| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Projekt plakatu - prośba o rady i pomysły :)
luki93 - 12 Luty 2013, 16:12 Temat postu: Projekt plakatu - prośba o rady i pomysły :) Witam wszystkich,
Nie do końca jestem przekonany, czy w odpowiednim dziale umieściłem swój post... Mam nadzieję że wszystko OK i że będę mógł liczyć na waszą pomoc
Mam Corela X6. Nie znam się na tym programie, od dwóch dni dopiero "rozpracowuję". Tworzę plakat o tematyce przyrodniczej. Przygotowałem narazie tło, które wygląda mniej więcej tak: przejście dwóch kolorów, poziome, z jasnoniebieskiego (imitacja nieba) do żółtozielonego; na samym dole strony są góry (wycięte maską, zajmują 1/3 wysokości plakatu, umieszczone tak że nie będą wchodzić w ogóle na treść plakatu!), zaś plakat ma wymiary 2x2 metry.
Na plakacie będzie baaaardzo dużo tekstu, w dwóch kolumnach symetrycznych kolumnach. Chciałbym ten tekst umieścić na tle z prostokąta, i tu właśnie mam problem. Chcę żeby to wszystko wyglądało estetycznie. Tekst ma się wyróżniać z całęgo tła w jakiś sposób, jaki efekt zastosować dla tych prostokątnych podkładek? Możecie mi coś zaproponować, jakieś pomysły które mógłbym we włąsnym zakresie przetestować w programie? Może jakaś ramka, jakaś przezroczystość (próbowałem z tym ale jakoś nie wychodzi...)
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki!
luki93 - 12 Luty 2013, 16:36
Jeszcze załącze poglądowy prtscreen z tego co już mam. W tych szarych polach będzie duuuużo tekstu, z tabelkami. Bocznie od obu kolumn będą kolumny ze zdjęciami.
DzumA - 78 - 12 Luty 2013, 16:53
jeszcze dwa dni i problemy znikną same
przede wszystkim trzeba samemu mieć wyczucie, zmysł i poczucie estetyki itd.. program sam tego nie zrobi
na szybko można wyróżnić teks w sposób następujący:
dobierając czytelną i przejrzystą czcionkę - nie konieczni ją pogrubiać - no i dobrać odpowiedni kolor - masz już tło z przejściem tonalnym - powyższy sposób sprawdzi się niemal idealnie - sposób prosty i czytelny
również można - tak jak wspomniałeś dodać pole z wypełnieniem, a następnie nadać mu przeźroczystość - ale w tak prostym kolorystycznie plakacie nie wiem czy jest sens - ten sposób jest przydatny - jak stawiasz tekst na zdjęciach
możesz jeszcze - czego bardzo nie lubię - dodać cień - w twoim przypadku sposób nieprzydatny - ale jakbyś tekst umieszczał na górach - doceniłbyś przydatność tego narzędzia
mój ulubiony sposób - to zduplikowanie tekstu - i podłożenie go z lekkim przesunięciem najczęściej prawy dolny róg - a odpowiednie dobrane kolory - dają ciekawe rezultaty
warto pamiętać o innych efektach nałożonych na tekst - takich jak obrys - głębia , faza, obwiednia itp. - ale tyczą się one już pojedynczych zwrotów , haseł , krótkich zdań - nie sprawdzą się z dużą ilością literek
można również ... sporo innych rzeczy .. ale na to potrzebujesz jeszcze trochę dni
Stipa - 12 Luty 2013, 17:27
Tak na mój gust, to skoro masz duuużo tekstu, to czemu chcesz go wgnieść w te dwa prostokąty? Masz mnóstwo miejsca na niebie i te dwa prostokąty w środku wg mnie wyglądają słabo. Na TAKIM TLE nIE MUSIsz robić nic, żeby wyróżnić tekst. Pomyśl może, czy nie należałoby wyróżnić - przede wszystkim wielkością jakichś haseł w tekście, żeby ktoś oglądający plakat z daleka w ogóle mógł je przeczytać i zaintrygowany miał ochotę podejść bliżej, żeby przeczytać całość. Bo jeśli nie zwabisz czytelnika do plakatu, to cała twoja robota na nic.
luki93 - 12 Luty 2013, 17:36
Dzięki za rady!
