| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - cień wewnątrz obiektu
bavorik21 - 5 Listopad 2012, 01:42 Temat postu: cień wewnątrz obiektu Cześć.
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć w jaki sposób w corelu x6 zrobić taki wewnętrzny cień jak na przykładzie ? Próbowałem z rozdzielaniem zwykłego cienia i później szybie kadrowanie ale wtedy cały cień nakłada mi się na obiekt... wygląda to tak jak bym po prostu nałożył ten cień na wierzch.
chezare - 5 Listopad 2012, 08:41
Ten obrazek powinien pozwolić Ci rozwiązać problem
Shame - 5 Listopad 2012, 08:56
Ja bym odwrócił sytuację i nie starał się zrobić cienia wewnętrznego samego wpisanego tekstu, tylko wyciął bym przygotowany tekst z nałożonego na niego prostokąta. Zaznacz wszystko i wciśnij CTRL+Q żeby przerobić na krzywe, potem użyj "Przód bez tyłu/Front minus back". Wtedy dodaj żądany cień tak, żeby było OK. Jeśli tworzysz przycisk albo coś, gdzie możesz wlać wypełnienie bitmapą na obiekt, to możesz na tym poprzestać. Jeśli jednak potrzebujesz konkretnie samych zcieniowanych liter, to zrób jeszcze co następuje: kliknij na dany obiekt i rozłącz go z obiektem. Zaznacz obiekt pierwotny i obiekt-cień. Kliknij CTRL+L (lub wybierz Połącz). Dostaniesz nowy obiekt, w którym będzie pisany cień, który chcesz. Teraz pozostaje ci tylko użyć narzędzia edycji węzłów i usunąć nadprogramowy cień (wpisany we fragment nowego obiektu), który utworzył się wcześniej poniżej i po prawej od pierwotnego prostokąta ograniczającego.
W załączeniu screen krok po kroku.
bavorik21 - 5 Listopad 2012, 14:31
Bardzo dziekuje za pomoc, szczegolnie uytkownikowi Shame. O to mi własnie chodziło.
|
|