Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak wykonać efekt poświaty?

shamian - 25 Wrzesień 2012, 10:27
Temat postu: Jak wykonać efekt poświaty?
Pytanie dotyczy załączonego obrazka - jak wykonać poświatę liter które się na nim znajdują. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
LogoPedant - 25 Wrzesień 2012, 10:34

Zastosuj biały cień ;-) i zmieniaj jego parametry, aby uzyskać pożądany efekt.
DzumA - 78 - 25 Wrzesień 2012, 10:39

aby efekt był w pełni wiarygodny należy na napis nadać interakcyjne wypełnienie złożone z 2-3 kolorów
LogoPedant - 25 Wrzesień 2012, 10:58
Temat postu: Re: Jak wykonać efekt poświaty?
shamian napisał/a:
[...] jak wykonać poświatę liter [...]

shamian - 25 Wrzesień 2012, 11:15

Bardzo dziękuję za wskazówki :-)
DzumA - 78 - 25 Wrzesień 2012, 11:20
shamian napisał/a:
[...]które się na nim znajdują.[...]

logo uważam, że Twoja odpowiedź nie do końca zadowoli użytkownika i dodatnie mojego postu na pewno pomoże uwiarygodnić efekt - jak pewnie zauważyłeś cień jest pod literami a nie nad - więc co się czepisz

LogoPedant - 25 Wrzesień 2012, 11:39
shamian napisał/a:
[...]które się na nim znajdują.[...]

Autorowi chodziło o to, że litery znajdują się na obrazku, a nie o efekt na nich.

Bogumila M. - 25 Wrzesień 2012, 11:49

Przepraszam, że wtrącę, ale czemu nie zapytać Autora o co Mu chodziło? Przecież na rysunku widać, że litery mają wypełnienie.
LogoPedant - 25 Wrzesień 2012, 12:15

Bogumila M., dlatego, że zrozumiale napisał w pierwszy poście, o jaką kwestię mu chodzi.
Bogumila M. - 25 Wrzesień 2012, 14:55

Chyba jednak nie do końca, skoro Ty zrozumiałeś co innego, a DzumA co innego. Skąd pewność, że Ty zrozumiałeś dobrze, a DzumA nie? Gdyby litery na obrazku były śnieżnobiałe, to poświata określałaby jednoznacznie o co chodzi. Ale nie są. A to jest dodatkowy efekt. I o nim wspomniał DzumA.
DzumA - 78 - 26 Wrzesień 2012, 10:37

Bogumiło nic dodać nic ując ;-) ale odpuść - co niektórzy żyją w innym wymiarze
gogman - 26 Wrzesień 2012, 11:20

Najciekawsze jest to że na innych forach ludzie potrafią się w pewien sposób zżyć, tutaj bywa to różnie. Co ciekawsze w tym przypadku temat jest w dobrym kierunku poszerzany o dodatkowe informacje, które dla mnie np. są cenne, szkoda że innych to irytuje.
shamian - 26 Wrzesień 2012, 16:47

Witam ponownie :-) widzę że się trochę spierają co niektórzy o co mi mogło chodzić hehe.
Potwierdzam więc że chodzi mi o efekt "świecenia" tekstu na prezentowanym obrazku.
Chcę stworzyć na czarnym tle napis który będzie równie doskonale wyglądał. Jeśli ktoś z forumowiczów potrafi coś takiego zrobić będę wdzięczny za przesłanie mi próbki w pliku corelowskim...

takietam - 26 Wrzesień 2012, 17:30

O taką poświatę chodzi?
gogman - 26 Wrzesień 2012, 19:00

Ja nie mogę odpalić (X3)
shamian - 27 Wrzesień 2012, 09:08

Kolega dodał pusty plik? Nic z tego się nie odpala...
Bogumila M. - 27 Wrzesień 2012, 14:35