Z zasady, czytelnika wabić będą kolorowe zdjęcia i ogólnie forma plakatu. Tekstu będzie, kolokwialnie mówiąc, w 3dupy Łącznie ok. 6 stron A4 fontem 13. Plakat bedzie wykorzystany jako prezentacja naukowa, dlatego z zasady nie martwię się tym, że tekst jest drobny i jednorodny, i że mógłby nie zainteresować widza - wręcz przeciwnie.. Dlatego też bardziej mi zależy na jego estetycznej prezentacji.
Nie wiem czy do końca zrozumieliście, o co tu chodzi - nie zależy mi na wyróżnianiu samego tekstu jako wyrazów, czcionki etc., ale tekstu jako integralnej całości, skontrastowanego z całością plakatu (stąd pomysł z podkładką - tekst musi mieć jakieś granice, bo plakat będzie też zawierać fotografie).
Metodą prób i błędów dobrałem blady kolor do tych prostokątów, dzięi czemu nieźle współgrają z tłem.
Mam do Was jeszcze takie pytanko. Jakie funkcje mogę użyć, aby brzegi tych prostokątów się rozmyły, wtopiły w tło? Proszę o polecenie więcej niż jednej funkcji (bo Corel zapewne ma takich mnóstwo). Z góry dzięki za zainteresowanie!
luki93 - 12 Luty 2013, 18:10
Słuchajcie jeszcze mam problem natury technicznej...
Wstawiłem na próbę akapit tekstu. Chciałbym zwiększyć odstępy między wierszami. Program jednak nie reaguje na ustawiane parametry. Przykładowo, używając jako jednostki punktów, mogę sobie zwiększać odległość (bez reakcji), dopiero po przekroczeniu wartości 14pkt wiersze zostają rozstrzelone na nienaturalne odległości. Jaka może być przyczyna tego?
DzumA - 78 - 12 Luty 2013, 18:15
pisząc mój tekst - nie widziałem jeszcze Twoich wypocin
generalnie beznadziejne przejście tonalne - jak chcesz estetycznie to zrób je białe będzie o niebo lepiej - a jak już chcesz niebo to z przejściem od białego do niebieskiego - a jak już upierasz się na swoim wariancie to zrób odwrotnie - z niebieskiego do zielonego niech przechodzi
generalnie każdy ma swoją fantazję więc - nie będę się czepiał
co do prostokątów - to można do narysowanego już obiektu np. wykorzystać narzędzie :cień i odpowiednie parametry krycia i wtapiania. Rozłączyć efekt - usunąć prostokąt
bidon184 - 12 Luty 2013, 18:47
znaczy ja w kwesti czcionki,no trza pamiętać że czcionka to obraz przynajmniej wartości 400x400 px,i jesli w fontgraferze obszar odstępu jest deklarowany jako pole bezwzględne to tej czcionki nie odsuniesz na rozmiar mniejszy,wyjściem z sytuacji jest poprostu pisanie litery jako osobny obiekt,lub przeksztalcenie tekstu na ścieżki,ale to tak pisze bo to temat rzeka
luki93 - 12 Luty 2013, 18:49
tutaj właśnie chodzi o zwiększenie odstępu, tylko troszkę... A jak sobie ustawiam w punktach, to brak reakcji, dopiero w pewnym momencie nagle wiersze się rozsuwają na dwukrotną szerokość.
bidon184 - 12 Luty 2013, 18:53
no to ja o tym własnie napisałem,ale może być tak że czegoś nie kumam
DzumA - 78 - 12 Luty 2013, 18:55
użyj do tego narzędzia kształt (F10) i przemieszczaj wg uznania
luki93 - 12 Luty 2013, 18:58
OK kombinowałem z tą funkcją, ale to chyba pozwala tylko na odręczne przesuwanie pojedynczych linijek... A przy takiej masowej ilości testu powinna być jakaś lepsza funkcja? Dlaczego formatowanie tekstu <właściwości tekstu> nie działa?...
