| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak zaokrąglić pędzel?
F-Głowy - 16 Luty 2013, 04:00 Temat postu: Jak zaokrąglić pędzel? Chciałbym się dowiedzieć czy jest opcja otrzymywania zaokrąglonych końców kształtów rysowanych dzięki zaznaczonemu narzędziu:
Narzędzie to tworzy nam OBIEKT, nie krzywą. Konturu okrągłego na zakończeniach więc nie uzyskamy bo to narzędzie zaczyna i kończy pociągnięcie niczym pióro. Widać to niżej na obrazku. Nie jest to okrągłe. Nie wiem jak mógłbym ustawić tak aby otrzymywać równie grube pociagnięcie z początkiem i końcem jako okrągłym.
Jestem zmuszony użyć akurat tego narzędzia. Ponieważ chcę coś namalować a potem wypełniać obiekt powstały z przecinających się pól dzięki inteligienemu wypełnieniu.
Nie mogę tego zrobić korzystając z ręcznego (f5) rysowania krzywych bo je trzeba połączyć. A ja raz dodam tutaj coś, drugi raz w innym rogu domaluję, za 23 razem jeszcze gdzie indziej i nie ma początku ani końca krzywej by wypełnienie interligentne tutaj zadziałało. Moje krzywe w ten sposób powstałe nie są jedną długą linią, tylko zbiorem mniejszych.
Dlatego muszę użyć akurat tego narzędzia o jakim wspomniałem.
bidon184 - 16 Luty 2013, 16:16
jesli chcesz tylko pojedyńczy obiekt to Edycja-Włąsciwości obiektu- i pojawi ci się panel i cztery ikony i już dojdziesz co dalej robić :),natomiast jesli chcesz przypisać na stałe to Narzędzia- Style obiektów-Rysunek i też już dalej dojdziesz co robić :),ja przynajmniej tak kojaże że o to ci chodzi
F-Głowy - 17 Luty 2013, 01:46
Panie. Te rzeczy coś Pan napisał nie mają kompletnie nic wspólnego z problematyką mojego tematu :) I z jego rozwiązaniem.
Shame - 17 Luty 2013, 12:32
F, środki artystyczne mają mnóstwu rodzajów "końcówek" pióra, które imitują - często to nawet nie "stalówkę", ale jakiś zbiór obiektów, czy krzywych - "końcówką" może być prawie wszystko, można je też tworzyć samemu. Jak wybierasz to narzędzie, to nie masz dockera z opcjami "końcówki" pędzla? Jeśli nie, to go włącz (Window > Dockers >Artistic Media {wybacz, mam po angielsku}). Zresztą na pewno pojawia się pasek opcji narzędzia (zobacz screen)
Wybierz taki co ma na końcu zaokrąglone, i chyba powinno pomóc. Albo też nie rozumiem problemu i daje rady nie na temat... W takim przypadku wybacz mi pomyłkę i pokaż efekt, jaki chcesz uzyskać - wtedy pomyślimy.
F-Głowy - 18 Luty 2013, 01:08
Shame, dziękuję za screeny, pomoc i tak dalej. Ale w tym co pokazujesz przecież doskonale widać, że nie występuje pędzel o stałej grubości, zakończony eliptycznie.
A ja taki potrzebuję. I MUSI TO BYĆ ŚRODEK ARTYSTYCZNY A NIE KRZYWA.
A dlaczego musi? Dlatego:
| Cytat: | Jestem zmuszony użyć akurat tego narzędzia. Ponieważ chcę coś namalować a potem wypełniać obiekt powstały z przecinających się pól dzięki inteligienemu wypełnieniu.
Nie mogę tego zrobić korzystając z ręcznego (f5) rysowania krzywych bo je trzeba połączyć. A ja raz dodam tutaj coś, drugi raz w innym rogu domaluję, za 23 razem jeszcze gdzie indziej i nie ma początku ani końca krzywej by wypełnienie interligentne tutaj zadziałało. Moje krzywe w ten sposób powstałe nie są jedną długą linią, tylko zbiorem mniejszych. |
No chyba, że po przeczytaniu zdań z powyższego cytatu ktoś potrafi mój problem rozwiązać w jeszcze inny sposób i zna inną metodę?
chezare - 18 Luty 2013, 07:48
Może to Ci pomoże?
Po przekształceniu krzywej w obiekt z krzywej robi się jej obrys ale krzywa też zostaje.
Najlepiej widać to w widoku szkieletowym. Piszę żebyś nie miał pretensji, że Ci się przeze mnie bałagan zrobił
To wszystko można też zrobić w odwrotnej kolejności, najpierw narysować krzywą dowolnym narzędziem, które na to pozwala a później ustalić sposób w jaki mają być traktowane końce i jej grubość. Na końcu przekształcenie w obiekt.
Shame - 18 Luty 2013, 11:41
| F-Głowy napisał/a: | | pędzel o stałej grubości, zakończony eliptycznie |
Heh, trzeba było tak od razu W takim wypadku rozwiązanie podał chezare. Sam tak robię bardzo często. Bardzo pomocna rzecz - także do robienia grubych obrysów o nie jednolitym kolorze
F-Głowy - 19 Luty 2013, 09:22
Czyli to zadziała ale tylko jeżeli zamienimy krzywe w obiekt? Nie pomyślałbym nigdy
|
|