Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Pytanie do artystów nie myszkowych:)

fabiano - 14 Grudzień 2012, 20:23
Temat postu: Pytanie do artystów nie myszkowych:)
Witam ! Bardzo proszę o pomoc w sprawie która mnie nurtuje juz od dłuzszego czasu. Tworzę ilustrację oraz loga na koszulki za pomocą pióra,tuszu ,cienkopisów itp. Ciągle nie mogę znależć odpowiedzi sensownej w jaki sposób mam moje prace zamienic na postac wektorową ?? Od razu napisze 1) Trasowanie odpada ,moje prace są bardzo dokładne i objazd myszką rowniez odpada . Co mam robic?
Bogumila M. - 14 Grudzień 2012, 20:29

A próbowałeś na swoje narysowane loga spojrzeć pod kątem tego, co mogłoby być tym wektorem i ile by było różnych obszarów wektorowych? Oczywiscie wszystko da się do wektorów sprowadzić, ale pytanie brzmi, czy warto.

Może rozwiązaniem byłoby zainwestowanie w tablet i rysowanie od razu w Corelu?

Cysorz - 14 Grudzień 2012, 22:00

Tablet. Żeby uciąć "jaki i za ile" to od razu napiszę: Wacom i to taki z jak najwyższej półki - w tym przypadku cena przekłada się na jakość i tyle w tym temacie. I można zamknąć wątek ;)
bidon184 - 14 Grudzień 2012, 22:13

hym,po co tablet?,jesli się ma talent do rysowania to lepiej sobie zkupić pióro które od razu zapisze na wektor(lub bitmape do wyboru do koloru),można też trasować ,link http://www.wacom.eu/index...ang=pl&pid=9226
kula69 - 16 Grudzień 2012, 05:55

fabiano, jeśli są tak dokładne te prace to zmień drukarnie - są takie które nie boją się rastrów na tkaninie lub drukują cyfrowo :-)
K4cz0r - 16 Grudzień 2012, 12:18

kula69, Szczerze mówiąc takie drukarnie jest nieodpowiedzialne, bo dla tych ślepców kilka niedociągnięć, niedokładności jest mało ważne i mają to w pupie, a nas to boli. Dlatego tutaj bym uważał.

bidon184, widzę że obcykany jesteś odnośnie Tabletów Graficznych i piórek, powiedz mi czy WACOM INTOUS 5 jest dobrym tabletem ? I teraz pytanie Opłaca kupić się rozmiar L czy M jeżeli w planach mam małe, średnie i duże grafiki, bo szczerze mówiąc różnica nie jest duża jeżeli chodzi o wielkości tych tabletów a różnica cenowa owszem.

fabiano, jeżeli zaczynasz dopiero przygodę i jesteś w stanie zakupić sobie Tablet to osobiście ci go polecam bo z nim życie staje się łatwiejsze i mnie problematyczne :)

kula69 - 16 Grudzień 2012, 15:59

K4cz0r, jestem sitodrukarzem na tkaninie od 1989 r :), co do niedokładności - warto zwłaszcza w sicie wszystko uzgodnić z drukarzem bo rodzaj farby ma ogromne znaczenie (3 podstawowe systemy farbowe i parę wariantów dają co najmniej kilkanaście sposobów położenia farby, następnie kwestia emulsji i sit, oraz dodatków do farb) ten sam wzór z tego samego sita tą samą farbą mogę położyć na 5 sposobów zmieniając tylko rakle i za każdym razem uzyskać inny efekt. Warto przyjść i pogadać zobaczyć prace zwłaszcza jeśli nie jest to zwykły napis "zjazd piwoszy" ale coś co zahacza o serigrafie
gogman - 17 Grudzień 2012, 21:05

fabiano,
Powinieneś pogadać z tym gościem
http://www.digart.pl/prac...ml#.UM950HerQvs

i przejrzeć jego galerie na digart jak i tu http://www.behance.net/ga...OGOPACK/5892185

Pozdro