Struna - 12 Luty 2013, 19:21
Może pisałeś tekst jako tekst ozdobny? Kliknij prawym i wybierz "przekształć w tekst akapitowy" czy coś takiego ;) Tak strzelam tylko :)
luki93 - 12 Luty 2013, 19:25
Niestety mam tekst akapitowy, który mnie nie chce słuchać...
DzumA - 78 - 12 Luty 2013, 19:35
nie słucha bo pewnie coś masz namieszane
podłącz plik obejrzymy
powyższe funkcje - czy to z ręki czy z automatu - działają na akapitowym i ozdobnym
luki93 - 12 Luty 2013, 19:44
http://www.sendspace.pl/f...4e68e5229156547
Bogumila M. - 12 Luty 2013, 20:01
Tu się nie dowiesz, że Corel, a zwłaszcza X6 ma skopany moduł tekstowy. Prędzej każą Ci wymienić komputer na nowy i zmienić mieszkanie na większe. Zerknij na przykład tutaj. Wpisywanie wartości czasem nie działa. Wtedy należy użyć strzałeczek. Jak i to nie zadziała należy stworzyć nowy dokument, stworzyć ramkę tekstu, skopiować tekst i wkleić go do nowej ramki odrzucając wszelkie czcionki i formatowania. Ale przede wszystkim należy zainstalować wszelkie możliwe SP.
luki93 - 12 Luty 2013, 20:08
Strzałeczek czyli... ręcznie zaznaczać każdą linijkę tekstu i ją sobie przesuwać w dół?
Aha i mam taki problem: zrobiłem te prostokąty, przekształciłem w mapy bitowe (żeby sobie poeksperymentować z efektami bo chyba się nie da jeśli są kształtami), potem wstawiłem trochę tekstu... Teraz chciałbym prostokątom zaokrąglić rogi. Oczywiście tego nie można zrobić na mapie bitowej. Czy da się w jakiś sposób wrócić do poprzedniej formy, czyli przekształcić m.b. w kształt?
Bogumila M. - 12 Luty 2013, 21:05
Nie. Strzałeczek które widnieją po prawej stronie pola, w którym podaje się odstępy w dokerze Formatowanie akapitu. Za ich pomocą można zwiększać lub zmniejszać wielkości. Zmiana odstępu działa w obrębie akapitu, w którym umieszczono kursor. Lub w obrębie całej ramki wskazanej wskaźnikiem.
Nie. Elementów przekształconych w mapy bitowe nie da się z powrotem przekształcić w kształt. Można je ewentualnie wykadrować kształtem, ale trzeba z tym poeksperymentować. Nie mam 6 i nie wiem jak to działa. W X5 działa fatalnie - prostokąt w bitmapie wycina dziurę, a nie kadruje jej. Można spróbować użyć narzędzia Część wspólna (menu Rozmieść → Kształtowanie).
Ach, widzisz. Może niejasno się wyraziłam zakładając, że już coś umiesz. Do pracy z tekstem potrzebujesz dokera Formatowanie akapitu. Znajdziesz go w menu Tekst. Za pomocą tego dokera możesz zmieniać odstępy między wierszami, słowami, literami, definiować wcięcia, wyrównania itp.
luki93 - 12 Luty 2013, 22:13
Strzałeczki też nie działają.
Wymyśliłem taki bardzo skomplikowany sposób rozmieszczenia linijek w tekście, jeśli jest coś prostszego to poprawcie. Zaznaczam cały tekst i korzystam z funkcji <przesunięcie znaków w pionie>, wpisuję -20%. Z kazdym kolejnym razem zaznaczam o linijkę tekstu mniej (licząc od góry), i wpisuję o kolejne -20% więcej. Żmudne... I będę to musiał zrobić na samym końcu, kiedy wszystko już będzie gotowe.
Drugi problem: chcę zaimportować tabelę zrobioną w Wordzie. Niestety tego program nie potrafi chyba zrobić, bo do corela dostaję jakieś urywki tekstu tylko.
Próbuję zrobić tabelkę w corelu, co jest potwornie trudne dla mnie i pracochłonne. I już mam znowu problem - tekst w komórkach nie chce się zawijać... Tylko się nakłada jeden na drugi. Pomocy!
