Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Kopiowanie środków artystycznych - pomoc

Jardel - 10 Grudzień 2012, 19:51
Temat postu: Kopiowanie środków artystycznych - pomoc
Skopiowałem razem krzywe Beziera oraz środki artystyczne, po czym wkleiłem do dokumentu i niestety ale środki artystyczne są niewidoczne (wskaźnik pokazuje, że są tam ale nie są widoczne) - rys. nr 1.

Do tej pory kopiowałem pojedynczo środki artystyczne, za każdym razem kopiowałem w ten sposób, że najpierw go usuwałem, potem cofałem czynność i dopiero kopiowałem (pojawiał się normalny w kolorze czarnym). Gdy chciałem bezpośrednio skopiować, zawsze pojawiało się to coś przezroczystego.

W jaki sposób mam te skopiowane niewidoczne środki artystyczne przekształcić w widoczne w kolorze czarnym?

Dodam, że we właściwościach tych przezroczystych gdy zmieniam na kolor czarny pojawia się zwykła kreska (rys. nr 2) a nie środek artystyczny (rys. nr 3).

Bogumila M. - 10 Grudzień 2012, 20:15

Żeby skopiować środek artystyczny musisz go rozłączyć. Bo tak. Gdy rozłączysz możesz wykasować linię środkową i zostawić sam "obrys". W ostateczności poproś o skopiowanie kogoś, kto ma wersję X5, bo wygląda na to, że w niej da się kopiować. (Tylko nie zapomnij w tej sytuacji zapisać pliku jako X5). W ostateczności wgraj oba SP i zobacz, czy pomogło.
Jardel - 10 Grudzień 2012, 20:44

Ostatecznie zrobiłem tak jak zawsze: wszystkie środki artystyczne zaznaczyłem przy użyciu SHIFTa i je wyciąłem, a potem wszystkie wkleiłem x2. Jest to wykonalne ale nie razem z krzywymi Beziera.