Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Szukam rysunku lub czcionki - Szukam czcionki

Pepsaj - 19 Wrzesień 2012, 14:29
Temat postu: Szukam czcionki
Witam,
szukam czcionki jak na zdjęciu. Jest podobna do Iris UPC, ale to chyba jednak nie to samo. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale w miejscu gdzie je robiłem jest słabe światło.

Z góry dzięki za pomoc.

bidon184 - 20 Wrzesień 2012, 01:50

no zdjęcie jest poprostu porażającej jakości :-P ,ale jeśli chodzi o czcionke to to jest pszem Pana czcionka ,która się zwie EFN Chapter :lol: ,i masz racje jesli chodzi o litery to jest bardzo podobna do iris,ale ma inne cyfry,no i przede wszystkim ma polskie znaki :-D
Pepsaj - 20 Wrzesień 2012, 19:18

Dzięki, użyłem jej przy dopisce. Ale jako ciekawostkę napisze, że to jednak nie jest ta czcionka. Ale bardzo podobna. Różni się tym, że ta oryginalna nie ma zwężeń w niektórych miejscach tak jak ta druga.
bidon184 - 20 Wrzesień 2012, 20:55

hym,no wiesz na tym zdjęciu to nie za bardzo widać o jakie zwężenia chodzi,po za tym sugerowałem sie polskimi znakami,ale moze być tak że te Ż to poprostu z i kropka,bo bez jakby zweżen to jest ta czionka,nie posiada Ż ale ma Ł

Castle TUlt (Regular)

a i jeszcze są własciwie o tym samym kroju które mają Ł te

URW Classico Bla (Regular)

Classico Becker Black (Regular)

Castle Becker (Bold)

Castle Becker Ultra (Regular)

Optima (Black)

Pepsaj - 5 Sierpień 2015, 07:53

Proszę bardzo, kilka lat minęło, a ten post ponownie mi pomógł :) Miałem teraz taką sytuację, że robiłem dopiskę po kimś, kto do nazwisk dał inną czcionkę (Iris UPC), a do dat inną. Nie miałem jej u siebie (myślałem, że to EFN Chapter, ale właśnie nie), na szczęście znalazłem tego posta i okazało się, że do dat użyto Classico Becker Black. Dzięki Bidon! :)
bidon184 - 5 Sierpień 2015, 09:33

to sie ciesze ze pomimo uplywu lat poscik sie przydal :-)