Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Moje prace - beautiful mind czyli 100% mana

gogman - 4 Luty 2013, 10:38
Temat postu: beautiful mind czyli 100% mana
Postawiłem nowy temat. Myślę, że można tu powrzucać dzieła, których jeszcze nie ogarniamy :)

Logo PVG + wizualizacja

kula69 - 4 Luty 2013, 10:43

Dobre :)
bidon184 - 4 Luty 2013, 17:13

yy,a ja mógłbym prosić o wytłumaczenie :oops: to znacvzy jakie dzieła można wrzucać, :oops: nie rozumiem :oops:
gogman - 4 Luty 2013, 17:21

bidon184, ogarniasz ten projekt?
Wrzucasz tutaj to co uważasz za patologie twórczą.

bidon184 - 4 Luty 2013, 17:48

aaa bo ja myślałem że chodzi o to że wrzucamy prace,które zrobiliśmy,nie wiedząc po co ,np jak ja tę korone,naszło mnie zrobiłem ale po co to nie wiem,ale teraz kumam temat :-P

Struna - 4 Luty 2013, 20:20

Ta wizualizacja przypomniała mi, jak kiedyś zrobiłem prostą stronę narysowaną w całości w MS Paincie (specjalnie, bo miało być tandetnie :D) Było to niestety jakieś 10-12 lat temu, więc projekt zaginął :(
gogman - 4 Luty 2013, 20:30

Korona jest dobra, fajnie wygląda - w czym to machnąłeś.
Tu bardziej chodzi o projekty tandetne, także bidon Twoja praca się nie kwalifikuje :mrgreen: 100 się należy.

Cysorz - 4 Luty 2013, 22:54

gogman napisał/a:
Tu bardziej chodzi o projekty tandetne, także bidon Twoja praca się nie kwalifikuje :mrgreen: 100 się należy.

No nie, bidon184 dobrze zrozumiał - wrzucamy tu tandetne, badziewne, beznadziejne prace i dlatego pewnie dołączył tą swoją "koronę", aczkolwiek do "projektu" nr 1 to się ma nijak ;)

Struna - 5 Luty 2013, 13:35

Na początku swojej działalności miałem przyjemność wyklejania pojazdu klienta przysłanym przez niego "logiem". Pierwotnie dostałem całość w jpg. Próbowałem skłonić klienta przynajmniej do zmiany czcionek, niestety nie udało się, więc skończyło się jedynie na ich obrysowaniu wg oryginału :D
bidon184 - 5 Luty 2013, 16:16

gogman napisał/a:
korona jest machnięta w macromedi,pochodzi z czasów,kiedy szukałem programu do szybkiej perspektywy" cienia",niestety musze przyznać z żalem że wygrało adobe,ponieważ macromedia robi wszystko dosłownie i wszystko jest zrobione z trójkątów,tam nie ma ani jednej ścieżki ,która by nie była trójkątem,i to niestety troche komplikowało sprawe i tutaj Malutki ma troche racji że wynik jest mizerny,ale jest też i inna sprawa ,że nie da śię tego zapisać do jakiegoś edytowalnego formatu,można do pdf,ale kolory idą do śmietnika niestety i trza poprawiać ,ot i cała historijka korony
Shame - 8 Luty 2013, 01:34

Zeszliśmy z topicu. Poniżej "logo" firmy (dekoracje 3d - kasetony i i nne pierdoły do wystroju wnętrz), które klient oznaczył jako jedno z ulubionych:

oraz to - firma szkoleniowo-eventowa

Struna - 8 Luty 2013, 08:05

Też bym dodał do ulubionych, żeby za jakiś czas móc wrócić i się pośmiać :-D Swoją drogą, to chyba logosy z niedawnych konkursów? Przynajmniej ten piracki :-)
gogman - 8 Luty 2013, 21:44

Też się zdziwiłem widząc logo w ulubionych... masakra :)
Pirat miażdży ;]

gogman - 13 Luty 2013, 12:52

Przeglądałem internet i trafiłem na coś niesamowitego (wrzucam tutaj, nie chciałem zakładać kolejnego tematu)

Ten projekt mnie rozwalił na łopatki.

