|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Tutoriale - szklany guzik
jagna - 29 Czerwiec 2007, 03:00 Temat postu: szklany guzik Rysujemy:
1. Dwa kółeczka ustawione centralnie do siebie. (38mm)
2. Elipsę ustawioną centralnie do kółek i w pobliżu górnej ich części.
http://corel.wodip.opole....s/rys01_213.jpg
Nadajemy kolor:
3. Większe koło (100C, 100Y, 20K)
4. Mniejsze koło - wypełnienie radialne z ustawieniami jak poniżej (kolor zielony (62C, 100Y)
5. Elipsa - biały
http://corel.wodip.opole....s/rys02_660.jpg
6. Wybieramy narzędzie “interaktywna przezroczystość” i nadajemy ją dla białej elipsy jak na rysunku:
http://corel.wodip.opole....s/rys03_179.jpg
7. Teraz czas na dodanie symbolu.
http://corel.wodip.opole..../button_190.jpg
jagna - 3 Lipiec 2007, 04:19
żadnego odzewu......
napiszcie chociaż czy komuś się przydał
kreart - 3 Lipiec 2007, 09:48
help :D... jak się to to domaga pochwał :P
chyba mąż nie dopieścił ;-D
ładne ładne ;-P
JarekDRAW - 3 Lipiec 2007, 10:41
No dobre, nie ma się co przejmować na mojego tutka tez nikt nic nie odpisał ...
jagna - 4 Lipiec 2007, 02:26
Męża to mam najlepszego na świecie, ale za cholerę nie zna się na komputerach o Corelu nie wspominając i dlatego trzeba mi pochwał z innego źródła;). Dzięki kreat :)
A tak wogóle to się odechciewa pisać jak niepotrzebne nikomu....
JarekDRAW - 4 Lipiec 2007, 09:33
jagna napisał/a: |
A tak wogóle to się odechciewa pisać jak niepotrzebne nikomu.... |
Każdy kto zna choć trochę Corela wie ile czasu zajmuje zrobienie tutka.
Może zamiast zbędnych uwag, bez urazy do nikogo warto by było samemu jakiegoś fajnego tutka wrzucić.
Pozdrawiam
jagna - 8 Lipiec 2007, 02:18
Tutki są pisane dla ludzi, którzy się dopiero uczą Corela a nie dla fachowców, którzy ich nie potrzebują.
Poza tym jeśli nie zauważyłeś to jeden z forumowiczów zapytał o konkretny tutorial a nie widzę, żebyś się kwapił do napisania tegoż....
Poza tym jeśli znasz strony z tutorialami to to jest właściwe miejsze żeby się z nami nimi podzielić
Pozdrawiam i zapraszam do dalszej współpracy, bo widzę, że chciałbyś coś zmienić a to właśnie może wnieść dużo dobrego :)
Fanatic - 23 Styczeń 2008, 17:19
Wg mnie elipsa powinna łagodniej przechodzić,po bokach. Są zbyt widoczne granice ;)
siedzę w CS3 i stąd może takie zboczenie,ale tak mi się wydaje.
Ogólnie tut na -5 i przyda mi się na bank ;)
Pzdr
lukol - 31 Styczeń 2008, 10:27
Dzięki za tutka:)
Przydało się:)
Szukałem czegos takiego na moją stronke:)
Dzięki serdeczne:)
-------------------------------------------------------
Poznaj sprawdzone i skuteczne metody zarabiania w Internecie
http://czasnae-biznes.zlotemysli.pl/lukash.php
p0is0n - 29 Luty 2008, 10:03
Cześć,
Twój button pomógł i zmotywował do dalszej pracy,przy malej zabawie z cieniami i przeźroczystością można trochę bardziej go wyświecić ;)
jagna - 1 Marzec 2008, 03:33
fajny, tak trzymać:)
Rosa - 1 Marzec 2008, 18:19
moniteks - 3 Marzec 2008, 17:29
To moje w sumie pierwsze spotkanie z tym programem, dlatego moje pytanie może sie wydać dziwne :P
Jak robie te okręgi, a potem je wypełniam to i tak zostaje mi obramowanie, a te guziki, które Wam wyszły, go nie maja. Co robie zle? :(
JarekDRAW - 3 Marzec 2008, 19:04
Cytat: | Jak robie te okręgi, a potem je wypełniam to i tak zostaje mi obramowanie, |
Witam, raczej chodzi Tobie o kontur.Na górze palety kolorów masz x, zaznacz obiekt a potem kliknij prawym guzikiem myszy...
