| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - numeracja stron
dj_maras - 10 Grudzień 2012, 12:39 Temat postu: numeracja stron Witam potrzebuje info jak ponumerować strony. nie jest to zwykła numeracja na narożniku kartki tylko w części środkowej strony.
Potrzebuje jeden numer na 3 kartkach po czym numer przeskakuje wyżej itp.
dzięki
roland - 10 Grudzień 2012, 14:31
Wybierasz Układ > Wstaw numer strony > Na wszystkich stronach. Numer strony pojawi Ci się na dole strony pośrodku. Jeżeli przeciągniesz numer w inne miejsce, to położenie zmienią też numery na innych stronach
Bogumila M. - 10 Grudzień 2012, 17:53
Jak nie znajdziesz tej funkcji w X5 to
a) jeśli nie jest dużo, ponumeruj ręcznie. Umieść numer strony na pierwszej stronie we właściwym miejscu, skopiuj, wklejaj na kolejnych zmieniając cyfrę. Będą zawsze w tym samym miejscu na stronie.
b) poszukaj jakiegoś makra, które numeruje strony.
c) ściągnij i zainstaluj wersję X6, wczytaj dokument, ponumeruj strony zgodnie z poradą powyżej i zapisz jako X5. Jeśli dokument da się otworzyć, to będziesz w domu.
chezare - 11 Grudzień 2012, 08:23
Można zrobić tak jak Roland radzi, można użyć gotowego w Corelu makra do numerowania stron, tylko kolega chce numerować strony 1,1,1,2,2,2,3,3,3,itd., albo ja czytać nie umiem?
Do takiego "dziwnego" numerowania stron trzeba użyć makra.
dj_maras - 11 Grudzień 2012, 09:01
Drogi Rolandzie w moim x4 nie ma takiej opcji.
zrobiłem to wszstko za pomocą www.numerowanie.pl i wyszło idealnie.
pozdrawiam.
chezare - 11 Grudzień 2012, 09:25
Sub nr_str()
Dim sz As Double
dim wy As Double
Dim il_str As Long
Dim x, y As Integer
Dim p As page
x = 1
y = 0
For il_str = 1 To ActiveDocument.Pages.Count
Set p = ActiveDocument.Pages(il_str)
ActivePage.GetSize sz, wy
st = Str(x)
y = y + 1
If y = 3 Then
x = x + 1
y = 0
End If
p.ActiveLayer.CreateArtisticText sz / 2, 0.5, st, , , , 12, cdrFalse, cdrFalse, cdrNoFontLine, cdrCenterAlignment
Next il_str
End Sub
też ponumeruje
tegraf - 11 Grudzień 2012, 09:28
To nie to samo. Prosiłeś o pomoc przy numerowaniu stron w Corelu, a ponumerowałeś strony pdfa.
dj_maras - 11 Grudzień 2012, 10:28
bo sprawa była pilna... nikt mi szybko nie odpisał więc zrobiłem troche inaczej... a numeracja miała być do takich bloczków samokopiujących więc jeden pies jak to zrobiłem
|
|