Plik nie jest pusty. Nazwa pliku zawiera literę ś, którą przy ściąganiu system może źle zdekodować, co może powodować, że plik się nie otwiera. Zapisany jest w X5. Można spróbować zapisać plik i sprawdzić czy nazwa wyświetlana jest prawidłowo. Jeśli nie - zmienić na inną.
shamian - 27 Wrzesień 2012, 14:56

Corelem 12-stką nie idzie nic.
takietam - 27 Wrzesień 2012, 15:33

Plik w wersji9, ale nie mam pod ręką 9ki, więc nie sprawdzę, jak się to otwiera.
shamian - 27 Wrzesień 2012, 16:39

pusto i tam i tu :-)
takietam - 27 Wrzesień 2012, 17:07

a teraz?
bidon184 - 27 Wrzesień 2012, 17:12

w kazdym pliku jaki dajesz jest taka informacja,ale w kazdym bądź razie poświata tak wygląda

bidon184 - 27 Wrzesień 2012, 17:58

ps: ten ostatni co wrzuciłeś,pokazuje 9 więc powinno bez problemu otwierać
chezare - 28 Wrzesień 2012, 16:37

Autor uściślił o co mu chodzi.
Plik Takietam z X5 otwiera się bez problemu choć daleko mu do rozwiązania tematu.
Tekst raczej nie jest wypełniony przejściem tonalnym, to wygląda trochę bardziej skomplikowanie a to co nazywacie cieniem też raczej nim nie jest a nawet jeśli jest to był nakładany na poszczególne znaki i były na nim wykonywane jeszcze jakieś działania, przeźroczystość?
Generalnie to raczej nie jest trudne do zrobienia, jak znajdę chwilę czasu, to spróbuję.

bidon184 - 28 Wrzesień 2012, 17:05

Co Ty fefluszysz???takietam trafił w dziesiątke z efektem,więc co ty sworzysz???to jest ten efekt ,a twoje :przejście tonalne: to sorki ,ale chyba kompletnie nie kojażysz o co w tym chodzi,przejscie tonalne ,to przejscie tych samych barw w barwy mniej :jażące:lub w przezroczystość ,a w tym obrazku nie oto chodzi,w tym obrazku chodzi o to żeby obrys danej przestrzeni ,był w ten sposob ukierunkowany,żeby jasność obrysu ,szła w kierunku od obrysu z zachowaniemn jasności ,no nic wymaluj DropShadow,dla mnie takietam trafił w dzioesiątke
Cysorz - 28 Wrzesień 2012, 18:08

bidon184 napisał/a:
Co Ty fefluszysz???takietam trafił w dziesiątke z efektem,więc co ty sworzysz???to jest ten efekt ,a twoje :przejście tonalne: to sorki ,ale chyba kompletnie nie kojażysz o co w tym chodzi,przejscie tonalne ,to przejscie tych samych barw w barwy mniej :jażące:lub w przezroczystość ,a w tym obrazku nie oto chodzi,w tym obrazku chodzi o to żeby obrys danej przestrzeni ,był w ten sposob ukierunkowany,żeby jasność obrysu ,szła w kierunku od obrysu z zachowaniemn jasności ,no nic wymaluj DropShadow,dla mnie takietam trafił w dzioesiątke

Przepraszam za OT, ale bidon184 - zadbaj trochę o język ojczysty. Wielu, wielu ludzi oddało życie, żebyśmy mogli pisać i mówić po polsku!
Nie mogłem zaznaczyć wszystkich błędów, bo widzę że coś takiego jak reguły semantyczne, zdania złożone czy też logika to wyrażenia o których nie masz pojęcia, ale skoro rejestrując się na tym forum zgodziłeś się na przestrzeganie netykiety to ja o to po raz kolejny Ciebie proszę...