Shame - 14 Luty 2013, 13:11

Hot damn! To jest coś :shock:
aksa - 14 Luty 2013, 13:35

im dłużej patrzę, tym bardziej jestem przekonana, że to powinno być logo ekskluzynej restauracji gdzieś w Wietnamie <:)
dj_maras - 14 Luty 2013, 17:14

aksa napisał/a:
im dłużej patrzę, tym bardziej jestem przekonana, że to powinno być logo ekskluzynej restauracji gdzieś w Wietnamie <:)

hehehehehhe

Struna - 14 Luty 2013, 17:47

Ogólnie moim zdaniem, pomysł i wykonanie na bardzo wysokim poziomie. Tylko trochę w złym kierunku się kojarzy :D
Shame - 21 Luty 2013, 21:55

Mam kolejnego odważnego człowieka :lol:

No jak babcie kocham...

radd - 22 Luty 2013, 17:12

dzięki temu tematowi aż strach się zgłosić do jakiegokolwiek konkursu :)
bidon184 - 22 Luty 2013, 18:53

a ,mi sie podoba ten ostatni obrazek
tylko czcionka o kroju gothic to jest nieporozumienie :lol: ale ogólnie fajne :-P

chezare - 22 Luty 2013, 21:03

Konkurs konkursem, strach to będzie jak się tu zapędzi któryś z właścicieli tych obrazków :-)
radd - 22 Luty 2013, 22:58

no właśnie tylko po to tu zaglądam, by sprawdzić czy i ja się tu ze swoimi wypocinami nie znalazłem :-)
Shame - 23 Luty 2013, 00:45

Nie no, nie chodzi o to, że ktoś z nas uważa się za mastera w tej materii, tylko o to, że wg mnie, żeby startować w konkursie, trzeba mieć jakiekolwiek pojęcie o tworzeniu logo i całym (obszernym) zagadnieniu identyfikacji wizualnej. Sam uważam, że jak nie mam pomysłu na logo danej firmy, to nawet nie próbuje, bo nie chodzi o to, żeby wrzucić cokolwiek, bo to cokolwiek jest czasem gorsze, niż brak udziału, bo można się jedynie ośmieszyć.

Ja nie potrafię zbyt dobrze pływać, więc trzymam swoje dupsko z dala od basenu ;-) Niektórzy też powinni, przynajmniej póki nie pobiorą kilku lekcji pływania...

radd - 23 Luty 2013, 09:40

Shame napisał/a:

Ja nie potrafię zbyt dobrze pływać, więc trzymam swoje dupsko z dala od basenu ;-) Niektórzy też powinni, przynajmniej póki nie pobiorą kilku lekcji pływania...

Nie, no słusznie, ale gdzieś tej ogłady trzeba jednak nabrać.
Fakt, że lepiej tutaj, niż tam, ale to nie zawsze wystarczy.
Osobiście nie wysłałbym czegoś takiego co widać powyżej, ale też nie znaczy że to co wysłałem jest lepsze w opinii takich fachowców jak wy :) (bo nie sposób was za takich nie uważać)

W sumie to zażartowałem sobie troszkę powyższymi stwierdzeniami, miało być dowcipne,
a nie wywołać dyskusje na ten temat, więc może pomińmy ten wątek.

Shame - 23 Luty 2013, 11:37

radd, moje słowa nie były w żadnym wypadku skierowane do ciebie i oczywiście załapałem, że to pół żartem ;-) Opisywałem raczej tych (zapewne) młodych, (niepodważalnie) odważnych oraz (zazwyczaj) bezkrytycznych wobec siebie ludzi, którzy po prostu nie widzą, czym jest logo. Nie chodzi mi tutaj o to, że brak komuś warsztatu, czy nawet talentu, bo dobre, zwycięskie logo można nawet w paint'cie wysmyczyć i może to zrobić zupełnie początkujący grafik. Podstawą jest jednak wiedza JAK i DO CZEGO służy logo oraz JAKIE SĄ ZASADY I PRZEZNACZENIE identyfikacji wizualnej firmy.

Ja nie zaliczam się do prawdziwych fachowców. Jestem zupełnie początkującym na tym polu, w porównaniu do takiego gogmana (szacun, wuja :poklon ). Po prostu jak coś robię, to staram się robić do dobrze. Czasem jak siedzę i oś tam skrobię na te kretyńskie konkursy, to często jak spojrzę co zrobiłem, to chwytam się za głowę i zwyczajnie nie wysyłam, bo jestem perfekcjonistą i jeśli już ja jestem nie do końca zadowolony z projektu, to niby czemu ktokolwiek inny miałby być? Niektórzy jednak ślą jak leci zalewając nas potopem tandety i kiczu :-|

radd - 23 Luty 2013, 14:49

Luzik.
Rozumiem że takowe rzeczy mogą śmieszyć, lub nawet załamywać :)

A Gogman to faktycznie najmistrz :poklon

gogman - 23 Luty 2013, 20:49

Ale mi pochlebiacie chłopaki :oops:
radd, to jest wektor czy raczej rastrowa grafika?
Kolory są super i gdybym był dzieckiem to bym się wpatrywał w tą grafikę jak nic.
Bardzo pozytywna grafa... ale nie na logo - bardziej ilustracja do "poczytaj mi mamo"

Ps. Czapka wycięta z jakiegoś foto? bo wydaje się, że jest gorszej jakości niż reszta projektu?

