| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Skalowanie krzywych Beziera i środków artystycznych
Jardel - 22 Grudzień 2012, 22:18 Temat postu: Skalowanie krzywych Beziera i środków artystycznych Witam,
próbuję zmniejszyć obrazek zachowując szerokość krzywych i środków artystycznych, w tym celu zaznaczam wszystko > obiekty i we właściwościach obiektu klikam na opcję skaluj z obiektem - po czym znika część krzywych (bez względu na to czy opcja jest zaznaczona czy też nie). Część krzywych robi się bardzo cieniutka a reszta pozostaje tej samej szerokości, środki artystyczne są prawidłowych rozmiarów.
Proszę o pomoc jak poszerzyć krzywe i środki (wszystkie za jednym zamachem bo jest ich trochę), lub jak zmniejszyć cały obiekt zachowując szerokość krzywych i środków.
Cysorz - 22 Grudzień 2012, 22:31
Ten kwadracik przy "Skaluj z obiektem" zaznaczony jest kolorem zamiast "ptaszka" - sygnalizuje to, że TYLKO CZĘŚĆ z zaznaczonych krzywych ma zaznaczone skalowanie z obiektem (reszta nie). Czyli jest OK.
"Środki artystyczne" to wektory, więc będą zachowywały proporcje przy skalowaniu. Czyli jest OK.
To znikanie "części krzywych" jest intrygujące, nie powinno się tak dziać - w podglądzie szkieletowym powinny być. Czyli jest DZIWNIE. Opisz to dokładniej, zobaczymy co się da rady z tym zrobić...
Jardel - 22 Grudzień 2012, 23:17
To niebieskie pole "skaluj z obiektem" pojawia się pierwsze, wtedy krzywe są nie zmienione, dopiero gdy zaznaczę lub odznaczę "ptaszka" wtedy znikają i się zmniejszają.
W załącznikach dodałem przykładową krzywą, która w części znikła po zaznaczeniu ptaszkiem (skan właściwości przed skalowaniem).
W jaki sposób można skalować środki artystyczne, żeby ich szerokość pozostała taka sama?
Jeśli chcesz to podaj maila prześlę plik cdr.
Bogumila M. - 22 Grudzień 2012, 23:45
Spróbuj zaznaczyć wszystko, zamienić obiekty w krzywe, spróbować zespawać (menu Rozmieść → Kształtowanie) i wtedy skalować.
Shame - 23 Grudzień 2012, 02:56
Bogusia trafiła w sedno (chociaż użyła niefortunnego stwierdzenia). Jej "zamienić obiekty w krzywe" oznacza, jak rozumiem, "rozłącz środki artystyczne od krzywej wzorcowej (Ctrl+K)".
Środek artystyczny przejdzie w obiekt (krzywą wypełnioną jednolicie) z zerowym konturem. W takim wypadku możesz zaznaczyć wszystko (nie trzeba spawać, bo to przy skomplikowanych projektach - dużo krzywych, obiektów itp. - daje często nieprzewidywalne rezultaty) i wtedy zeskalować. Oczywiście z zaznaczoną opcją "Skaluj z obiektem" żeby krzywe posiadające grubość inną niż "Włosowa" zeskalowały się z zachowaniem proporcji.
Bogumila M. - 23 Grudzień 2012, 11:08
Oczywiscie. Miało być przekształć krzywe w obiekty. Po tej operacji nie powinno już być żadnych krzywych o grubości innej niż włosowa. A spawać po to, żeby to był jeden obiekt.
Jardel - 31 Grudzień 2012, 12:18
Witam, zastosowałem się do Waszych wskazówek, jednak problem pozostaje. Zaznaczam wszystkie obiekty, naciskam CTRL+K i zaznaczam "skaluj z obiektem". Po zaznaczeniu "skaluj" część linii robi się cieniutka a część znika, około 15% linii po skalowaniu zachowuje swój rozmiar.
Przy zaznaczeniu funkcji "spawaj" obraz robi się biało-czarny, coś jak negatyw, ciężko mi powiedzieć czy linie zachowują rozmiar (raczej skalują się normalnie i część jest cienka). Spawanie dodatkowo łączy dwa końce jednej krzywej w linii prostej i obraz robi się właśnie biało-czarny.
Może jest ktoś chętny, żebym przesłał mu na maila mój projekt w celu poprawnego ustawienia skalowania?
Następnie można by opisać rozwiązanie na forum.
DzumA - 78 - 5 Styczeń 2013, 22:55
wrzuć ten plik cdr to pogadamy - błąd jest mi znany - ale nie pamiętam jednoznacznego powodu - dlatego potrzebuję obejrzeć plik
ps. mieszanie środków artystycznych i nie skrzywionych linii / konturów - to być może efekt błędu
|
|