DzumA - 78 - 28 Wrzesień 2012, 18:23

chezare ja wiem o co Ci biega - zgadzam się z Tobą co do oddzielnych efektów na poszczególnych znakach - i pod i nad ;-) ale już nie chciałem tego tak dokładnie rozbierać na czynniki pierwsze
wydaje mi się ,że połączenie odpowiedzi loga z moją - w dużym stopniu oddadzą amatorowi programu satysfakcjonujące rozwiązanie - ale z przyjemnością poczekam na Twoją interpretację chezare ;-) będzie zapewne bezcenna

ps.
1. takietam przedstawił, że bez dodania efektu na litery wynik jest mizerny

shamian napisał/a:
[...]
Potwierdzam więc że chodzi mi o efekt "świecenia" tekstu na prezentowanym obrazku.
Chcę stworzyć na czarnym tle napis który będzie równie doskonale wyglądał. [...]

i o co kaman ...

chezare - 28 Wrzesień 2012, 20:13

Dżuma, na pewno nie będzie bezcenna, jeśli w ogóle będzie, bo równie dobrze może się zdarzyć, że wywieszę białą szmatę :-) Na pierwszy rzut okiem wygląda to prosto, ale może to tylko złudzenie?
Malutki, mówienie do Bidona jest jak rzucanie grochem o ścianę, on się nie zmieni.
To, że grafik ma gdzieś ojczysty język jak go nie używa w swoich pracach, nie jest tragedią. Może przeżyć jak nie wie co to jest przejście tonalne, problem robi się jak jest ślepy.
Znam przypadki malarzy i to całkiem znanych, którzy nie rozróżniali kolorów co nie przeszkadzało im malować idealnie skomponowanych kolorystycznie obrazów i byli i są tacy, którzy malują zupełnie nie widząc. Nie mogę sobie jednak wyobrazić jak można powtórzyć jakiś efekt graficzny nie widząc go?

Cysorz - 28 Wrzesień 2012, 20:38

chezare - masz oczywiście rację, ale mam nadzieję, że po którymś z kolei moim poście ten gość zastanowi się chociażby przez kilka sekund i dojdzie do wniosku, że kompromituje się zupełnie - co jak co, ale pisanie z błędami ORTOGRAFICZNYMI (z litości omijam gramatyczne i logiczne) nie świadczy dobrze o autorze!
Jeżeli takie ma być następne pokolenie to "jeno łkać nam ostaje"...

chezare - 29 Wrzesień 2012, 00:14

Bidon oczywiście dalej będzie twierdził, że to nie tak, ale wydaje mi się, że zrobione zostało to w ten deseń?

Oczywiście trochę więcej dokładności i efekt byłby bardziej zbliżony do oryginału.
Wypełnienie tonalne na tekście po przekątnej i cień który później częściowo wymazałem, za bardzo zresztą. Można też zrobić odwrotnie i do tekstu domalować poświatę.
2 min. roboty.

takietam - 29 Wrzesień 2012, 07:30

Przez pierwsze pół strony tego wątku toczyła się dyskusja na temat "co autor miał na myśli", czy efekt na literach, czy pod literami, czy oba na raz. Trochę jałowa, moim zdaniem dyskusja, bo nie poparta żadnymi przykładami wizualnymi i wydaje mi się, że autor wątku nie do końca wiedział, o co dyskutującym chodzi. Dlatego popełniłem ten rysunek, dokładnie tak, jak sugerował LogoPedant
LogoPedant napisał/a:
Zastosuj biały cień ;-) i zmieniaj jego parametry, aby uzyskać pożądany efekt.

po to, aby kolega, który założył wątek miał jakiś punkt odniesienia i powiedział czy chodziło mu o to, czy o całkiem coś innego. Może się w końcu wypowie :-)

chezare - 29 Wrzesień 2012, 09:07

Autor tego tematu dosyć jasno napisał o co mu chodzi a później, na początku tej "dyskusji" doprecyzował pytanie. Inną sprawą jest, że później go bawiło to że niektórzy nie zrozumieli? To, że naród czyta ale nie do końca wie co przeczytał w moim przekonaniu jest powodem do zmartwienia a nie radości.
Takietam, ja broń Boże na Ciebie nie napadałem, tylko napisałem co myślę. Broniłem Twojego obrazka kiedy inni szukali powodów dlaczego im się nie otwiera i dalej pod tym co napisałem mogę się podpisać. Co do sposobu jak cel osiągnąć, to okazało się w praniu, że nie miałem racji i sprawa jest znacznie prostsza niż mi się wydawało.
Pozdrawiam