Bogumila M. - 12 Luty 2013, 22:59
Po pierwsze jeśli nie masz wgranych paczek serwisowych, to nie ma o czym rozmawiać. Bo przy dobrych układach jutro będziemy ćwiczyć problem "jak otworzyć zapisany wczoraj plik".
Po drugie z tego co piszesz wynika, że tekst masz w postaci oddzielnych wierszy, a nie akapitów. Pliki, które wystawiłeś są zapisane w wersji, którą nie wszyscy posiadają. Więc nie da się dokumentu otworzyć i zobaczyć w czym tkwi problem.
Po trzecie ponieważ jesteś mało obeznany z programem, więc postaraj się szczegółowo opisywać co konkretnie robisz i z pomocą jakiej funkcji, skąd wywołanej, względnie z jakiego dokera. Bo teraz bardziej zgadujemy niż wiemy o co biega. Możesz wrzucić kilka zrzutów ekranu z zaznaczonym tekstem lub zapisać pliki w starszej wersji (wybierz Arial lub Times New Roman, żeby nie było kłopotu z czcionkami).
luki93 - 12 Luty 2013, 23:06
Dobra, to od początku.
Co to są paczki serwisowe, do czego służą, skąd ściągnąć i jak zastosować?
w czym to może mi pomóc?
Tracę panowanie nad Corelem i nad sobą... Robię tabelę, ta zmienia niespodziewanie kształty, tekst przestaje się układać w komórkach, nie mogę zawijać tekstu...
Bogumila M. - 12 Luty 2013, 23:29
Podałam Ci link do opisu problemu podobnego do Twojego. Odnoszę wrażenie, że go olałeś. A program w wersji podstawowej po prostu nie nadaje się do pracy — moduł tekstowy jest totalnie skopany. Mówiłam o tym.
Paczki serwisowe (Service Packs) to zestawy łat i poprawek. Wniosły kilka poprawek między innymi do modułu tekstowego (Bidon, jest tu też coś dla Ciebie): | Cytat: | • Właściwości tekstu akapitowego, takie jak znaki wypunktowania, inicjały wpuszczane oraz kolumny są teraz poprawnie kopiowane z jednego obiektu tekstu akapitowego do drugiego z użyciem polecenia Edycja > Kopiuj właściwości z lub narzędzia Pipeta atrybutów.
• Program Bitstream Font Navigator nie wyświetla już wersji normalnej i kursywy tej samej czcionki jako duplikatów.
• Zastosowanie funkcji OpenType do wybranego tekstu za pomocą wskaźnika interakcyjnych funkcji OpenType daje rezultat zgodny z podglądem.
• Brakujące czcionki nie są zastępowane bez ostrzeżenia.
• Można teraz edytować odbicie lustrzane tekstu dopasowanego do ścieżki.
• Po usunięciu tekstu sformatowanego i wpisaniu nowego atrybuty czcionki usuniętego tekstu są zachowywane.
• Program CorelDRAW nie przestaje już odpowiadać przy wpisywaniu tekstu, gdy włączona jest funkcja Szybkie sprawdzanie.
• Skróty klawiaturowe i niestandardowe polecenia zwiększania i zmniejszania rozmiaru czcionek działają prawidłowo.
• Zmiana kolorów pojedynczych zaznaczonych znaków nie spowalnia już działania aplikacji.
• Dostępne czcionki można przeglądać na liście czcionek po dokonaniu edycji tekstu, a następnie zamknięciu i otwarciu dokumentu.
• Kolory wypełnienia i konturu są zachowywane podczas kopiowania i wklejania tekstu. |
Dodatkowo hotfix załatwia problem, w który został wyposażony Corel z zainstalowanym Service Pack 1: | Cytat: | • Program CorelDRAW przestaje odpowiadać podczas otwierania plików, które zostały utworzone w pakiecie CorelDRAW Graphics Suite X6.1 i zawierają sformatowany tekst.
• Eksportowanie plików programu CorelDRAW (CDR) do formatu plików programu Adobe Photoshop (PSD) powoduje wyświetlenie komunikatu o błędzie.
• Ponadto można teraz usunąć i odtworzyć katalog czcionek w programie Font Navigator, aby widoczne były czcionki typu kursywa. |
Paczki serwisowe i hotfixy znajdziesz na stronie Corela.
luki93 - 12 Luty 2013, 23:43
Przepraszam jeśli odniosłaś taie wrażenie, ale naprawdę mi zależy i biorę sobie do serca Wasze rady...
