zaznaczasz obiekt ,najlepiej cały stół montażowy,gdy zaznaczysz ,wyświetlą ci sie wszystkie ścieżki,no i w tedy filtr/kolor/usuń kolor,oczywiśce możesz zaznaczyc tylko rure,no jak tam chcesz,nie jestem też pewien czy w corelu jest to w filtrach ,może być w efektach,ale napewno jest
chezare - 3 Październik 2012, 13:32

Ja nie wiem po co odpisywać na listy sprzed miesiąca, choć ekshumacje ostatnio popularne?
Najszybciej to w edycja, znajdź i zamień i z cmyka czy rgb, nie wiem jakiej użyto palety, zrobić skalę szarości.
Jest jeden kłopot, przy wszystkich opisanych tutaj metodach, nie mamy żadnego wpływu na to jak to zostanie zrobione i czy efekt nam się spodoba.

restauro - 4 Październik 2012, 13:34

chezare napisał/a:
Ja nie wiem po co odpisywać na listy sprzed miesiąca

Nadrabiam zaległości w przeglądaniu forum i nie zawsze spojrzę na datę .

chezare - 4 Październik 2012, 18:48

Broń Boże nie czepiam się :-)
Przecież wyszukiwarka może zaprowadzić kogoś w to miejsce za rok i może na tym skorzysta.

restauro - 4 Październik 2012, 19:25

chezare napisał/a:
Broń Boże nie czepiam się :-)
Przecież wyszukiwarka może zaprowadzić kogoś w to miejsce za rok i może na tym skorzysta.

Nawet nie przeszło mi to przez myśl .
Najważniejsze żeby nie zaprowadziła na "Manowce" ,kiedy to już mniej ważne .

bidon184 - 4 Październik 2012, 21:10

hehe,no dobre :-) szkoda że płytkie Panie restauro takie teksty to niestety do mnie nie przemawiają,więc raczej odpuść:Manowce: to ukierunkowuj w stosunku do siebie niż do mnie,bo ja i tak będe twierdził swoje :-P
Bogumila M. - 4 Październik 2012, 22:01

To oprócz Ciebie na forum nikogo nie ma? Do mnie takie teksty przemawiają. Za to nie przemawiają teksty pisane łamaną polszczyzną.
restauro - 6 Październik 2012, 11:56

bidon184 napisał/a:
hehe,no dobre :-) szkoda że płytkie Panie restauro takie teksty to niestety do mnie nie przemawiają,więc raczej odpuść:Manowce: to ukierunkowuj w stosunku do siebie niż do mnie,bo ja i tak będe twierdził swoje :-P

Nie wiedziałem ze masz drugi ukryty nick" Chezare " Cytat pochodził chyb z jego postu ,ale może mam coś z oczami?