Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - wklejanie obiektu w określonym miejscu

darmet - 12 Luty 2013, 13:30
Temat postu: wklejanie obiektu w określonym miejscu
Witam
Czy istnieje możliwość wklejania obiektów w określonym punkcie lub miejscu?

Przykład
Kopiuję obiekt z pliku nr1 przechodzę do pliku nr2, na którym jest bardzo duży zoom i wklejam obiekt. Obiekt zostaje wklejony gdzieś na stronie i a nie w obszarze, który jest aktualnie widoczny. Za każdym razem muszę zmniejszyć i zoom i przesunąć wklejony obiekt w określony obszar. Jest to trochę irytujące. Może jest jakaś opcja ułatwiająca tą czynność, np. klikając PPM i wybrać wklej tutaj lub coś w tym stylu?

Shame - 12 Luty 2013, 22:12

Obiekty przeklejanie między otwartymi projektami w Corelu wklejają się w miejsce na projekcie docelowym, w którym znajdowały się na projekcie źródłowym. Jeśli wklejasz obiekty z innych programów, to znajdą się na środku obszaru roboczego. Faktycznie mnie również irytuje, że wkleja je nie tam gdzie chcę, ale z drugiej strony wyobraź sobie sytuację, w której chcesz dokładnie przekopiować (z zachowaniem pozycji) coś do innego elementu - jak wtedy dobierzesz zoom? Jak ustawić widok? To by było karkołomne. Chociaż faktycznie mogła by być to OPCJA (podczas, gdy wklejanie domyślne pozostałoby.. no... domyślne) - tak jak mówisz - pod PPM albo coś ("Wklej do środka widocznego obszaru" albo coś). Do tego czasu chyba musimy się pomęczyć, bo ja nie słyszałem o innym rozwiązaniu. Może ktoś inny?
Stipa - 12 Luty 2013, 22:58

Jest na to metoda:
1. Rysujesz prostokąt na cały ekran - ostrożnie, żeby corel nie zaczął przesuwać widoku
2. nadajesz mu wypelnienie (ważne)
3. shift F2
4. Ctrl V
5. shift klik na środku ekranu (masz zaznaczony wklejony obiekt i prostokąt)
6. wciskasz C E - - wyrownaleś oba obiekty
6. Shift klik obok krzyzyka oznaczajacego srodek obiektu - zaznaczony jest tylko prostokąt
7. del

Strasznie to skomplikowane, ale jesli zalezy ci na wklejaniu obiektów na środku ekranu, to całą tę akcję możesz nagrać w EZ Macros i odpalać np. przez wciśnięcie alt V. Dodatkowo mozesz np. nadać wklejonemu obiektowi wysokość czy szerokość prostokąta.