Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - zmiana kolejności stron w pliku corela

dktw - 13 Listopad 2012, 20:28
Temat postu: zmiana kolejności stron w pliku corela
witam,
czy wie ktoś może czy jest możliwość zmiany kolejności stron w pliku wielostronicowym inna niz przeciąganie na pasku na dole ?

pozdrawiam
Daniel

Bogumila M. - 13 Listopad 2012, 20:55

Nie ma.
chezare - 13 Listopad 2012, 22:59

Jest.
Niestety żeby tę operację uczynić wygodniejszą trzeba by najpierw trochę popracować.

Bogumila M. - 13 Listopad 2012, 23:32

O, niewiarygodnie pomocny wpis.
chezare - 13 Listopad 2012, 23:33

Mniej więcej w takim samym stopniu jak Twój :-)
Jak kolega sprecyzuje jak by to widział, to ja napiszę jak to zrobić.
Ja prawdę mówiąc większej różnicy w klikaniu czy przeciąganiu nie widzę.
Całą sprawę można załatwić prostym makrem, jeśli jednak mechanizm ma być bardziej rozbudowany, to jedną linijką kodu się tego nie załatwi.
Nie napisałem, że się da żeby zrobić na złość Bogumile, tylko dlatego, że się da :-)

Bogumila M. - 13 Listopad 2012, 23:57

Nie ma możliwości zmiany kolejności stron inaczej niż przeciągając i klnąc jeśli nic się nie przeciągnęło, albo nie tam gdzie trzeba. Makro załatwi zamianę miejscami strony 5 z 8 we wtorek, a 2 z 5 we środę? Bo chyba o taką zmianę kolejności autorowi wątku chodzi. Pracuję praktycznie wyłącznie z dokumentami wielostronicowymi i nigdy mi się nie zdarzyło, żebym musiała zamieniać miejscami więcej niż dwie strony.
s-p-i-n - 14 Listopad 2012, 10:28
Temat postu: Re: zmiana kolejności stron w pliku corela
dktw napisał/a:
witam,
czy wie ktoś może czy jest możliwość zmiany kolejności stron w pliku wielostronicowym inna niz przeciąganie na pasku na dole ?

pozdrawiam
Daniel

Inaczej niż w pasku na dole możesz zmienić kolejność stron poprzez opcję widok>widok sortowania stron. Opcja ta wyświetla Ci wszystkie strony na ekranie w postaci prostokątów, więc uważam że jest to opcja lepsza niż przeciąganie stron u dołu w pasku oraz bardziej przejrzysta.

chezare - 15 Listopad 2012, 10:03

Spin ma rację, to jest bodaj najprostszy sposób.
Rzadko korzystam z tej opcji i wyleciała mi z głowy.

Bogumila M. - 15 Listopad 2012, 11:09

Spin ma rację, a ja się myliłam. Jest inny sposób.