| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Zapisywanie tekstu w jeżyku rosyjskim
lobo4581 - 11 Styczeń 2013, 11:40 Temat postu: Zapisywanie tekstu w jeżyku rosyjskim Witam
Mam problem związany z zapisaniem pliku z tekstem w języku rosyjskim (cyrylica). Zapisuję plik i zamykam go. Po ponownym włączeniu pliku w miejscu gdzie był tekst napisany cyrylicą są znaki zapytania. Posiadam Corela X3 i zapisuję plik do wersji 10.
Z góry dziękuję za pomoc.
lobo4581 - 11 Styczeń 2013, 11:50
Zrobiłem mały test z wersjami. Plik zapisany w X3 zachowuje rosyjskie znaki. Niech ktoś kliknie że pomogłem ;P
tegraf - 11 Styczeń 2013, 12:14
| lobo4581 napisał/a: | | Niech ktoś kliknie że pomogłem |
Sam sobie kliknij Kliknąć "pomógł" może tylko zakładający wątek. A jak to ten sam? To nie wiem. Wiem natomiast, że jeże są pod ochroną, chociaż może rosyjskich to nie dotyczy.
Bogumila M. - 11 Styczeń 2013, 12:27
| lobo4581 napisał/a: | | Niech ktoś kliknie że pomogłem ;P | A na czym ta pomoc polegała? Chodzi o to, żeby tak zapisać rosyjski tekst napisany cyrylicą we wcześniejszej wersji Corela by po otwarciu tekst był w dalszym ciągu napisany cyrylicą. Nigdy nie przyszło mi do głowy zapisywać w wersji 10, ale zapisany w wersji 9 otwierał się bez kłopotu. Trzeba tylko pamiętać by zmienić język na rosyjski i kodowanie.
lobo4581 - 11 Styczeń 2013, 13:03
Najważniejsze że się udało. Mam różne wersje corela na firmie i muszę tak zapisać by wszyscy otwierali.
bidon184 - 11 Styczeń 2013, 14:40
niom to dobrze że się udało ja chciałem tylko dodać że pakiet językowy rosyjski to grażdanka a nie cyrylica
Bogumila M. - 11 Styczeń 2013, 16:25
Zaiste. Jednak twórcy Corela i Windows nie muszą o tym wiedzieć. Nie tylko oni zresztą. Uwaga bardzo cenna, ale... Pytanie jak napisać coś grażdanką skończy się koniecznością wytłumaczenia, że to... cyrylica.
bidon184 - 11 Styczeń 2013, 16:41
no ja nie wiem ,ale powinni wiedzieć,to tak jakby ktoś poprosił o napisanie tekstu w języku egipskim,i dostał ten tekst napisany hieroglifami
lobo4581 - 17 Styczeń 2013, 14:39
A to w Egipcie nie posługują się hieroglifami? ;P
|
|