radd - 23 Luty 2013, 21:37

znowu niezrozumienie
to nie moje. Nie mam pojęcia co to jest.
w zasadzie jeszcze lepszego dżina tam widziałem.

mam tam ten sam nick, moje pracę zapewne nie powalają na kolana, ale bez przesady.

gogman - 28 Luty 2013, 16:54

Wrzucam tu projekty, o których była mowa w temacie "LUMI"

Projekt wytypowany
Brief, cyt. Zależy nam, aby logo było proste, może być też lekko „rysunkowe”, jednokolorowe (kolor pomarańczowy) – może być jednokreskowe, tak aby można je było bez problemu umieścić na różnych rodzajach materiałów - plastik, guma, tworzywo sztuczne, tkaniny itp.,

BRAWO!!

A tutaj Logo do kanału youtube ZombieBuzzTV

Szkoda, że tu się nic nie rusza, lepszy efekt by był.

I następny - Logo dla inches
Brief, cyt. ... Chcielibyśmy, aby projekty nie były banalne - tj. wrzucenie igły zamiast literki "i" to nie jest to, czego szukamy.

:shock: cóż za niebanalne rozwiązanie.

Shame - 28 Luty 2013, 20:10

Powyższe "rewelacje" wygrały z tym:

Inches" niestety nie pokażę, bo klient "wyeliminował" resztę zostawiając tylko zwycięski - nie można podejrzeć pozostałych projektów.

I co? Klient dobrze wybrał? :-/

gogman - 8 Marzec 2013, 20:00

do dupy logo i papier firmowy xD

http://www.viola.com.pl/

Shame - 8 Marzec 2013, 23:29

Nie no, rewelacja ^_^ najbardziej chyba podoba mi się (poza samym logo) ta czerwona stopka z czarnymi napisami - idealny sposób, żeby nie móc skserować absolutnie żadnych istotnych informacji. Brawo! "wędliny dla rodziny" jest jest niezłe - wygląda, jakby dostało się tam przez przypadek. Eh, brzydko pachnie poPGRowskimi zakładami produkcyjnymi. Swoją drogą ciekawe, czy takie firmy, skądinąd chyba całkiem spore, zatrudniają speca od marketingu. Jeśli tak, to gość nie zarabia na swój chleb :-/
gogman - 9 Marzec 2013, 10:14

Raczej spec od marketingu nie będzie potrzebny :D

Ps. na filmie jeszcze inne logo ;]

http://wiadomosci.gazeta...._Zakladach.html

Shame - 9 Marzec 2013, 10:49

Masz na myśli to nad drzwiami zakładu w 0:05 minucie? :lol: Dzieło geniuszu, bez wątpienia :mrgreen:
Shame - 15 Marzec 2013, 14:48

Na CORTONie ostatnio mało zleceń, ale udało mi się zauważyć pewien dość oryginalny projekt:

"Łapka" rządzi!

dj_maras - 26 Marzec 2013, 21:11

przez ostatnie miesiące obserwuję corton.pl i stwierdzam, że nie trzeba kopiować "logotypów" na nasze forum... wystarczy wejść i się pośmiać... poziom tego konkursowego portalu upadł na glowę...
głupi przykład: http://corton.pl/konkurs/...logo-dla-fatpak

gogman - 9 Kwiecień 2013, 13:32

Konkurs:
Nazwa i logo nowej siedziby Centrum Dystrybucji Ceramiki Marazzi - 1200zł ;]

Jedna z prac xD

Podoba mi się :mrgreen:

A tu druga reakcja na ten sam konkurs :mrgreen:

sekowal - 12 Kwiecień 2013, 14:31

Hahaha "hemoglobina" to moje dzieło, dzięki gogman, że mnie doceniłeś
dj_maras - 12 Kwiecień 2013, 22:01

dobrze dobrze,, róbcie tam bajzel... jestem za zakmnieciem takich stron.. !
cardarikus - 16 Kwiecień 2013, 12:09

Drugi projekt jest bardzo wymowny ;)zalety wirtualnego biura
Shame - 25 Kwiecień 2013, 14:59

Hehehe... Czy ktoś coś mówił o "ustawionych" konkursach?

Zerknijcie TUTAJ jak się wiara naprodukowała, a wygrało to to ^

s-p-i-n - 25 Kwiecień 2013, 16:08

@Shame ale to chyba jest tylko wybór nazwy, bo jak zauważysz firma zastrzegła sobie, że może być osobno nazwa a osobno projekt logotypu.
Shame - 26 Kwiecień 2013, 10:30

spin, wiem wiem, tylko jak był konkurs na tę sieć bistro, to też pisali o tym - że wybierają osobno logo i nazwę, ale nie wykluczone, że jedna osoba może otrzymać obie nagrody. Ale tam było tak, że logo, które wygrało było oznaczone "medalem" jako zwycięskie, a nazwa która wygrała została oznaczona "wyróżnieniem" (i nie chodzi tu o to serduszko, tylko taki specjalny znaczek). Tutaj jakoś nie widać innego wyróżnienia/medalu.

