| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Obrazek w Draw!
Bogumila M. - 14 Grudzień 2012, 17:59 Temat postu: Obrazek w Draw! Szczerze mówiąc widziałam już wiele cudów w Corelu i myślałam, że nic mnie już nie jest w stanie zaskoczyć. A jednak...
Wczoraj wczytałam obrazek do Corela, żeby sobie nad nim dzisiaj popracować. Dzisiaj otwieram zapisany wczoraj plik (7 MB wagi) i co widzę? Otóż nic nie widzę.
Chodzi o to, że nie pojmuję co, jak i dlaczego się stało. Jeśli ktoś wie, to będę wdzięczna za wyjaśnienia, bo chyba nie muszę tłumaczyć, że sytuacja nie jest komfortowa. W tym przypadku do obrazka mam dostęp. A co gdybym nie miała? Nawet nie chcę myśleć...
Aha. Gdy wczytam ten obrazek do PhotoPainta, to PhotoPaint pokazuje przeźroczystą dziurę (krateczka przeźroczystości).
s-p-i-n - 14 Grudzień 2012, 18:03
w podgladzie szkieletowym tez nic nie widac?
Bogumila M. - 14 Grudzień 2012, 18:06
| s-p-i-n napisał/a: | | w podgladzie szkieletowym tez nic nie widac? |
Podgląd szkieletowy wygląda tak:
Shame - 15 Grudzień 2012, 03:17
Jednym słowem, wyzerowało obrazek na wszystkich kanałach, poza Alfa (bo dana bitmapa jest, ma określonym rozmiar, co widać w podglądzie szkieletowym, tylko jest teraz zgrabnym obrazem przezroczystości o wymiarach X na Y) Dziwne to i konkretnie taki przypadek pierwszy raz widzę. Zdarzało mi się, że podczas zapisywania CD się wyglebił i wtedy skutkowało to plikiem o określonym rozmiarze (kilkanaście MB), który po otwarciu był pusty (ratowała mnie autokopia zapasowa generowana podczas zapisywania). Bogatszy o takie doświadczenia zawsze kopiuję wszystkie używane obrazy do podkatalogu w katalogu danego projektu, zanim zacznę coś z nimi robić. W razie czego mam "schowany" oryginał - wystarczy mieć jednorazowy dostęp do obrazu i go sobie skopiować "na zaś".
Bogumila M. - 15 Grudzień 2012, 13:48
Na obrazku powyżej, we właściwościach (specjalnie je dołączyłam do zrzutu ekranu) widać, że ta bitmapa nie tylko jest, ale ma 232 MB. Jak na przeźroczystość to sporo. I sugerowałoby, że jednak gdzieś jest. Pytanie - gdzie? Gdzie ją Corel ukrył?
bidon184 - 15 Grudzień 2012, 14:43
znaczy tak,tam masz 32 bity w cmyk,jeśli chodzi o rastre to nie jest obsógiwane,w cmyku 16 bitów max,moim zdaniem to zmień te bity i będzie gut,poprostu corel zwariował i na siłe wymusił te bity ,z tąd ta wielkość,bo ogólnie w cmyku nie występuje przezroczystośc,ponieważ to jest mieszanie farb a nie palet i tutaj na siłe wymuszona jest przezroczystośc,czyli jest tyle farb ile BÓG da żeby tylko tę przezroczystość wymusić w formie podglądu ,bo w rzeczywistości i tak jej nie będzie
Bogumila M. - 15 Grudzień 2012, 17:20
Wiesz, Bidon, ja doceniam Twoje poświęcenie i chęć niesienia pomocy, ale może zainwestuj kilka złotych, kup Corela, popracuj w nim trochę i jak nie dostaniesz szału i wytrzymasz psychicznie, to wtedy pogadamy jak równy z równą. Bo na razie rozmawiamy jak ślepy z głuchym o kolorach względnie V Symfonii Beethovena.
kula69 - 16 Grudzień 2012, 05:37
bidon184, sorki ciut się nie znam może ale chyba WŁAŚNIE w CMYK-u występuje naturalna przeźroczystość - kolor biały. Wszak to schemat kolorów do druku
|
|