| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Rozdzielczość zdjęcia na baner
dj_maras - 22 Październik 2012, 21:52 Temat postu: Rozdzielczość zdjęcia na baner witam, będę robił baner reklamowy ze zdjęciem. narazie nie wiem jakich wymiarów. i tutaj moje prosba byście napisali jakich rozdzielczości musi byc zdjecie by po produkcji baneru wyszlo ładnie i bez reklamacji :]
Sponsi - 23 Październik 2012, 07:22
Na razie nie wiemy.
Podasz wymiary, powiemy.
Cysorz - 23 Październik 2012, 17:29
Proszę bardzo...
dj_maras - 23 Październik 2012, 20:03
bardzo dziekuje Malutki.. choć to co wyslaleś to dziwnie niskie dpi potrzeba do banerów :]
Shame - 24 Październik 2012, 08:51
@dj_maras - Malutki wrzucił tabelę bardzo fają i przydatną. Na początku mogą dziwić relatywnie niskie wartości dpi. Jednak jak podjedziesz do tego w inny sposób i pomyślisz, GDZIE może być umieszczony baner 10mx10m i SKĄD i Z JAKIEJ ODLEGŁOŚCI przechodnie będą go oglądać to dojdziesz do wniosku, że taki baner będzie wisiał gdzieś na bloku albo innym molochu i będzie obserwowany z odległości kilkunastu-kilkuset metrów, a przy takiej odległości nie ma absolutnie znaczenia, czy będzie 300 czy 30 dpi, a plik będzie mniejszy i szybciej się wydrukuje Chociaż ja osobiście trochę restrykcyjnie podchodzę do tematu, bo baner zgrzewany z kilku innych, np. w poziomie, tworzący wstęgę o długości kilkunastu metrów, ale wys. tylko 1-1.5m i umieszczony przy chodniku przygotowuję i tak w 150-300 dpi bo pomimo dużych rozmiarów całkowitych, oglądany będzie z bardzo bliska.
Dowiedz się rozmiarów i gdzie będzie powieszony i sam zdecyduj.
tadekk - 26 Październik 2012, 20:21
| Shame napisał/a: | | przygotowuję i tak w 150-300 dpi |
Jeszcze nie widzialem takiego zdjęcia, żeby przy wielkości baneru dało 300DPI.
Bogumila M. - 26 Październik 2012, 22:04
Poproś Shame, to Ci podeśle. Albo dowolne zdjęcie 300 dpi przeskaluj do tych wymiarów zachowując rozdzielczość i zobaczysz. Oczywiście jeśli Corel na to pozwoli. Bo nawet połączenie kilku krzywych to dla niego problem nie do przeskoczenia.
|
|