|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Plotery i poligrafia - Offset z pantona
s-p-i-n - 6 Luty 2013, 18:15 Temat postu: Offset z pantona Czy jest możliwy offset z pantona - dokladnie mialem taka sytuacjje ze firma A zamawia druk jednokolorowy o kolorze np. C:20 M:10 Y:5 K:10 i pośrednik który realizuje chce płacić tylko za jeden kolor więc drukarnia każe materiał dostarczyć w Pantone.
Czy wydruk jednokolorowy nie może być z CMYKa?
Cysorz - 6 Luty 2013, 18:55
Na maszynie 1-kolorowej można "zafarbić" wałki tylko jednym rodzajem farby a w Twoim przypadku papier przez taką maszynę musiałby przechodzić 4 razy. Można oczywiście wziąć (przykładowo) 20 deko cyanu, 10 deko magenty, 5 deko żółtego i 10 deko czarnej farby, zmieszać je ze sobą i taki "mix" nalać do kałamarza, ale będzie to mniej więcej to samo co użycie gotowego, pojedynczego koloru Pantone a bardziej pracochłonne. Zresztą nie wydaje mi się, żeby jakaś poważna drukarnia w coś takiego się bawiła - im łatwiej jest zamówić gotowy Pantone w mieszalni niż kombinować w ten sposób ;)
joannaw.79 - 6 Luty 2013, 20:08
Malutki, Mój znajomy drukarz (stary fachura) wszystkie pantony tak właśnie miesza, z wyjątkiem metalicznych ze względu na oszczędności oczywiście i jeśli praca jest jednokolorowa to jedzie ją na Romku . To jest czad! (ma też dwukolorówkę większą).
tegraf - 7 Luty 2013, 09:00
Taki fachura to skarb.
Ale - żeby nie mieszać w głowach początkującym - kolory Pantone nie powstają ze zmieszania 4 farb (cmyk) w różnych proporcjach, tylko z około 20 bazowych + białej.
Z cmyka to można zmieszać tylko niektóre i tylko "mniej więcej".
cyklop - 11 Luty 2013, 16:08
joannaw.79 napisał/a: | Malutki, Mój znajomy drukarz (stary fachura) wszystkie pantony tak właśnie miesza, z wyjątkiem metalicznych ze względu na oszczędności oczywiście i jeśli praca jest jednokolorowa to jedzie ją na Romku . To jest czad! (ma też dwukolorówkę większą). |
To nie jest czad, to oszustwo.
A swoją drogą - całkiem sporo kolorów pantonowych nie da się wymieszać z cmyka.
Nawet "fachura" nie da rady, chyba, że klient ślepawy
joannaw.79 - 13 Luty 2013, 19:48
Pewnie że się nie da. Jakieś tam kolory dodatkowe kupuje, ale jednak przeważa metoda mieszania. Eee tam oszustwo... Cała poligrafia to sztuka oszustwa... ludzkiego oka.
chezare - 16 Luty 2013, 08:59
S-p-i-n, jak firma zamawia druk opisany w cmyk 20/10/5/10 to to są 4 farby a nie jedna.
Drukowanie farbami panton na offsecie nie jest niczym niezwykłym bo po to przecież są.
Drukarnia chce panton bo ma zabytkowe maszyny i w jednym przebiegu, bo to o to chodzi a nie ilość farb, nie jest w stanie tego wydrukować.
Mnie się wydaje, że żadnego pantonowego koloru z cmykowych farb się zrobić nie da, tak samo odwrotnie. Taka operacja pozwoli uzyskać zbliżony kolor ale nie identyczny a drukowanie jedną farbą czy czterema odróżni nawet ślepy
|
|