| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - problem z publikacją do pdf'a
monilia - 25 Styczeń 2013, 16:09 Temat postu: problem z publikacją do pdf'a Witam,
mam problem przy publikowaniu pliku z corel X4 do pdf'a. Sam proces tworzenia pdf'a przebiega prawidłowo ale po otworzeniu pdf'a wszystkie cyfry 3 są zamienione na indeks górny, czyli np w karcie katalogowej produktu, przy danych technicznych urządzenia napięcie zamiast 230 V wygląda jak 2³0V. Nie znalazłam niczego w google, co by rozwiązało ten problem..
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Dodam, że wolę zapisywać pdf'a bez zamieniania czcionek na krzywe.
Bogumila M. - 25 Styczeń 2013, 16:48
Zdumiewające. A po zaimportowaniu pdf-a z powrotem do Corela wszystko wraca do normy, czy pozostaje w postaci indeksu górnego?
Sprawdź czcionkę. Spróbuj ją próbnie zmienić na Ariala. Sprawdź też język i kodowanie. I upewnij się, że to na pewno trójka, a nie znak unicode 0xB3 czyli ³.
monilia - 25 Styczeń 2013, 17:02
dzięki za pomoc
okazało się, że kodowanie mam w ASCII zamiast UNICODE, i jak zmieniłam to pomogło :)
choć trochę dziwne, że to zamienianie "3" na indeks górny działo się tylko przy niektórych pdf'ach
Bogumila M. - 25 Styczeń 2013, 17:16
Widocznie Corel uznał, że są warte wyróżnienia.
Trurl - 25 Styczeń 2013, 20:14
Piszesz, Monilio: | Cytat: | | Dodam, że wolę zapisywać pdf'a bez zamieniania czcionek na krzywe. |
Żeby mieć pewność, że w pedeefie są wszystkie fonty, pamiętaj o ich zdownloadowaniu.
|
|