Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem techniczny z działaniem programu

cariewna - 4 Styczeń 2013, 17:01
Temat postu: Problem techniczny z działaniem programu
Witam się, bom nowa :)
Zarejestrowałam się, ponieważ mam kłopot. Korzystam z Windows 8 i Corel 12. Wszystko było ok do dzisiaj (na tym zestawie pracuję od tygodnia) - przy próbie zamiany tekstu na krzywe corel się wysypuje (aplikacja przestała działać bla bla bla) - czy ktoś się spotkał z czymś podobnym?
Jest jakieś sensowne rozwiązanie?

Cysorz - 4 Styczeń 2013, 17:04

CorelDraw 12 to był jeden z największych bubli niestety a o "ósemce" to nikt w tamtym czasie nawet nie myślał, więc na pewno program nie jest przeznaczony do pracy pod tym systemem. Czy instalowałaś SP do Corela? - to jedyna rzecz jaka może pomóc...
cariewna - 4 Styczeń 2013, 17:10

Po kilku szybkich testach chyba wiem, na czym polega problem... font jest sciagniety z netu, to jakas darmowa czcionka i chyba przez niego sie wykrzacza :( Na systemowych corel wykonuje wszelkie mozliwe operacje bezproblemowo.
A korzystam z 12 bo taką mam oryginalną :) Kupno upgrade na razie niestety nie wchodzi w gre (chyba, ze niespodziewanie wygram w totka) :)
Albo spróbuję z SP albo odrysuję fonta w krzywych (grr) :)

bidon184 - 4 Styczeń 2013, 17:17

ja na twoim miejscu nie odrysowywał bym bo to strata czasu,pobrał bym darmowy program do grafiki wektorowej(chyba nie musze pisać jaki) zwektoryzował czcionke i przerzucił do corela,moim zdaniem po problemie by było :-P
cariewna - 4 Styczeń 2013, 18:32

E, to kilka liter tylko ;) A problem rzeczywiście z fontem, na drugim komputerze z windows xp corel zachowuje się tak samo.
Bogumila M. - 4 Styczeń 2013, 18:38

Corel miał problemy z czcionkami od zawsze, a im wyższy numer wersji, tym większe. Sprawdź, czy ta czcionka ma kodowanie środkowoeuropejskie. Corel od wersji bodajże 10 automatycznie wymusza język ustawiony w systemie jako domyślny. Bo według specjalistów z tej firmy jak ktoś ma Windows duński, to po polsku nie musi móc pisać. Jeśli w tekście nie ma polskich znaków zmień kodowanie na zachodnie (ANSI 1252, Latin I). Prawdopodobnie właśnie dlatego się wykrzacza — coś podstawia idiotycznego po czym nie wie co z tym zrobić.

Jeśli to tylko kilka liter, to zamieniaj je po kolei przynajmniej dojdziesz na której się wysypuje. Tak czy owak kombinacja Corel 12 + Windows 8 to proszenie się o kłopoty, czego Ci w Nowym Roku z całego serca nie życzę :)

lamerson85 - 4 Styczeń 2013, 19:14

a tak z ciekawości o jakiej czcionce mowa?
cariewna - 4 Styczeń 2013, 20:04

Dzięki, to prawdopodobnie był problem :) Co prawda w międzyczasie zrezygnowałam z tego fontu bo był bardziej idiotyczny niż wydawalo mi się na początku.
lamerson85 - Emilys Candy - robię projekt na uczelnię plakatu do Alicji z Krainy Czarów (spektaklu teatralnego) i pasował mi do napisu "Zjedz mnie!" na ciastku :) Ale poszłam w coś prostszego :)
Dzięki za pomoc!