| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - jak to rozdzielić na mniejsze kawałki :) mam problem
Karolla - 20 Listopad 2012, 08:53 Temat postu: jak to rozdzielić na mniejsze kawałki :) mam problem Witam
mam dość duży problem i nie wiem jak go rozwiązać, a mianowicie...
dostałam plik graficzny, który jest wykonany w skali 1:1 do papieru o wymiarach 102x125 cm, żebym mogła go wydrukować na drukarce (druk na foli/kliszy do sitodruku) muszę go podzielić na kilka mniejszych wymiarów... albo podział na kartki A4 albo na kartki A3.. jak mam to zrobić, aby nie popsuć rozdzielczości i ogólnie grafiki ?
Cysorz - 20 Listopad 2012, 09:43
W opcjach druku masz "Drukuj z podziałem na fragmenty".
Shame - 20 Listopad 2012, 10:01
Jak masz otwarty plik, to najpierw narysuj sobie prostokąt o wymiarze odpowiadającym Tobie (A4 czy A3, czy co tam potrzebujesz). Następnie ustaw w nim brak wypełnienia (tylko obrys ma być widoczny). Następnie ustawiasz go na projekcie tak, jak uważasz - najlepiej skopiuj sobie ten prostokąt X razy, zetknij je narożnikami, żeby utworzyć siatkę obejmującą cały obraz.
Skopiuj sobie obrazek (naciśnij numeryczny "+").
Wybierz narzędzie kadrowania. Wybierz w menedżerze obiektów Twoją kopię obrazka.
Użyj siatki A3 jako prowadnic do przycinania - zaznacz obszar.
Kliknij 2 razy na zaznaczonym obszarze, to się przytnie.
Teraz masz wycinek, który, np. skopiuj sobie do nowego dokumentu i już. Operację powtarzasz tyle razy ile masz "części". Nie wiem jednak, czy to do końca jest to o co ci chodziło.
Schematy eksportu należą do ciebie. Obraz źródłowy nie powinien stracić na jakości ani o pixel
Shame - 20 Listopad 2012, 10:05
Ha, haha... hahaha... Jak zwykle robię wszystko na około Malutki - ucz mnie!
EDIT:
Oj, chyba nie działa to najlepiej, Malutki. Spróbowałem od razu co powiedziałeś i przy robieniu pociętych stron (bo zrobiłem, żeby drukował do PDF'a) Corel zwieszał mi się raz za razem. Ale może to tylko ja?
Cysorz - 20 Listopad 2012, 10:44
Opcja działa na pewno, bo często z niej korzystam przy druku np. składanych plakatów na cyfrze - także do PDFCreatora.
Bogumila M. - 20 Listopad 2012, 12:54
Jeśli Corel zawiesza się przy operowaniu myszą na mapach bitowych należy operacje wywoływać z menu. Pytałam, czy komuś się zawiesza gdy po operacji na bitmapie (np. przycięciu) Corel (X5) wiesza się. Dostałam (jedną) odpowiedź, że nie. Jak widać nie do końca nie.
kula69 - 20 Listopad 2012, 19:49
Karolla, witaj
Mam nadzieje że sito wam wychodzi, a rady się przydały :)
Porada - nie dziel pliku jeśli nie musisz - naświetlarnia weźmie za klisze ok 60 zł a łączone pliki (chyba że grafika na to pozwoli) źle wychodzą na sicie - często widać łączenie klisz.
Do tak dużego druku jeśli nie masz sit z prowadzeniem lub automatu dorób sobie prowadnice i obciąż rakiel łatwo się drukuje a wydruki są w pełni powtarzalne
|
|