| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Czy program w wersji X4 SE ma obsługę VBA
morpheuz - 30 Styczeń 2013, 18:54 Temat postu: Czy program w wersji X4 SE ma obsługę VBA Witajcie
Czy ktoś może mi potwierdzić, że program w wersji CorelDraw Graphic Suite X4 SE PL ma pełną obsługę VBA a co za tym idzie umożliwia pełną współpracę z pluginami od ploterów tnących ?
s-p-i-n - 30 Styczeń 2013, 19:16
Wersja komercyjna powinna mieć, edukacyjna - nie.
Struna - 30 Styczeń 2013, 21:51
Niestety sprawa nie wygląda kolorowo.
Są sygnały dochodzące z różnych miejsc w internecie, że X4 SE posiada VBA, niestety co najmniej kilkoro użytkowników tego forum i wersji X4 SE stwierdziło, że VBA nie ma. Ja osobiście posiadam dwa pudełka wersji komercyjnej i VBA niestety nie mam, nad czym mocno ubolewam, bo o braku dowiedziałem się dopiero po zakupie. Z różnych źródeł (legalnych) miałem dostęp do różnych egzemplarzy X4 SE (nie tylko PL) i tam także nie było VBA.
joannaw.79 - 30 Styczeń 2013, 23:10
W agencji reklamowej, z którą kiedyś współpracowałam był Corel X4 SE i nie miał VBA. W drukarni był komercyjny Corel X4 nie SE i tamten miał (zresztą drukarnia specjalizuje się w kalendarzach, więc do kalendariów był niezbędny). Wynika z tego że Second Edition nie ma VBA tylko ma go pierwsza (droższa) edycja.
morpheuz - 12 Luty 2013, 22:52
no to mam zagwozdkę na allegro jest obecnie masa aukcji X4 SE PL BOX + mysz/pendrive i sprzedawcy twierdzą zaparcie, że VBA jest i pluginy od ploterów działają - przy cenie ok 300zł to jest bardziej niż kusząca propozycja ... hmmm !?
restauro - 13 Luty 2013, 17:02
Skoro tak twierdzą poproś żeby uruchomili Ci w programie Makro kalendarza.
|
|