Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - kolory rgb cmyk w plikach jpg

JW - 16 Grudzień 2012, 14:59
Temat postu: kolory rgb cmyk w plikach jpg
Dlaczego kolory w plikach wyeksportowanych z Corela do jpg (ale nie tylko jpg) mają inne kolory w zależności od tego czy w Corelu były zdefiniowane jako cmyk lub rgb? Gdy były w rgb to w pliku jpg wyglądają na jaśniejsze i bardziej jaskrawe.
Używam wersji X3.

s-p-i-n - 16 Grudzień 2012, 15:12

Poszukaj na forum tematy związane z zarządzaniem kolorami, było juz o tym nie raz.
Trurl - 17 Grudzień 2012, 23:15

Pliki jpg nie mogą być CMYK. Jotpegi mogą być tylko rgb, grayscale ew. bw. Wprawdzie można w PhotoShopie zrobić jpg CMYK, ale czyta go tylko PhotoShop, a inne programy zgłaszają błąd takiego CMYK-owego jotpega...
Cysorz - 18 Grudzień 2012, 00:42

Trurl napisał/a:
Pliki jpg nie mogą być CMYK. Jotpegi mogą być tylko rgb, grayscale ew. bw. Wprawdzie można w PhotoShopie zrobić jpg CMYK, ale czyta go tylko PhotoShop, a inne programy zgłaszają błąd takiego CMYK-owego jotpega...

???
Może czegoś nie wiem, ale moje jpg'i (spod PS bo nie uznaję żadnego innego programu do edycji bitmap) mają zapisane "wewnątrz" nawet profile typowo CMYK-owe. A te bitmapy wypuszczam do druku także spod Corela i nigdy nie miałem z tym problemu: proofy są takie jak trzeba, CZARNY JEST ZŁOŻONY TYLKO ZE 100% K, więc jak to jest? Coś mi tu nie pasuje w Twojej wypowiedzi...

Trurl - 18 Grudzień 2012, 07:47

Jpg to format, który został wymyślony dla internetu. Chodziło o to, żeby pliki graficzne były małe, stąd ta kompresja wewnętrzna. A cały internet chodzi na RGB. Być może teraz wymyślono CMYK-owe jpg. Dawniej było to niemożliwe. A poza tym unikam tego formatu, bo kompresja wewnętrzna niszczy piksele.