Nie znam się na IT tak dobrze jak Wy, dlatego zadaję te wszystkie pytania.
Zaczęło się od pytania o porady natury estetycznej, a im bardziej się zagłębiałem w corela, tym więcej innych poważniejszych problemów się pojawiło.
Ściągnąłem tego hotfixa, ale nie mogę go zainstalować bo jest przeznaczony dla jakiegoś innego programu (Graphics Suite X6.2).
Innymi słowy, czy są jakieś łatki które naprawią problemy:
- operowanie tekstem
- operowanie w tabelkach
bidon184 - 13 Luty 2013, 00:36
wow,ciut ważą te łatki,dzięki Bogumiło ,a do kolegi to musisz ,wedłóg tego co tam jest napisane na stronie,śćiągnąc wszystko, 2 updatery no i tego hotfixa,i instalować po kolei z 16 na 16.01,potem z 16.01 na 16.02 no i potem tego hotfixa
PS:te poprawki to prawie waża tyle co cały program,lekkie przegięcie moim zdaniem
luki93 - 13 Luty 2013, 17:02
spróbowałem z tymi aktualizacjami, niestety okazuje się że nie mogę zainstalować drugiej, bo jest przeznaczona tylko do wersji pełnoprawnych (a ja mam z okresem próbnym 1mc)
bidon184 - 13 Luty 2013, 17:22
no ja też tego jeszcze nie ściągałem,bo grubo nad tym myśle,przeraza mnie wielkośc tych poprawek,no i fakt że jeszcze hotfiksa wrzucili po niedawnej poprawce,to jest przegięcie pały,to wygląda tak jakby wypuścili na rynek poprostu bubla i teraż szaleją żeby go poprawiać,pewnie zaraz usłyszymy że ukazuje się wersja x7
PS: z tego co tam pisze to najpierw musisz zainstalować pierwszą czyli tę na samym dole, przeznaczoną do kompilacji 16.0.0.707,wejdz w menu -pomoc -informacje i zobacz jaką masz kompilacje
luki93 - 13 Luty 2013, 17:31
okazuje się że mój własny corel jest już wersją 16.0.0.807
natomiast druga poprawka, jak pisałem, nic nie zdziała, bo nie mam wersji takiej "legalnej" tylko próbną.
udało mi się poradzić już z tabelkami, przygowuję je w wordzie, eksportuję do pdf-a a następnie importuję do corela, wszystko super wygląda, mogę je nawet powiększać, choć edycja jest niemożliwa.
Szkoda tylko że mam takie straszne problemy z edycją zwykłego tekstu :(
Bogumila M. - 13 Luty 2013, 17:44
Gdyby dało się uaktualnić wersje demonstracyjną, mógłbyś pomyśleć, że ten program nadaje się do pracy i kupić pełną wersję. A na tym Corelowi nie zależy. Wersja, którą posiadasz to najprymitywniejsza, wyposażona w potężny pakiet błędów i niedoróbek wersja. Corel w ten sposób już od lat reklamuje swój sztandarowy program.
Jeśli nie chcesz dostać szału i móc edytować tabele postaraj się o wersje X5. Jak być może czytałeś w moim wpisie szef musiał wyłożyć dodatkową kasę na tę wersję, bo X6 się do tego co robimy nie nadaje. Moduł tekstowy jest tak potwornie skopany, że aż się niektórym w głowie nie mieściło, że da się tak skopać nawet to, co działało.
luki93 - 13 Luty 2013, 17:47
Bogusiu, jeszcze jedno konkretne pytanko do Ciebie (bo już z innymi problemami sobie poradziłem).
Odkryłem właśnie, że edycja testu działa doskonale!! Żadnych zarzutów, ale pod warunkiem ze edytuję tekst na białym ekranie. Jeśli robię to na jakimś obrazku, jakimś tle, to wtedy są same problemy. Podobnie, jeśli przygotuję sobie tekst wcześniej, a potem go przesunę kursorem w miejsce ostatecznego przeznaczenia (czyli w moim przypadku na to niebieskozielone tło), to ulega on automatycznej modyfikacji - zostaje rozstrzelony i rozciągnięty.