LogoPedant - 29 Wrzesień 2012, 11:31

To wszystko nie może się udać, bo biały cień nie istnieje. Stąd te perypetie. :-P
LogoPedant - 29 Wrzesień 2012, 11:42

Chociaż mogę się mylić i w całkiem innym układzie słonecznym drwią z cienia czarnego. ;-)
LogoPedant - 29 Wrzesień 2012, 12:09

chezare, wiedziałem, że tego nie przegapisz w kontekście moich domniemań. ;-)

Popatrzcie jak dalece rozpościera się poświata. Daleko za granice tego Wszechświata.
Rymłem se przy sobocie, a co! :lol:

Bogumila M. - 29 Wrzesień 2012, 14:23

Chłopaki, pozwólcie, że dołączę.

LogoPedant wróć na Ziemię, proszę. W Corelu nie jest ważny kolor cienia. Przecież wiesz, że dla Corela nie ma rzeczy niemożliwych. Po prostu do niektórych funkcji czasami nie ma dostępu.

cyklop - 5 Październik 2012, 13:48

chezare napisał/a:
Bidon oczywiście dalej będzie twierdził, że to nie tak, ale wydaje mi się, że zrobione zostało to w ten deseń?

Obrazek

Oczywiście trochę więcej dokładności i efekt byłby bardziej zbliżony do oryginału.
Wypełnienie tonalne na tekście po przekątnej i cień który później częściowo wymazałem, za bardzo zresztą. Można też zrobić odwrotnie i do tekstu domalować poświatę.
2 min. roboty.

A tak dokładniej: czy cień wymazywałeś już w PP, bo w draw wymazuje dość drastycznie?

chezare - 5 Październik 2012, 15:37

Cień czy poświatę, jak zwał tak zwał oczywiście wymazywałem w Photo-Paint, bo tylko tam można regulować gumkę.
lamerson85 - 2 Styczeń 2013, 21:53

Witam!

Ja z podobnym problemem. Otóż .... chciałem zapytać czy jest możliwe zrobienie tak aby poświata sama się dodawała pisząc kolejne litery zdania?

Nie jestem "szpecem", ale ja robię to tak:
1) piszę tekst
2) robię obrys tekstu
3) oddzielam grupę obrysu od tekstu
4) przekształcam grupę obrysu na mapę bitową (przeźroczyste tło)
5) następnie wybieram opcje Mapy Bitowe/ rozmywanie/ rozmywanie gaussowskie

W przypadku gdy pod koniec pracy zobaczę gdzieś błąd, to zmuszony jestem do usunięcia utworzonej poświaty i wykonania jej na nowo.

Bogumila M. - 3 Styczeń 2013, 00:10

Można spróbować, jak już było wspomniane, powalczyć z cieniem (narzędzie Metamorfoza w przyborniku). Jednak aby dobrze ustawić cień trzeba wykazać się olbrzymią dozą cierpliwości i żelaznymi nerwami. Zwłaszcza, ze jakakolwiek zmiana spowoduje, że z mozołem ustawiony efekt wróci do punktu wyjścia.
Cysorz - 3 Styczeń 2013, 01:02

Jeżeli efekt interaktywny!!! odłączasz od "źródła" (czyli robisz z niego niezależny element) to dla mnie logiczne, że niezależny element NIE przejmuje wartości/właściwości innego niezależnego obiektu...
Jeżeli źle zrozumiałem to wyjaśnij proszę trochę dokładniej.

lamerson85 - 3 Styczeń 2013, 08:20

no własnie, ja robię tak jak mówisz, 2 osobne elementy a chciałbym żeby to był 1 element
Cysorz - 3 Styczeń 2013, 08:30

Dalej nie łapię... Przecież jeżeli dodasz np. kolejny wyraz do zdania z zadanym cieniem to ten cień się automatycznie sam doda (tak samo jak każdy inny efekt) - oczywiście jeżeli go wcześniej nie rozłączysz!
Shame - 3 Styczeń 2013, 10:43

Malutki napisał/a:
Dalej nie łapię... Przecież jeżeli dodasz np. kolejny wyraz do zdania z zadanym cieniem to ten cień się automatycznie sam doda (tak samo jak każdy inny efekt) - oczywiście jeżeli go wcześniej nie rozłączysz!

