Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Prowadnice - przyrost wartości

Agnieszka Te - 10 Styczeń 2013, 09:55
Temat postu: Prowadnice - przyrost wartości
Witam!
Przestała mi działać funkcja ustawiania położenia prowadnicy w okienku "Położenie obiektu".
Jak było: wpisuję wartość (x lub y w zalezności od tego czy prowadnica pionowa czy pozioma) w okienko "Położenie obiektu" i prowadnica znajduje się dokładnie na wyznaczonej pozycji.
Jak jest: Przykładowo - mam prowadnicę na pozycji 10 mm. W okienko "Położenie obiektu" wpisuję wrtość 20 mm, a program nie ustawia mi jej ja pozycji 20 mm, tylko sumuje wartość wpisaną i nową wartość wpisywaną, czyli ustawia prowadnicę na pozycji 30 mm. :roll:

Gdzie i jak to zmienić aby było tak, jak było???

Bogumila M. - 10 Styczeń 2013, 11:52

Jeśli funkcja przestała działać sama, to szanse na to, że po ustawieniu czegoś zacznie z powrotem działać prawidłowo są niewielkie. Sprawdź ustawienia w Opcjach (menu Narzędzia). W Corelu to jednak norma, ze po jakimś czasie coś przestaje działać prawidłowo i jedynym wyjściem jest wywalenie go z dysku i zainstalowanie od podstaw.

Niewykluczone jednak, że znowu pomogła któraś z licznych poprawek, którymi Windows ostatnio został połatany. Windows może i dzięki tym poprawkom śmiga sprawniej i jest jeszcze lepszy. Niestety, nie można tego powiedzieć o programach. Dotyczy to zwłaszcza Corela.

Trurl - 10 Styczeń 2013, 12:01

Na razie nie reinstaluj Corela, tylko spróbuj go zresetować - podczas uruchamiania Corela trzymaj wciśnięty klawisz F8. To zresetuje wszystkie ustawienia (także przypadkowe). :->
tegraf - 10 Styczeń 2013, 12:10

Bogumila M. napisał/a:
Windows może i dzięki tym poprawkom śmiga sprawniej i jest jeszcze lepszy. Niestety, nie można tego powiedzieć o programach.

Tak off-topic: pewnie programy też śmigają sprawniej, o ile są to programy Microsoftu. Czyżby nadchodził czas dokładania do co bardziej skomplikowanych aplikacji - własnego systemu? Programy Corelowej konkurencji tez mają coraz więcej problemów, a uchodziły kiedyś za oazę stabilności...

A jak wpiszesz w okienku z wartością np. x nową wartość z plusem (np. "+20") to co się dzieje?

Agnieszka Te - 10 Styczeń 2013, 12:25

tegraf - coś jest na rzeczy z "plusem", nie sprawdzałam tego wcześniej. Gdy wpisuję "-x" działa prawidłowo, po "wpisaniu +x" brak reakcji, czyli prowadnica pozostaje na miejscu.
tegraf - 10 Styczeń 2013, 12:39

Źle podałem, te 20 dodaj do obecnych 10, czyli - jeżeli prowadnica jest na 10 mm - w okni e x niech będzie zapis "10mm+20". Czy też się przenosi na 30 mm?
Bogumila M. - 10 Styczeń 2013, 12:48

Wszystko dobre, co się dobrze kończy.

Kontynuując off topic pragnę zauważyć, że Windows jest łatany sukcesywnie, a programy innych firm nie. Dotyczy to oczywiście płatnych, albo bardzo płatnych, bo bezpłatnie, jak na przykład darmowy Office też jest sukcesywnie poprawiany. Do czego zmierzam? Otóż do tego, że — paradoksalne, ale logiczne — najstabilniej będą działać programy pod kontrolą pirackiego, niełatanego Windowsa. Najlepiej świadczy o tym sprawa czcionek. Tutaj wszystko skończyło się dobrze — MS przygotował inną wersję poprawki. Ale co będzie gdy łatając zabezpieczenia Windows podmieni bibliotekę wykorzystywaną przez Corela albo inny program i Corel albo inny program przestanie działać? Znając politykę Corela, to to zostanie uwzględnione dopiero w kolejnej wersji. A reinstalacja przywróci starą, dziurawą wersję biblioteki, więc tylko pozornie załatwi sprawę...

tegraf - 10 Styczeń 2013, 13:11

Ciągnąc dalej off-topicznie: Bogumiło, masz świętą rację. System operacyjny dzisiaj to dawny Dyskowy System Operacyjny, którego zadaniem był komunikacja z dyskiem - i tylko. W czasach DOSu programy same dbały np. o druk i wyświetlanie na ekranie (własne zestawy sterowników do kart graficznych, własne fonty - jak ktoś pamięta np. ChiWritera). I wszyscy na to narzekali.

Wraz z pojawieniem się Windows na całym świecie rozległy się ochy i achy, jak to to teraz będzie fajnie - programiści skupią się na tym, co programy mają robić - bez zbędnego balastu w postaci obsługi druku, kart graficznych, fontów... to przecież rola systemu operacyjnego.

I tak oto Windows został praktycznie bez konkurencji. Ale ludzie wredni są i zamiast systemu używać - zaczęli w nim grzebać. Większość aktualizacji to łatanie tzw. dziur bezpieczeństwa, a problemy z programami - to skutki uboczne. Jak Bogumiło zauważyłaś - Windows z reguły działa po nich lepiej. Najwyraźniej programiści z Microsoftu wychodzą z założenia, że dobrze działać i być bezpiecznym ma przede wszystkim ich produkt - słusznie poniekąd. A zwolnione moce produkcyjne (fonty, druk) niech inni producenci skierują na produkcję szybkich aktualizacji dla swoich klientów, a nie po roku. To ich programy mają działać pod Windows, a nie odwrotnie.

Agnieszka Te - 10 Styczeń 2013, 13:12

tegraf - ten algorytm jest bardziej skomplikowany...
prowanica na 0 mm +10 -> daje 10
10 mm + 10 daje 30
30 mm + 10 daje 70
itd

Agnieszka Te - 10 Styczeń 2013, 13:19

F8 zadziałało. Dziękuję.
tegraf - 10 Styczeń 2013, 13:19

Sprawdź najpierw czynności zaproponowane przez Trurla.

Jak nie pomoże, to ostatni eksperyment. Ten "+" nie jest konieczny. Czyli w okienku x dozwolony jest też zapis "10 mm20" co powinno przesunąć prowadnicę na pozycję 30 mm. Najwyraźniej wpisanie samych 20 nie kasuje poprzednich 10 mm...

Dziwactwo jakieś. W akcie rozpaczy: dla prowadnicy na 10 mm wstaw kursor gdziekolwiek w środek frazy "10 mm" w oknie x, zaznacz wszystko (Ctrl A) i wytnij (Ctrl X). Wpisz 20 i enter. Jak prowadnica wyląduje na 30 mm - to nie mam dalej pomysłu. :-(

yano57 - 10 Styczeń 2013, 13:45

Pani Bogumiło, sprawdzała pani klawisze SHIFT i CTRL. To co Pani pisze sprawdziłem i wówczas nie dodaje kiedy klawisze te są źle ustawione (wówczas zamiast z wychodzi y , a zamiast plusa gwiazdka).
Proszę to najpierw sprawdzić.

yano57 - 10 Styczeń 2013, 14:43

Przepraszam, moja odpowiedź jest dla Pani Agnieszki Te. [/b]