| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Łączna składowa kolorów do druku
matti86 - 20 Grudzień 2012, 12:50 Temat postu: Łączna składowa kolorów do druku Witam jako ze szukałem w googlach ale jakoś nie znalazłem odpowiedzi wiec chciałem się was zapytać o tzn "Łączna składową kolorów do druku" często jest tak ze drukarnie wymagają np łącznej składowej kolorów 320% wiem ze np z czarnym jest najtrudniej bo rożne drukarnie maja rożne wymagania dla wartości CMYK , a jak to jest z resztą jak to zliczyć ? Będę bardzo wdzięczny jak ktoś mi to wytłumaczy :)
Pozdrawiam
gogman - 20 Grudzień 2012, 14:05
Z resztą jest podobnie jak z czarnym ... nasycenie koloru uzyskujesz po przez mieszanie czterech składowych CMYK i starasz się po prostu nie przekroczyć tej łącznej składowej kolorów, która wynosi 320% w przypadku drukarni, która taką wytyczną podała. Nie wiem jak w corelu ale w szopie jest coś takiego jak alarm nasycenia koloru - czyli w miejscu gdzie nasycenie farby przekroczy 320% podświetli się na jaskrawy kolor alarmując cię o tym "wykroczeniu".
Co do czarnego to wal śmiało 30,30,30,100 - ja osobiście tak zalewam czarny.
Cysorz - 20 Grudzień 2012, 18:42
Wektorami nie masz się co przejmować o ile nie są to duże aple. Jeżeli dodasz więcej niebieskiego, będziesz miał "zimną" czerń - to najczęściej stosowana apla. Jeżeli purpury to "ciepłą", taką bardziej brązowawą.
Inaczej sprawa ma się z bitmapami - tutaj ręczne usuwanie kolorów na kanałach może się źle skończyć. Ale od tego są profile, które "załatwiają" to bezboleśnie i natychmiast. Działają na 99,9% - w ciągu kilku ostatnich lat jeden raz zdarzyło mi się, że profil nie zadziałał od razu.
::Tutaj:: masz link do profilu, który polecam ściągnąć i zainstalować (automatycznie ściąga nafarbienie powyżej 300%).
::Tutaj:: natomiast krótka informacja o profilu.
matti86 - 20 Grudzień 2012, 20:41
Dziękuje za pomoc trochę mi się rozjaśniło ale jak zrozumiałem te 320% to chodzi o jeden kolor a nie o wszystkie razem wzięte ?
tegraf - 20 Grudzień 2012, 20:54
A jak klikniesz w wiaderko przy określaniu koloru wypełnienia, to suwaczek regulujący zakres jednego koloru z cmyk'a, masz od 0 do 100% czy od 0 do 320%?
Cysorz - 20 Grudzień 2012, 21:03
Nie, jeden kolor to maksymalnie 100% (pełny CMYK: 400%). Chodzi w tym wszystkim o to, że jeżeli jest za dużo składowych koloru to na kolejnych arkuszach (nawet mimo proszkowania) może odbić się obraz ze strony leżącej w stosie powyżej. Kiedyś przy druku na starych maszynach offsetowych redukowało się ilość nakładanej farby ręcznie (kosztem nasycenia/jakości), obecnie takich praktyk się nie stosuje a zbyt duże nafarbienie (suma farb, czyli TIL: Total Ink Limit) może stanowić problem. Oczywiście powyższy przykład stosuje się wyłącznie przy tradycyjnym druku CMYK-owym.
No chyba że jest to "suchy offset" czy też "offset bezwodny" (płyty silikonowe) - wtedy 400% TIL nie stanowi problemu. A dodatkowo wszystko wskazuje na to, że już niedługo zawita do nas amerykański CMYKLcLm i dopiero wtedy zaczną się wydmuszki ;)
Trurl - 21 Grudzień 2012, 08:33
Matti, looknij tu: Suma kolorów w druku
|
|