| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Szkolenie z przekształcania bitmap na wektory + rastry
Paweł1410 - 6 Luty 2013, 13:40 Temat postu: Szkolenie z przekształcania bitmap na wektory + rastry Witam poszukuję osoby która potrafiłaby mnie podszkolić z przekształcania bitmap na wektory z myślą o sitodruku, czyli robienie klisz na każdą barwę + robienie rastrów.
Pozdrawiam
bidon184 - 6 Luty 2013, 14:01
jak bitmap na wektory to kompletnie złe podejście jest do grafiki,wektor to wektor a bitmapa jest bitmapą,i trza to niestety robić ręcznie,moim zdaniem nie ma jakiegoś uniwersalnego sposibu,każdy ma swój patent i tutaj tego nie przeskoczysz,co innego oczywiście gdy masz już wektor,to na tym forum są naprawde magicy od takich rzeczy,ale jeśli chodzi o bitmape to niestety trza samemu dobrać najlepszą dla siebie opcje jeśli chodzi o trasowanie,czy tam rysowanie wedłóg wzorca bitmapowego,no ale ja to ja ,pewnie zostane zbesztany za taką postawe,no cóż taki mój los
Struna - 6 Luty 2013, 17:27
Bitmapa na wektor to zupełnie prosta operacja, tylko trochę mniej pasuje tu słowo "przekształcanie" ;)
Głównie cała operacja polega na trasowaniu (przy pomocy odpowiednich narzędzi) lub ręcznym obrysowaniu.
Trasowanie idzie w większej części z automatu, jednak trzeba przygotować plik do trasowania jak i poświęcić trochę czasu na ręczne poprawki.
Ręczne obrysowywanie jest czasochłonne, jednak zazwyczaj jest to najdokładniejsza metoda.
Co do tych operacji, to jest kilka tutoriali filmowych na tym forum, czy nawet na YouTubie. Łatwo je znaleźć, ale nie mam obecnie tyle czasu.
Co do klisz pod każdą barwę, to lepiej żeby ktoś inny się wypowiedział ;)
s-p-i-n - 6 Luty 2013, 18:05
Zerknij tu http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4668 i już połowa sukcesu za Tobą.
Trurl - 6 Luty 2013, 19:27
Piszesz, Pawle: | Cytat: | | poszukuję osoby która potrafiłaby mnie podszkolić z przekształcania bitmap na wektory z myślą o sitodruku |
Ja jestem taką osobą...
Ale po co przekształacać bitmapy na wektory? Przecież wystarczy je rozbarwić, zadając konkretny raster o odpowiedniej liniaturze. Bitmapy muszą być cmykowe i dobrej jakości. Separację możesz zrobić albo w Corelu, albo w innych programach graficznych.
Paweł1410 - 7 Luty 2013, 21:50
[/quote]Przecież wystarczy je rozbarwić, zadając konkretny raster o odpowiedniej liniaturze. Bitmapy muszą być cmykowe i dobrej jakości. Separację możesz zrobić albo w Corelu, albo w innych programach graficznych.[/quote]
No i tu się zaczyna kłopot bo ja wiem tylko, jak mając jednolite kolory w wektorach wydrukować każdy na oddzielnej kliszy, ale gdy już mam jakieś tonalne wypełnienie (gdzie trzeba zrobić rastry) to jestem w kropce. Jak to przerobić z bitmapy? Może tu jest jakaś osoba która szkoli zawodowo?
Trurl - 7 Luty 2013, 22:06
Trzeba zatem zastosować Pantone. Daj to, co chcesz drukować sitem, to Ci powiem, jak to przygotować na filmy do rezerwacji sit. Powiedz mi, czy możesz drukować sitem przejścia tonalne (gradienty)? Czy możesz wydrukować sitem czyjeś zdjęcie i iloma kolorami?
Paweł1410 - 7 Luty 2013, 22:36
Mam takie zdjęcie, bo mówisz, że można to zrobić z bitmapy, z tego da się rozdzielić na te barwy? I zrobić kliszę z rastrami? Maszyna do sitodruku ma 6 kolorów. Mamy gęstsze sita do rastrów, jeśli o to chodziło z tymi gradientami.