Da się jakoś na to poradzić??
Bogumila M. - 13 Luty 2013, 17:53
Jedyne co mi przychodzi do głowy to polecić Ci X5. Po prostu po kilku godzinach walki z tym końcowym produktem przemiany materii i awanturze, podczas której o mało nie doszło do rękoczynów, bo szef nie chciał wierzyć, że to tak działa, dostaliśmy wolne, a szef poszedł kupować X5.
Jedyne co mogę Ci poradzić, to za wszelką cenę zainstaluj poprawki. Wiele problemów zniknie (choć pojawią się nowe gdzie indziej) i będzie dało się pracować. Nie potrafię robić cudów...
luki93 - 13 Luty 2013, 20:06
OK dzięki serdeczne wszystkim za pomoc
Ponieważ prace są w zaawansowanym punkcie, spróbuję dokończyć swoje "dzieło" na tym, co mam. Ale gdybym przypadkiem musiał wykonać coś podobnego raz jeszcze, to już na pewno na X5
Czyli X5 ma edytor tekstu bez tego typu problemów?
Bogumila M. - 13 Luty 2013, 20:23
X5 ma inne problemy. Ale z tekstem pracuje się bez większych zgrzytów. Problem jest z czcionkami, ale to każda wersja ma począwszy od 10-tki. Co do pracy - nie zapomnij jej zapisać w wersji X5, ponieważ gdy zaczniesz pracować na X5 nie otworzysz jej.
Twórcy Cholera wpadli na genialną myśl, że jak ktoś ma polski Windows, to nie pracuje z żadnymi innymi językami oprócz polskiego. Dlatego czcionki nie mające polskich znaków obsługuje bardzo, ale to bardzo niechętnie. Gdy zaś wymusić zmianę kodowania, jeśli tekst jest pisany różnymi czcionkami, na wszelki wypadek unifikuje go podstawiając jedną i czyszcząc formatowanie. Jak chcesz, to poczytaj sobie tutaj jak Corel "obsługuje" czcionki, czym chwali się w każdym konspekcie. Bezstresowej lektury i pracy!
luki93 - 13 Luty 2013, 20:27
główkuję sobie nad tym zapisem... X5 to inaczej wersja 15? innej możliwości nie widzę przy zapisie...
Bogumila M. - 13 Luty 2013, 20:36
Tak. Corel, żeby nie wprowadzać na rynek wersji 13, bo gdzieś wyczytali, że 13 przynosi pecha i w to uwierzyli, zaczęli numerować kolejne wersje zastępując jedynki iksem — 11, 12, X3, X4, X5, X6.
W X5 problem z tekstem akapitowym polega na tym, że Corel gdzie indziej wyświetla nieaktywną ramkę, a gdzie indziej aktywną — obie są przesunięte względem siebie o kilkanaście pikseli. Gdy zaznacza się tekst przeskakuje on o pół linii w górę i w bok, więc trzeba bardzo uważać zaznaczając, by nie zaznaczyć za dużo lub czego innego, niż się zamierzało. Podejrzewam, że jest to związane z kartą graficzna i u Ciebie może nie wystąpić. Czego Ci oczywiście życzę!
joannaw.79 - 13 Luty 2013, 21:16
| luki93 napisał/a: | | (a ja mam z okresem próbnym 1mc) |
Hmm, a od kiedy Corel daje okres próbny na miesiąc? Zawsze to było tylko 14dni...
luki93 - 13 Luty 2013, 21:30
Ściągnąłem z chomika pakiet X6, ma działać tylko 30 dni...
