Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Kod kreskowy.

wojciech-opara - 17 Wrzesień 2012, 16:32
Temat postu: Kod kreskowy.
Hej.

Czy jest możliwość zmienienia kodu kreskowego z Corela na krzywe w corelu? Chodzi o zmiane wielkości cyferek pod kodem.

Dzieki za pomoc.

tegraf - 17 Wrzesień 2012, 20:24

Tak. Wstawiony kod kreskowy trzeba skopiować do pamięci i dalej: Wklej specjalnie jako Picture (Metafile). Grupę należy rozgrupować a dalej... (X3).

Pozdrawiam

wojciech-opara - 18 Wrzesień 2012, 17:15

kurcze :( prosze bardziej łopatologicznie.... co mam zrobic ... step by step ;)
s-p-i-n - 18 Wrzesień 2012, 18:30

Najpierw Ty wytlumacz o co chodzi:

Cytat:
Czy jest możliwość zmienienia kodu kreskowego z Corela na krzywe w corelu?

to w jakiej formie masz ten kod kreskowy w Corelu? Skoro on jest z Corela to jest w krzywych, a literki to font otwarty (edytowalny) czy zamienione na krzywe?

chezare - 19 Wrzesień 2012, 08:25

S-p-i-n, to nie jest takie oczywiste, przynajmniej nie we wszystkich wersjach Corela :-)
Weźmy na to 12, którą mam pod ręką. Do osadzonego obiektu jakim jest kod kreskowy nie da się dobrać. Tegraf podał skuteczny sposób i nie wiem czego kolega nie potrafi zrobić, może pismo obrazkowe pomoże?

Trurl - 19 Wrzesień 2012, 10:20

Źle wklejasz ten kod. Nie rób Ctrl+V, tylko Edit/Paste Special/Picture(Metafile). Po tej akcji możesz kod rozebrać (rozgrupować) i zrobić z nim wszystko, co zechcesz, zwłaszcza że tekst (cyfry) jest tekstem artystycznym - możesz zmienić krój, wielkość, odstępy i wszystko, na co masz ochotę. :-)