Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Wzorniki kolorów

matti86 - 3 Listopad 2012, 18:26
Temat postu: Wzorniki kolorów
Witam Wszystkich ponownie i zwracam się z pytaniem do tych bardziej doświadczonych kolegów. Ostatnio wpadł mi w ręce wzornik kolorów

(dodaje zdjęcie żeby było wiadomo o co mi dokładnie chodzi)
jak zauważyłem nie jest to tania przyjemność ale jak wydedukowałem bardzo ułatwiająca prace. Stad tez moje pytanie jeśli się korzysta z takiego wzornika to prawdopodobieństwo ze kolory naszego projektu po wydruku nie będą odbiegać od projektu na monitorze, chodzi mi o to ze prawdopodobieństwo "wtopy" jest chyba bardzo małe ? chciałbym żeby osoby korzystając z tych wynalazków trochę mi rozjaśniły bo nigdy dotąd nie miałem kontaktu z tym wynalazkiem .

s-p-i-n - 3 Listopad 2012, 18:41

Jeżeli użyjesz koloru ze wzornika (np. CMYK, Pantone) to taki sam powinien wyjść po wydruku, ale nie koniecznie na monitorze będzie ten sam kolor bo monitor przedstawia barwy jako paleta RGB.
Cysorz - 3 Listopad 2012, 19:10

Ten sam kolor wyjdzie inaczej na papierze offsetowym, inaczej na kredowym a jeszcze inaczej na kartonie - ale tak czy owak to przydatna rzecz.
kula69 - 4 Listopad 2012, 01:11

matti86, jeśli możesz skalibruj najpierw monitor, a wzornik CMYK-owy warto mieć z drukarni w której drukujesz najczęściej (zazwyczaj drukują własne), Pantone wart kupić nowy bo używki są zazwyczaj wyświechtane :)