Kolejny głupi problem: importuję obrazek do photo painta, chcę sobie potem retuszować, ale gumka nie maże! pomocy
Bogumila M. - 13 Luty 2013, 21:41
| joannaw.79 napisał/a: | | Hmm, a od kiedy Corel daje okres próbny na miesiąc? Zawsze to było tylko 14dni... | Musieli wydłużyć okres próbny, bo dwa tygodnie było za mało, żeby — zwłaszcza początkujący — użytkownik był w stanie znaleźć jakąś działającą poprawnie funkcję. Tym bardziej, że jest to chyba pierwsza wersja, w której zastosowanie nowej funkcji — numerowanie stron — uniemożliwia otwarcie zapisanego projektu.
marak - 13 Luty 2013, 22:51
| bidon184 napisał/a: |
PS:te poprawki to prawie waża tyle co cały program,lekkie przegięcie moim zdaniem |
A usuwają pewnie nie więcej jak 20% znanych błędów Corela. Przynajmniej tak jest w posiadanej przeze mnie wersji X4 i wszystkich poprzednich.
bidon184 - 13 Luty 2013, 23:00
no ,to chore jest ,a co do gumki co kolega pisze,to u mnie działa,ale mam inną magiczną kwestia jak chce importować obrazek do innego otwartego obrazu,to z tego co chce importować robi mi najpierw jakieś kwadraty a potem tworzy gradient,beke z tego miałem i już tego painta nie otwieram bo mnie rozbroił ,nawet nie chce mi się do niego zaglądąc
marak - 13 Luty 2013, 23:09
Do Luki93
Dla mnie moduły tekstu akapitowego w Corelu (od początku ich wprowadzenia) nie mają wiele wspólnego ze składem tekstu. Wystarczy złożyć i nałożyć na siebie dowolny tekst w Corelu i np. InDesignie. Jak widzę gdzieś gazetki złożone Corelem, czuję się tak jakbym zjadł nieświeży bigos.
Robiąc coś, gdzie jest trochę wiecej tekstu (nawet opakowanie na makaron), w Corelu robię sobie okienko na tekst, następnie robię okno o tych samych wymiarach w InDesignie, układam tekst, eksportuję do .eps-a i wstawiam .eps-a do Corela.
Jeśli nie masz jakiegoś programu do składu tekstu możesz to samo zrobić w Wordzie (również swoją tabelę), wydrukować do pliku na naświetlarkę postsrciptową i tak otrzymany plik .ps zaimportować do Corela.
Bogumila M. - 13 Luty 2013, 23:38
Tu muszę stanąć w obronie Corela. Da się w nim stworzyć bardzo skomplikowane rzeczy, oblane tekstem rysunki, tekst na obrazkach itp. Trzeba tylko dużo cierpliwości i parę buteleczek nervosolu.
Co do gumki, to ona nie nadaje się do retuszu. Spróbuj klonowania (znajdziesz go w przyborniku tam, gdzie jest narzędzie do usuwania czerwonych oczu), względnie któregoś z pędzli. Z tym, że trzeba naprawdę wykazać się dużą dozą cierpliwości, bo narzędzia nie działają tak, jakby człowiek od nich oczekiwał. Bardzo trudno uzyskać jednolite przejścia bez plam.
I — bardzo ważne — włącz sobie widoczność masek (markizy), ponieważ często jest tak, że aktywna jest jedna maska w jednym kącie rysunku, a człowiek chce coś poprawić na drugiej w drugim kącie i żadne narzędzie nie działa. Poza tym może się okazać, że malujemy na nie tej masce co trzeba i całe nasza praca pójdzie na marne, gdy rysunek scalimy, a Corel postanowi tę maskę, której akurat użyliśmy do retuszu wrzucić pod spód.
bidon184
PhotoPain jest dużo przyjaźniejszy w pracy od PhotoShopa. Nigdy przy importowaniu lub wklejaniu obrazka nie robił się żaden gradient, więc wygląda na to, że to Ty coś robisz nie tak. Mógłbyś opisać krok po kroku co robisz i co się dzieje lub jakiś film akcji nakręcić?
W PP możesz nakładać jeden obrazek na drugi, lub — powiększając rozmiar strony — układać obok siebie. Trzeba uważać, żeby nie wkleić obrazka poza obszarem strony, bo zniknie i trzeba go na czuja szukać zaznaczając jakiś spory obszar. I pamiętać, że po wklejeniu znajduje się na innej warstwie niż pierwotny obrazek (który zazwyczaj spoczywa na warstwie tło). No i oczywiście trzeba pamiętać, że kolejne wklejane części obrazka muszą mieć taką samą rozdzielczość. W przeciwnym razie będą albo za duże, albo za małe.
luki93 - 14 Luty 2013, 00:27
Jeszcze chciałbym zapytać o taką pratyczną rzecz. Tworząc obrazem w Corel Draw, grupowałem zarówno fotografie, jak i okna z tekstem. Wokół tych okienek zostały jednak markizy, które są widoczne nawet po przeniesieniu wszystkiego, tzn. po ukończeniu obrazka. Czy to jest normalne? / Czy da się coś zrobić żeby one znikneły?
