|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Tutoriale - Tutorial - koła zębate
Shame - 10 Styczeń 2013, 09:38 Temat postu: Tutorial - koła zębate Poniżej szybki tutorial, jak zrobić, żeby się nie narobić.
W załączniku CDR v9
aksa - 10 Styczeń 2013, 12:27
genialne!!! rysuje się błyskawicznie!
gogman - 12 Styczeń 2013, 20:57
Wzorowo stary .... osobiście robiłem to w inny sposób, bardziej prymitywny. Dzięki, na pewno wykorzystam Twojego tutka.
chezare - 16 Styczeń 2013, 10:34
Genialne to to jest obawiam się jednak, że taki tryb w żadnej maszynie nie zadziała
Prawie identyczny efekt można uzyskać jednym kliknięciem gryzoniem korzystając z gotowego narzędzia.
Menu Okna->Okna dokowane->Wyokrąglenie/Wyżłobienie/Ścięcie (od X3).
W tym przypadku 2 kliknięcia, najpierw ścięcie, później wyokrąglenie
Shame - 16 Styczeń 2013, 14:56
O, proszę - zawsze znajdzie się ktoś, kto zrobi coś szybciej i łatwiej. Mógłbym się teraz zgrabnie wytłumaczyć, że zrobiłem ten tutorial dla ludzi z X2 i wcześniejszymi, a zaokrąglanie zna każdy noobek , ale ja nie z tych - faktycznie nie pomyślałem o tym efekcie więc klapsuję bardzo.
Ja zresztą nie starałem się osiągnąć perfekcyjnego odwzorowania elementu czynnego przekładni zębatej lub innego mechanizmu To miało być ot tak, jak ktoś chce wykorzystać taki kształt w tym, czy innym projekcie. Ale faktycznie, żeby działało prawidłowo powinny być wybrzuszone boki zębów i zaokrąglony czubek.
Powiedz tylko, jak po kolei zrobiłeś to cudo? W sensie zacząłeś od gwiazdy, węzły wewnętrzne Ściąłeś, a zewnętrzne Zaokrągliłeś, tak? I potem tylko wyciąłeś ośkę?
chezare - 16 Styczeń 2013, 15:36
O trybach napisałem żartem.
Narysowałem gwiazdę, ściąłem wszystkie węzły i wszystkie zaokrągliłem.
X2 nigdy nie było
gogman - 30 Styczeń 2013, 00:50
O w mordę ... to corel robi takie fiku miku?
bidon184 - 30 Styczeń 2013, 21:24
iniom,tutek jak najbardziej,gut,ale ja musze powiedzieć że dawno odszedłem od upartego rysowania od początku w kombajnach graficznych,dla mnie to droga przez męke i szkoda troche czasu ,wole zrobić to w odpowiednim darmowym programie i przerzucić do kombajnu,np koła zębate to około 5 minut w darmowym programie wektorowym(nie będe pisał jakim ,kazdy wie),ponieważ darmowe programy w odróznieniu od płatnych mają więcej automatu,w tym przypadku chodzi o generator kół zębatych,no i wiele innych,wystarczy zrobić i w kombajnach zająć się profesjonalną dalszą obróbką,aale to takie moje zdanie jest,może bć nie trafne
Struna - 30 Styczeń 2013, 21:53
Może i masz trochę racji Bidon, jednak ja osobiście szybciej bym narysował te koła zębate w Corelu, z tzw. ręki, niż znalazłbym jakieś darmowe (do użytku komercyjnego) narzędzie generujące je z automatu.
Poza tym, nienawidzę mieć śmietnika na komputerze, którego używam do pracy, więc bardzo mocno ograniczam ilość oprogramowania. Obecnie prócz systemu posiadam jedynie pakiet X4, pakiet Libra Office, na wszelki wypadek PS CS3, Chrome, Thunderbirda, Notepad++, Foxit Reader, IrfanView, Total Commandera, jakiś program do zipów i rarów oraz program do Dropboxa :P Oprócz Corela, LibraOffice'a i PS'a są to drobne programy, dzięki czemu pracuje mi się czysto i bezproblemowo.
W poprzedniej firmie na komputerze firmowym było milion programów, przez co co chwile coś się działo z systemem, a wiadomo że jak komputer w firmie siada, to jest kiepsko.
To tyle z OT ;)
kassia_88 - 3 Luty 2013, 11:46
Świetny efekt. Nie wiedziałam, że tak łatwo można było to zrobić!
Lut - 28 Luty 2013, 22:30
Fajny pomysł. Szybko i łatwo.
Birkart - 1 Marzec 2013, 22:53
Bardzo fajny i pomocny tutorial.
AdeeR - 20 Wrzesień 2013, 15:35
Najpierw ścięcie, potem wyokrąglenie i wychodzi piękna zębatka z gwiazdy. :) Czekam na więcej tego typu tutoriali.
|
|