Trurl - 7 Luty 2013, 23:07
Ten śliniak drukujesz na tkaninie trzema kolorami i chcesz zrobić go sitem, tak? Masz emblemat BebiKlub w formie grafiki rastrowej i nie wiesz, jak to rozbarwić na trzy kolory, tak? Odpowiem, że trzeba by w programie do grafiki rastrowej (Corel PhotoPaint, Adobe PhotoShop itp.). Mogę Ci powiedzieć, jak bym to zrobił w PhotoShopie, ale nie na tym Forum, bo to Forum Corela. Bywam też na Forum PhotoShopa.
Jeśli chcesz, to Ci to zrobię, tylko daj oryginalną grafikę rastrową, tzn. 1:1 300 dpi. Ten śliniak z linku ma 21x28 cm w rozdzielczości 150 dpi. Czy to właściwy wymiar liniowy? - Jeśli tak, to rozdzielczość trochę za mała. ale poradzę sobie. Jaki chcesz raster? - To na ogół ustawia się w naświetlarce, ale dobrze jest wiedzieć o rastrze podczas obróbki tej bitmapy...
Przypomnij mi jeszcze, jakie są klisze do sita - negatywy czy pozytywy, i lewo- czy prawoczytelne?
marak - 7 Luty 2013, 23:28
Jesli to jest sito, to ja tu najwyraźniej widzę cztery kolory: Cyan, Yellow, Pomarańczowy i Granatowy.
Tradycyjne dla offsetu rozbarwienie CMY (czyli z magentą), na sito nie da raczej dobrych rezultatów, chyba, że to jakiś super automat.
Kiedyś długo na flexo ćwiczyliśmy logo Danone, gdzie też jest podobne przejście. Najlepsze wyniki dało pod całość apla cyan i na to przejscie tonalne z granatu.
Mnie by to łatwiej było w Corelu narysować, ale to rzecz gustu.
kula69 - 8 Luty 2013, 01:41
Paweł1410, jaki materiał na którym będziesz drukował, jakie farby, jakie sita i jak napinane oraz nakład?
Pytam bo tylko znając te parametry mogę zacząć mówi o rozbarwieniu.
wygrzewacie między operacyjnie fleszem czy stałym promiennikiem a może opalarką?
Trurl - 8 Luty 2013, 10:05
W PhotoShopie można użyć opcji Duotone z trzema kolorami Pantone, po czym rozbarwić śliniak tak, żeby nie nakładać koloru na kolor, co w przypadku sita może być bardzo utrudnione.
Paweł1410 - 8 Luty 2013, 19:48
| Trurl napisał/a: | | W PhotoShopie można użyć opcji Duotone z trzema kolorami Pantone, po czym rozbarwić śliniak tak, żeby nie nakładać koloru na kolor, co w przypadku sita może być bardzo utrudnione. |
Ok i zakladajac, ze mam juz rozbarwione to jak np. zrobic ten blekit, ktory sie rozjasnia jako raster?
pozdrawiam
Trurl - 8 Luty 2013, 21:43
Sitem? Nie wiem, bo nie wiem, jak sito radzi sobie z gradientem.
Załóżmy, że masz wydrukować sitem prostokąt 10x50 cm, który na przestrzeni 50 cm przechodzi od 0 do 100% czarnego (a więc gradient 0-100% koloru). Czy można to wydrukować sitem na tkaninie?
Robię sito długości 50 cm, którym drukuję to przejście tonalne? Czyli robię kliszę długości 50 cm z gradientem i naświetlam przez nią sito, czy rezygnuję z tego pomysłu, bo jest niewykonalny?
Paweł1410 - 8 Luty 2013, 23:21
| Trurl napisał/a: | Sitem? Nie wiem, bo nie wiem, jak sito radzi sobie z gradientem.
Załóżmy, że masz wydrukować sitem prostokąt 10x50 cm, który na przestrzeni 50 cm przechodzi od 0 do 100% czarnego (a więc gradient 0-100% koloru). Czy można to wydrukować sitem na tkaninie?