Bogumila M. - 14 Luty 2013, 12:23
Nie. Markizy tekstu nie znikają. Jeśli chcesz zobaczyć jak będzie wyglądał projekt bez markiz włącz podgląd pełnoekranowy (menu Widok, opuszcza się go klawiszem Esc). Ewentualnie zamień tekst na bardzo krzywe (menu Rozmieść).
joannaw.79 - 14 Luty 2013, 17:55
| Bogumila M. napisał/a: | | Tym bardziej, że jest to chyba pierwsza wersja, w której zastosowanie nowej funkcji — numerowanie stron — uniemożliwia otwarcie zapisanego projektu. |
Tak, ale tylko jeśli zapisze go w niższej wersji.
Bogumila M. - 14 Luty 2013, 18:15
A skąd taka informacja, jeśli można spytać? Jak można zapisać projekt z ponumerowanymi stronami w formacie starszej wersji, skoro starsza wersja numerowania stron nie obsługuje?
Poza tym co to za różnica jakich plików nie da się otworzyć, skoro się nie da? To nie jest savegame gry, którą w ostateczności można przejść jeszcze raz, ale narzędzie pracy.
joannaw.79 - 14 Luty 2013, 18:22
| Bogumila M. napisał/a: | | A skąd taka informacja, jeśli można spytać? Jak można zapisać projekt z ponumerowanymi stronami w formacie starszej wersji, skoro starsza wersja numerowania stron nie obsługuje? |
Informacja stąd, że sama pracuję zarówno na X5 jak i na X6 i korzystam z numeracji stron. Jednak jak zapisałam taki plik przez "zapisz jako" i wybrałam wersję 15.0 to pliku nie da się otworzyć ani w X5 ani w X6. Jednak przy zwykłym zapisie pliki można bez problemu otworzyć w X6.
bidon184 - 14 Luty 2013, 18:57
no to jesli nie da się otworzyć z opcji "zapisz jako",to znaczy że program jest skopany,i tu Bogusia ma racje
joannaw.79 - 14 Luty 2013, 19:29
Błąd wyskakuje pewnie przez to, że wcześniejsze wersje nie obsługują numeracji. Po skrzywieniu albo zamianie numeracji na tekst jest OK.
Bogumila M. - 14 Luty 2013, 21:05
Wynika z tego, że masz nie tylko wersję X6, ale i szczęście. Bo nie otwierał nie tylko plików z numerowanymi stronami zapisanymi jako starsze wersje, ale także zawierające niektóre czcionki. Program potrafił wywrócić się także przy eksportowaniu mapy bitowej z użyciem polecenia Zapisz mapę bitową jako.
To zaiste mistrzostwo świata, jeśli po zainstalowaniu poprawki program przestaje odpowiadać podczas otwierania plików, które zostały utworzone w pakiecie CorelDRAW Graphics Suite X6.1 i zawierają sformatowany tekst. A z tego co pisze autor wątku program w wersji podstawowej to coś, co praktycznie w ogóle nie działa. Gdyby nie to, że wyboru praktycznie nie ma...
luki93 - 15 Luty 2013, 12:47
Słuchajcie jeśli mógłbym pociągnąć jeszcze wątek mojego plakatu...
Potrzebny jest mi efekt, który sprawi, że kontur figury (np. prostokąta o którym pisałem wcześniej) bardzo delikatnie rozpłynie się, tworząc jakby otoczkę (tak że nie będzie widać ostro zarysowanej linii). Z jakimi funkcjami pokombinować tym razem?
Bogumila M. - 15 Luty 2013, 14:43
Poeksperymentuj z cieniem. Względnie dodaj do prostokąta z kazdego boku po jeszcze jednym prostokącie i poeksperymentuj z wypełnieniem tonalnym.
|
|