pozdrawiam
moniteks - 4 Marzec 2008, 14:05
Oj, nie zauwazylam tego :D wielkie dzieki :)
Mariusz005 - 24 Marzec 2008, 17:20
Fajny tutorial
No i to co ważne dla początkującego, to tutorial jest dobrze(krok po kroku) opisany co i jak
Wyszło mi coś takiego:
kuki23 - 2 Kwiecień 2008, 16:53 Temat postu: tutek guzik
Chyba nieźle mi to wyszło jak na początkującego..nie chciało mi się już robić wykrzyknika więc zrobiłem strzałki..łatwo się to robiło bo jest dobrze opisane.
kurczaczi - 30 Październik 2008, 10:31 Temat postu: Re: tutek guzik dzięki fajny tutek
zrobiłem na szybko coś takiego ale kolory inne wyświetla na forum niż u mnie:( dlatego efekt mi sie malo podoba
timex - 30 Listopad 2008, 18:07
Fajny efekt można też uzyskać bez stosowania wypełnienia radialnego co szczególnie może być kłopotliwe dla mniej wprawnych użytkowników.
timex - 30 Listopad 2008, 18:18
W moim przykładzie tworze prosty guzik (guzik1.jpg) i następnie stosuje "interactive blend tool" od białej zgniecionej lekko elipsy do kółka wypełnionego kolorem ( w tym przypadku niebieskim) Krok od 25-30. Zaletą tego sposobu jest to że zmiana zabarwienia "szkiełka" to tylko kliknięce w kolor i mamy całą game fajnych szklistych guziczków. Na koniec nie zapominamy o małej górnej elipsie potraktowanej przeźroczystością
przemlud23 - 14 Styczeń 2009, 16:26
fajny tutek wszystko wychodzi godne polecenia :)
zachowania - 30 Styczeń 2009, 21:59
jagna napisał/a: | żadnego odzewu......
napiszcie chociaż czy komuś się przydał |
Jagienka ;) ten Twój tutek jest pierwszym jakiego zobaczyłem na tym forum i zmobilizował mnie, aby zacząć bawić się w Corelu więcej niż w PSie, którego maltretuję od jakiegoś czasu.
Neuroshima - 9 Styczeń 2011, 02:03
ja mam ciut inny sposób na szklany guzik.. odrobinkę..
otóż w mojej wersji tworzymy kółeczko - najlepiej duże na większym lepiej się pracuje :)
następnie tworzymy dwa owale - mniejszy i większy, wypełniamy je wybranymi kolorami pamiętając by:
- białe kółko było białe gdyż będzie to tzw. "blik" - odblask światła.
- jaśniejsze kolorystycznie kółko było tym mniejszy w środku na dole
- kółko bazowe było najciemniejsze, i było n spodzie dwa pozostałe niech będą na wierzchu
(oczywiście dobór kolorów zostawiam wam, kombinujcie aż uzyskacie pożądany prze WAS
efekt)
oczywiście usuwamy kontury z kółek :)
następnie górne kółeczko (białe) przekształcamy na krzywe (ctrl+Q)
i za pomocą narzędzia "kształt" (F10) nadajemy mu kształt "banana" :)
chwytając za dolna linię (powinna być przerywana) kółeczka na jej środku
i przeciągając w górę. potem wracamy do narzędzia "wskaźnik" i rozciągamy naszego "banana" by uzyskać jego pogrubiona wersję a więc w dół i na boki.
do elipsy na dole (jaśniejszej) stosujemy efekt perspektywy
("efekty-->"dodaj perspektywę") DLA UŁATWIENIA: najpierw ustawmy sobie prowadnice tak jak na rysunku, a w opcjach włączmy sobie "przyciąganie do prowadnic"
i znów wracamy do narzędzia "wskaźnik" :)
teraz wybieramy narzędzie "interakcyjna metamorfoza" i stosujemy je na największym, bazowym kółku, przeciągając narzędziem od środka koła w dół, na środek owalu z zastosowaną wcześniej perspektywą, puszczamy przycisk myszy i od razu stosujemy skrót "shift"+"page down" by wydobyć białe kółeczko na wierzch warstwy.
teraz nadajemy efekt przezroczystości białemu kółeczku przeciągając efekt od górnej krawędzi białego kołeczka do dolnej.
zostało tylko zgrupować wszystko w całość ("ctrl"+"G")i dodać na dole cień lub lustrzane odbicie całości, albo przez zgrupowaną całość przeciągnąć jeszcze raz "przezroczystość z dołu do góry.
GOTOWE
teraz wrzucamy tam swoje logo znak, symbol.. dodając do niego delikatny cień i wkładając go o jedną warstwę (wcześniej rozgrupowując kółeczko kombinacją "ctrl+"U") w dół (pod białe kółeczko) uzyskamy śliczny efekt.
chezare - 9 Styczeń 2011, 18:00
Telewizja N
|
|