Eh, zresztą nieistotne, bo klient chciał nazwę "PRZEDE WSZYSTKIM PROSTĄ" łatwą do zapamiętania itp, itd.. Uhmff, chciałem trochę ponarzekać na ten portal ;-) Bo faktycznie 300 zł za 150-300 projektów, spośród których można wybierać to potwarz :-x Nie mniej jednak, jak wspominał Gogman, to zawsze jakiś poligon ćwiczebny dla początkującego grafika ;-)

gogman - 26 Kwiecień 2013, 14:57

Konkurs na logotyp dla Unikaj.pl

Wygrana 300zł

Co musi dostarczyć zwycięzca:

Zwycięski projekt powinien być dostarczony w formatach:
1) EPS (CMYK i achromatyczny)
2) PNG (RGB i achromatyczny)
3) Księga Znaku

:shock:

dj_maras - 27 Kwiecień 2013, 20:29

galeria brynkowski to jakaś masakra, tyle ciekawych było a wygrało takie "coś"

jeśli chodzi o konkurs za 300zł a chcą nawet księgę to również jakaś masakra, gdzie sama ksiega powinna kosztować z pewnością tysiaka... ale popatrzcie na allegro... wiara wystawia stworzenie logotypu (5 wersji) we wszystkich mozliwych wersjach kolorystycznych, we wszystkich typu plikach, dodają ksiegę znaku, projekt papieru firmowego 300szt wizytówek na kredzie 350g pełen kolor dwustronnie wraz z wysyłką i to wszystko za 200-300 zł no to ja normalnie zamykam corela i ide spać... to jest jakas masakra... (jakby to powiedział pan kaczyński: "to wina Tuska" hehe ale gdyby ludzie wiecej zarabiali nie robili by tak tanio - proste./..

Struna - 28 Kwiecień 2013, 11:02

Co do Allegro, to ja bardzo często mam klientów, którzy przychodzą, pytają o ceny, a na koniec mówią "ee, na Allegro widziałem za tyle i tyle".

Ja zawsze mówię, że polecam usługi Allegro, ludziom, którzy chodzą w używanych ciuchach. Nigdy nie mamy pewności, czy na drugim końcu Polski ktoś nie dostał tego samego logo przy innej nazwie, ani nie znamy jakości produktu. U mnie na miejscu zawsze można "pomacać" produkt, który otrzymamy. Jak na razie około 60% klientów, którzy wspominali o cenach na Allegro, po jakimś czasie do mnie wróciło i zamówili trochę droższe usługi, ale wiedzieli dokładnie czego mogą się spodziewać przy odbiorze.

Nie ukrywam, że sam kiedyś zamawiałem ulotki na Allegro (ceny często są lepsze, niż ceny agencyjne przez normalny kontakt z drukarnią). Druk był piękny, a ulotki na 170g idealnie leżały w dłoni. Z daleka było widać najwyższą jakość. W dodatku kosztowały jak wszystkie inne na "allegrowym 135g". Niestety, można się było spodziewać, że ta drukarnia długo z takimi cenami nie pociągnie i tak też się stało. Zniknęła z internetu z dnia na dzień.

Spróbowałem produktu innej drukarni na Allegro, niestety ulotki mimo zapewnianych 170g były max na 135, a druk zostawał na palcach... Na szczęście były to ulotki do rozrzucenia po ziemi na stoisku (ktoś miał taką wizję ;)), ale od tamtej pory nigdy więcej Allegro. Wolę zapłacić więcej, ale mieć pewność co otrzymam.

Co do wyżej opisywanej drukarni, to nazywała się chyba INRED - może ktoś zna, albo wie, czy jeszcze istnieje? ;)

Aha, no i sorki za trochę zboczenie z tematu :P

gogman - 17 Grudzień 2013, 16:09

hehe pocisk na maxa

restauro - 17 Grudzień 2013, 16:30

gogman napisał/a:
hehe pocisk na maxa

Coć INputujesz?

Shame - 10 Lipiec 2014, 07:00

OK ludziska - kolejna perełka:

Odpowiem na najważniejsze pytanie, jakie nasuwa się patrząc na to dzieło - TAK, to Comic Sans.

Spółka zajmująca się budową i zarządzaniem parkingami w Krakowie.

Do tego polecam stronę mi.krakow.pl - co prawda w budowie, ale przekierowuje na inną (krakow.e-abonamenty.pl, która jest równie mocna, co "nowe" logo.

restauro - 10 Lipiec 2014, 09:38

Shame napisał/a:

OK ludziska

Jak Ty wynajdujesz te koszmary.