| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Wypełnianie kolorami
jsq - 12 Październik 2012, 09:50 Temat postu: Wypełnianie kolorami Mam takie pytanie.
Importuje czasem rysunki z autocad lub pdf.
Zaimportowane elementy/ksztalty składają się z kresek.
Jak najprościej wypełnić je kolorami?
Inaczej.
Rysuję 4 osobne linie proste.
Za pomocą narzędzia KSZTAŁT łączę ich krawędzie w wezłach.
Powstaje figura. Jak wypełnić ją kolorem.
Dotychczas rysowałem prostokąt, przekształcałem go w krzywe.
Następnie dodawałem dwuklikiem kolejne węzły, które nakładałem na swój obiekt.
Im więcej węzłów, tym dokładniejszy rysunek.
Tak utworzony kształt można wypełnić kolorem.
Może jest inna opcja na to?
s-p-i-n - 12 Październik 2012, 10:30
Przypuszczam ze problem importowanych plikow z AutoCada jest taki ze sa niezamkniete sciezki dlatego po imporcie musisz je zamknac : rozmieszczenie>zamknij sciezke
Bogumila M. - 12 Październik 2012, 11:04
Żeby wypełnić kolorem dowolny zamknięty kształt wystarczy kliknąć żądany kolor z palety po prawej. Jeśli się na kolorze kliknie i przytrzyma klawisz pokaże się paleta z odcieniami. Można także użyć narzędzia Wypełnienie z palety po lewej, taki przechylony garnuszek. Krzywe muszą być zamknięte. Otwartego kształtu nie da się wypełnić.
Shame - 12 Październik 2012, 12:03
| Cytat: | | Krzywe muszą być zamknięte. Otwartego kształtu nie da się wypełnić. |
... Chyba, że ma się włączoną poniższą opcję (cytat z Pomocy"):
| Cytat: | Aby wyświetlić wypełnienia w krzywych otwartych
1. Kliknij kolejno Narzędzia Opcje.
2. Na liście kategorii kliknij dwukrotnie pozycję Dokument, a następnie kliknij pozycję Ogólne.
3. Zaznacz pole wyboru Wypełniaj krzywe otwarte.
|
Bogumila M. - 12 Październik 2012, 12:30
Masz rację. Powinnam była napisać, że nie należy, a nie że się nie da. Każdy, kto pracował z bardziej skomplikowanymi niezamkniętymi wypełnionymi krzywymi wie dlaczego.
|
|