Malutki, zobacz co lamerson pisał wcześniej:
lamerson85 napisał/a:
Nie jestem "szpecem", ale ja robię to tak:
1) piszę tekst
2) robię obrys tekstu
3) oddzielam grupę obrysu od tekstu

4) przekształcam grupę obrysu na mapę bitową (przeźroczyste tło)
5) następnie wybieram opcje Mapy Bitowe/ rozmywanie/ rozmywanie gaussowskie

Jak widać lamerson nie używa cienia, tylko "tworzy" go poprzez rozmywanie obrysu, wcześniej oddzielonego i przerobionego na bitmapę. Ja mam dokładnie takie samo zdanie, jak Malutki, czyli że ustawić "dobry" cień i wtedy podczas dopisywania dalszej części tekstu cień na chwilę znika (jak się jest w trybie edycji tekstu), po czym przy kliknięciu gdzie bądź, efekt cieniowania aktualizuje się/odświeża dopasowując się do całego tekstu.

To jedyny szybki i automatyczny sposób robienia takich efektów. Bo robiąc tak jak lamerson pisał, to można się zaklikać na śmierć. Dobry cień faktycznie ciężko ustawić, jak pisała bogumiła, jednak jest tam dużo funkcji, które potrafią zrobić niemal wszystko. I nie mówię tylko o rodzaju (wewnętrzny, środkowy, zewnętrzny, średni /gaussowski/), ale też o sposobie zanikania (liniowo, z kwadratem, z odwrotnością kwadratu, płasko) oraz trybie przezroczystości (normalny, dodawanie, odejmowanie itd.). Wszystkie te opcje odpowiednio opanowane mogą dać pożądane efekty.

lamerson85 - 3 Styczeń 2013, 18:49

no nic będę musiał trochę wysilić swoje szare komórki i próbował tak jak chłopaki mówicie.... Jak polegnę to będę jeszcze Was "molestował" ;-)
Bogumila M. - 3 Styczeń 2013, 21:30

A tam, zaraz polegniesz. Najwyżej rozwalisz monitor jak wszystko ładnie poustawiasz nie szczędząc czasu a po jakiejś niewielkiej zmianie wszystkie ustawienia wrócą do fabrycznych. Ale są też i przyjemne chwile, gdy na przykład po zmianie jakiegoś atrybutu czcionki cień ma nagle półtora metra, a człowiek (bez względu na płeć) dostaje ataku śmiechu...
DzumA - 78 - 5 Styczeń 2013, 22:44

Malutki dla Ciebie to sprawa oczywista dla lamersa nie !
tak jak pisze Shame chłopak rzuca sobie kłody pod nogi !
nie będę narzekał na narzędzie CIEŃ - bo nauczyłem się z nim funkcjonować

ale dodam:
że czasem warto pracować na dużych rozmiarach czcionki i wtedy nadawać cień - potem rozłączyć i skalować do wyjściowego rozmiaru.

różnica jest zasadnicza:
kiedy nadamy cień z wtapianiem niskim ustawionym na 3 do 5 - rozmiar czcionki np 30 to efekt jest jaki jest - ten sam parametr cienia zastosowany do czcionki w rozmiarze 8 - nie przyniesie tego samego rezultatu - nie zmniejszymy też już niskiej wartości wtapiania bo nic to nie da - warto więc pokombinować - zwiększyć rozmiar z 8 na 30 nadać parametry cienia - rozłączyć efekt i skalować razem z czcionką do pożądanego rozmiaru - w rezultacie dostajemy dobrą jakość cienia przy małych rozmiarach czcionki