Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Zamiana formatu na grafikę wektorową:)

Jarotl - 17 Grudzień 2012, 17:56
Temat postu: Zamiana formatu na grafikę wektorową:)
Witam Was i na samym początku podkreślę że jestem tutaj nowy i jeśli Was urażę moją niewiedzą na temat grafiki wektorowej, to proszę Was o wyrozumiałość.
Mam następujący problem, chcę zrobić takiej znajomej mi parze prezent na święta i mają to być koszulki dla pary, ale niestety mam tylko zdjęcia i są one w formacie jpg. Czy macie takie zdolności ażeby przekształcić to zdjęcie na jakąś ładniejszą formę?
Od razu podkreślam, że to ma być nadruk na koszulce i najlepiej jeśli byłaby to grafika wektorowa ale oczywiście zdaję sobie sprawę że mogą być problemy. Załączam dwa pliki, oryginalny oraz wycięty jeden fragment z jednej koszulki, na którym mi zależy.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za wszelką i szybką pomoc

Cysorz - 17 Grudzień 2012, 19:34

1. Grafika jest za mała, żeby z niej cokolwiek zrobić.
2. Jest to wzór z kolekcji firmy MT Design - rozumiem, że masz zgodę na wykorzystanie wzorca?

Jarotl - 17 Grudzień 2012, 20:12

Rozumiem i przyjąłem do wiadomości, że z tym nic nie zrobię.
Nie mam zgody do wykorzystania wzorca bo go nie wykorzystałem i zanosi się na to, że go nie wykorzystam. Z góry dziękuję za pomoc

Jarotl - 17 Grudzień 2012, 21:02

A mam do Was jeszcze jedną sprawę, czy ktoś z Was jest zdolny do narysowania mi podobnego wzoru? Wydaje się być prosty a i tak przekracza moje możliwości
tegraf - 17 Grudzień 2012, 21:58

Jak ma być na szybko i na prezent, to może poszukaj czegoś na Fotolii - np. tutaj .
Za wersję wektorową zapłacisz 20-30 zł - a łatwiej znajdziesz na forum kogoś, kto Ci usunie zbędne elementy, zmieni kolory, doda napis itp. - niż zacznie rysować na podstawie słabych zdjęć niewiadomego pochodzenia.

bidon184 - 18 Grudzień 2012, 00:20

hym,no ja tam coś pokombinowałem,ale może i racje mają użytkownicy wyżej,no sam nie wiem :roll:

pliki svg.pdf.eps(nie wiem jaki format potrzeba)

Cysorz - 18 Grudzień 2012, 00:51

Brawo!
Pieprzyć autora, pieprzyć czyjąś własność intelektualną - a nuż ktoś mnie pochwali, pogłaska po główce! Zero inwencji, zero pomysłu, zero własnego wkładu - po prostu kopia 1:1...

Administracjo: może jakiś permanentny ban za jawną promocję złodziejstwa i łamanie regulaminu?

bidon184 - 18 Grudzień 2012, 01:39

po pierwsze nie jest takie same,po drugie sam to narysowałem a po trzecie moge kopiować nawet Mona Lize jeśli przyjdzie mi na to ochota i będzie to jak najbardziej legalne bylebym wykonał to sam i naniósł drobne róznice,po czwarte to chyba zawody pomyliłeś ,nie wiem może jakimś policjantem gospodarczym powinieneś zostać,weż się tak zastanów ,a nóż widelec moja rada jest trafna i jak zmienisz profesje będziesz spełnoiny zawodowo ;-)
kula69 - 18 Grudzień 2012, 08:26

bidon184, oczywiście Malutki ma racje - poczytaj prawo autorskie. Dla siebie możesz skopiować i co zechcesz ale dla innych - nie. A drobne zmiany raczej nie wchodzą w rachubę, bo nadal jest to złodziejstwo
bidon184 - 18 Grudzień 2012, 10:37

nie wiem co wy z tym złodziejstwem,po pierwsze rozmowa była by zasadna jeśli występowała by chęć zarobkowa,po drugie jest coś takiego w prawie jak inspiracja,czyli skoro sam to narysowałem,obrazy róznią się od orginału,to ja twierdze że jest to moja inspiracja,po trzecie to jest forum graficzne i nie przesadzajmy ,więc pobierać grafe jak się komuś podoba,a jak się nie podoba to nie pobierać :lol:
kula69 - 18 Grudzień 2012, 14:51

bidon184, w prawie to istnieje głównie własność intelektualna
Kata - 18 Grudzień 2012, 20:30

Witam
Niech mi ktos pomoze grafike jpg zamienic na plik w wersji wektorowej?? Jestem totalnym laikiem w tych sprawach. Chcialam zrobic prezent kolezance( koszulka z nadrukiem) a w jednej firmie kazano mi wyslac wyzej wymieniona grafike w wersji .cdr .ai .eps .pdf !!

bidon184 - 18 Grudzień 2012, 22:10

proszem,tak na szybkiego ale dość dobrze wyszło
Kata - 18 Grudzień 2012, 22:27

Dzieki wielkie :):):)