Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Ustawienie paserów - prośba o pomoc

lukaszswir - 14 Październik 2012, 10:47
Temat postu: Ustawienie paserów - prośba o pomoc
Witam!

Mam zdjęcie o wymiarach 520x520mm i chciałbym ustawić pasery tak, żeby móc je pociąć na 64 części (8x8 - taka szachownica).
Przeszukałem całe forum i nie znalazłem nigdzie takiego wariantu.
Zależy mi żeby wynikowy plik mieć w pdfie z naniesionymi liniami cięcia.

Proszę o wskazówki i z góry dziękuję za pomoc!

Cysorz - 14 Październik 2012, 12:00

Nie musisz robić żadnych paserów ręcznie - Draw ma bardzo dobre narzędzia do automatyzacji takiego procesu. Nie trzeba robić takiej szachownicy, tylko stworzyć JEDNĄ tylko stronę o potrzebnych wymiarach (lub 64 strony PO KOLEI jeżeli użytki są różne - i tak jest to o wiele prostsze i szybsze niż ręczne rozkładanie), zdefiniować w opcjach drukarki (np. PDFCreator) wielkość docelowego arkusza, a w opcjach podglądu wydruku dać automatyczną impozycję i zaznaczyć by wstawił pasery.

::Tutaj:: (Automatyczne rozłożenie akcydensów do druku) masz to pokazane razem ze zrzutami ekranu, krok po kroku.

tegraf - 14 Październik 2012, 15:09

lukaszswir napisał/a:
Zależy mi żeby wynikowy plik mieć w pdfie z naniesionymi liniami cięcia.

Malutki, chyba kolega lukaszswir nie chce wydrukować zdjęcia o boku 5 m na 64 kartkach, tylko chce mieć jednego pdfa o rozmiarach mniej więcej 5x5 m z narysowanymi ośmioma kreskami wzdłuż każdego boku. Używa określenia "paser" w znaczeniu zwykłej kreski.

Czyli ma dwa pytania:
1. Jak narysować osiem kresek wzdłuż każdego boku?
2. Jak z tego wszystkiego zrobić pdfa.

Trochę to banalne, więc albo źle rozumiem zadane pytanie, albo kolega jest bardzo początkujący.

Trurl - 15 Październik 2012, 10:04

Hmm... lukaszswir... Pasery to znaczki w postaci krzyżyka w kółku, służące do spasowania ze sobą form drukarskich (czyli blach). Tobie chodzi zapewne o znaczniki cięcia, czyli tzw. sznyty - kreski, stawiane poza formatem netto.
I sznyty ustaw sobie samodzielnie, posługując się prowadnicami itp.

chezare - 18 Październik 2012, 22:38

Trurl, oczywiście masz rację, ale gwoli ścisłości to znaczniki cięcia ustawia się nie tylko poza obszarem netto ale poza obszarem spadu :-)
Chyba że go nie ma :-)