Robię sito długości 50 cm, którym drukuję to przejście tonalne? Czyli robię kliszę długości 50 cm z gradientem i naświetlam przez nią sito, czy rezygnuję z tego pomysłu, bo jest niewykonalny? |
Jutro porobię skany tych klisz które już mam, z rastrami i wrzucę wraz z rozmiarami obiektów:-)
kula69 - 9 Luty 2013, 02:54
Paweł1410, Trurl, zadałem te w/w pytania bo jeśli chodzi o rastry w sicie to naprawdę przydaje się choćby ciut wiedzy o tym na czym i czym będzie się drukowało. Prosty przykład sito 36 nie przeniesie rastra takiego jak sito 120 ale 120 nie przepuści pewnych rodzajów farby które swobodnie przechodzą przez 36.
| marak napisał/a: | | Kiedyś długo na flexo ćwiczyliśmy logo Danone, gdzie też jest podobne przejście. Najlepsze wyniki dało pod całość apla cyan i na to przejscie tonalne z granatu. |
Z tym zgadzam się w 100%
Paweł1410 - 9 Luty 2013, 10:43
Witam!
Do rastrów zwykle używaliśmy sit 90 ale ostatnio zakupiliśmy 72 i zdaje się, że wszystko działa jak należy. W załączniku rastry których używamy, każdy obrazek ma ok. 13,5 cm między paserami, są tam 3 obrazki, trochę ponakładane na siebie.
Paweł1410 - 9 Luty 2013, 10:51
Tutaj załącznik, na forum się nie zmieścił:) http://www7.zippyshare.com/v/34481905/file.html
Trurl - 9 Luty 2013, 11:30
A jak robisz filmy, to o jaki raster prosisz w naświetlarni?
kula69 - 9 Luty 2013, 11:56
tu jest raster (tak "na oko") 60 więc znaczek klubu wyjdzie mocno okrojony ale jeśli macie sita 90 to daj raster 80 drukuj farbą wodną "mokre w mokre" ale z podsuszeniem i wychłodzeniem, podsuszenie tak do 90 st C aby nie wykurczać materiału i dodatkowo dodrukuj biały - powinno wyjść dobrze. Jeśli lecicie na plastizolach to należy najpierw wygrzać materiał aby się wykurczał. Jeśli na rozpuszczalnikowych to suszenia tak jak w przypadku wodnych. Plik do rozbarwienia dostaniesz ok 14 bo teraz muszę zająć się czymś innym :)
kula69 - 9 Luty 2013, 12:01
| Trurl napisał/a: | | co w przypadku sita może być bardzo utrudnione. |
W wypadku sita stosuje się to od XVII wieku więc trudne nie jest:), a w niektórych technikach wprost konieczne.
Trurl - 9 Luty 2013, 13:12
Twierdzisz, Kula, że od XVII wieku można sitem nakładać kolor na kolor tak, żeby uzyskać inny, tak jak w druku offsetowym, gdzie, żeby np. uzyskać kolor zielony, drukuje się dwa kolory - cyan i yellow z odpowiednim rastrem?
kula69 - 9 Luty 2013, 17:03
Tak, ale nie była to 100% powtarzalność aby uzyska przejście tonalne robiono tzw. nie dodruk na kolorze nakładanym, W dzisiejszych czasach istnieje specjalna technika zwana"mokre w mokre" zwłaszcza na tkaninie przy użyciu farb wodnych (choć nie tylko). Sitodruk rozwiną się głównie jako wynik zakazu cesarskiego dotyczącego noszenia malowanych kimon więc zaczęto je drukować. Znalazłem przykład starodruku proszę zwrócić uwagę na pyszczek ryby
kula69 - 9 Luty 2013, 17:04
Paweł1410, plik jutro bo dziś nie dam rady
Paweł1410 - 13 Luty 2013, 13:52
| Trurl napisał/a: | | A jak robisz filmy, to o jaki raster prosisz w naświetlarni? |
My mamy czlowieka ktory robi projekt wiec on sobie obiera jakis raster, drukuje na kliszach i przysyla, a my sobie to naswietlamy na sitach w naswietlarce. Mamy dwa rodzaje sit do rastrow 72 i 90. Dalej nic nie wiem na ten temat:-) Moze ktos zna z wojewodztwa slaskiego kogos kto za kase uczy takich rzeczy zawodowo?
|
|