|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Corel PHOTO-PAINT - Kontury!!:/
kui3a - 10 Lipiec 2007, 10:28 Temat postu: Kontury!!:/ Nie wiem jak sie dodaje kontury do obiektów. prosze o pomoc.
Radek - 10 Lipiec 2007, 20:18
ja w PP używam do tego najczęściej maski, nie wszyscy ją lubią ale przy odrobinie wprawy to naprawdę fajne narzędzie. Gdzy masz zanaczony obiekt wystarczy, w zależności od tego gdzie chcesz dodać kontur, wykorzystać dodawanie kolejnych masek, zawężanie, poszerzanie albo wtapianie. Wówczas możesz wykorzystać wypełnienie do zrobienia jednolitego konturu. Najchętniej zobaczyłbym obrazek który masz zrobić wtedy konkretnie napisze CI jak.
kui3a - 10 Lipiec 2007, 22:54
Dajmy na to, że chciałbym do tego ludzika dodać zielony kontur...
Radek - 11 Lipiec 2007, 06:58
- zaznacz białe pole różdżką, tak żeby ludzik był pod maską, możesz ustawić małą czułość (np. 3) bo tło jest jednolite
- wypełnij resztę na zielono,
- w zakładce -maska- kontur maski- poszerz ją o tyle, jak szeroki chcesz mieć kontur (np. o 2)
- teraz wypełnij resztę na czarno
- zdejmij maskę i gotowe
kui3a - 11 Lipiec 2007, 10:42
Dzięki troche to dziwne ale chyba innego sposobu nie ma... Oto wynik:
Radek - 11 Lipiec 2007, 14:03
Twój obrazek jest w kiepskiej rozdzielczości więc cudów nie zrobisz. Jak chcesz się jeszcze pobawić to zwiększ rozdzielczość, załóż różdżką maskę i wyrównaj kontur (w zakładce maska). Póżniej zrób kontur tak jak go zrobiłeś teraz, a najrozsądniej będzie gdy zrezygnujesz z robienia grafiki w PP i skorzystasz z DRAW
kui3a - 11 Lipiec 2007, 15:57
Jak bym miał takie coś zrobić w draw. przeceiż tam nie da sie wycinać obiektów.
Asdef - 13 Lipiec 2007, 12:46
ale w tak prostym obrazku nie trzba tego robic wystarczy trace i masz gotowe dwa obiekty... do draw
kui3a - 13 Lipiec 2007, 16:55
Trace?? co to??
Ps. mam corela po polsku
Asdef - 13 Lipiec 2007, 20:39
trace jest to program, który zamienia bitmape na wektory - oczywiście jakość zależna od szczegółów oraz kolorów
Radek - 13 Lipiec 2007, 22:15
dokładnie tak jak napisał Asdef, później w draw możesz np. skorzystać z polecenia -obrys- i z wypełniania. Tak na "szybko" bez poprawiania dłoni i innych szczegółów powinno Ci wyjść coś takiego
|
|