| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - CorelDRAW GS X4 Special Edition - użycie komercyjne
Kingkled - 18 Luty 2013, 22:29 Temat postu: CorelDRAW GS X4 Special Edition - użycie komercyjne Witam,
Chcę kupić Corel'a Draw Graphics Suite X4 Special Edition PL wersja komercyjna dla firm i związku z tym mam pytania:
- czy można używać czcionek z tego Corel'a do projektów, które następnie będą nadrukowane na odzież i sprzedawane?
- czy można używać go do tworzenia projektów na ulotki i plakaty z użyciem czcionek Corel'a i bez obaw przekazywać ukończone pliki jpg innej fimie która je wydrukuje.
- czy jeśli jest to wersja komercyjna to wszystko co zostanie stworzone w tym oprogramowaniu może być później użyte w sprzedaży?
- czy ta wersja którą w/w jest w pełni wyposażona, ponieważ jej cena to 300 zł ( najważniejsze są czcionki )?
Bardzo prosiłbym o odpowiedź, ponieważ chciałbym się dowiedzieć jakie mam możliwości przy używaniu takiej wersji komercyjnej Corel'a i nie chciałbym przez nie wiedzę popełnić jakiś błędów.
Bogumila M. - 18 Luty 2013, 23:20
Obowiązują Cie warunki licencji, a nie to, co ktoś Ci powie na forum. Więc tam szukaj informacji. Pakiet Corela z licencją na wykorzystanie komercyjne zawiera czcionki i kliparty.
Kingkled - 19 Luty 2013, 07:08
Dobrze, po Pani/Pana odpowiedzi napisałem do sprzedawcy oprogramowania Corel czy ten pakiet zawiera licencję na wykorzystanie komercyjne, ponieważ w aukcji jest tylko o komercyjnej wersji dla firm. Szczerze myślałem, że wersje komercyjne zawierają licencje tak jak niektórzy sprzedawcy podają w swoich sklepach: typ licencji: komercyjna, ważność licencji: dożywotnia.
A wersje domowe i dla studentów, które mnie nie interesują zawierają typ licencji: do użytku osobistego.
Czy informacje o licencji będą również w pudełku wraz z płytą? Chyba trzeba mieć na to jakieś dokumenty?
Kingkled - 19 Luty 2013, 11:13
Orientuje się Pani/Pan czy ktoś inny z forum jaka jest dokładnie licencja ( nazwa ) na wykorzystywanie czcionek Corel'a oraz użycie stworzonych w nich projektów do np. nadruków na odzież, która następnie zostanie sprzedana?
Sprzedawcy oprogramowań Corel na pytania o licencję na wykorzystywanie komercyjne odpowiadają - tak to jest wersja komercyjna. No ok, ale co z licencją do wykorzystywania czcionek, bo na to już nie odpisują ( chyba sami nie wiedzą co sprzedają... ).
Jeśli wersja jest komercyjna dla firm to jakie są jej warunki? Może ktoś ma albo spotkał się z taką wersją Corel'a o której napisałem.
zbych_on - 19 Luty 2013, 11:15
Witam
Wersja SE jest wersją komercyjną okrojoną z książki
SE jest wersją OEM sprzedawaną wyłącznie ze sprzętem
żeby aktywować produkt należy na stronach corela podać kod dostarczony z programem, dane oraz rodzaj sprzętu z którym zostało to kupione, po sprawdzeniu klient otrzymuje pełny numer do instalacji
co do fontów zawiera 126 plików ttf
Zbych
Kingkled - 19 Luty 2013, 11:36
Aha, to teraz wiem już trochę więcej, dziękuje za odpowiedź
Czyli po zainstalowaniu tej wersji OEM, należy jeszcze zarejestrować produkt na stronie corela i wówczas będzie można śmiało go używać komercyjnie przy tworzeniu projektów dla klientów. Tak? Przy zakupie dostaje się pudełko, płytę z kodem oraz numer seryjny ( klucz ) i to należy corelowi później przesłać.
A czym różni się wersja BOX od OEM? Czy ta wersja BOX zawiera więcej clipartów oraz czcionek?
Dowiedziałem, się ( od sprzedawcy który współpracuje z firmą Corel ), że można śmiało używać wersji SE OEM komercyjnej dla firm, ponieważ przy jej zakupie dostaje się jednocześnie licencję na ich wykorzystanie do celów komercyjnych.
zbych_on - 19 Luty 2013, 12:21
w załączeniu nadruk na płycie z licencją
Nie da się zainstalować tej wersji
Corel przydziela numer seryjny dopiero po zarejestrowaniu produktu,
najpierw należy wejść na stronę corela podać kod kuponu kupionego programu wypełnić dane i wtedy się otrzymuje numer seryjny
Teraz można przystąpić do instalacji CD x4
jest on w pudełku DVD bez niczego w środku
Kingkled - 19 Luty 2013, 12:33
Przed chwilą przyszła paczka i otrzymałem tą wersje CorelDRAW GD X4 SE i w środku jest płyta na której podany jest ten kod kuponu produktu ( zaraz nad napisem EMEA Edition ) i dodatkowo w pudełku jest mała kartka z podanym "Seriennummer". Tak to nazwali. Zakup był u legalnego przedstawiciela firmy Corel, więc to musi być legalny klucz seryjny, to nie wiem czy nadal trzeba zarejestrować się na stronie Corela. Teraz chyba robi to wcześniej sprzedawca.
Bogumila M. - 19 Luty 2013, 20:18
Produkt OEM (Original Equipment Manufacturer) to produkt wiązany z określonym urządzeniem. Można go zainstalować i używać. Dopóki coś w komputerze nie padnie lub nie zostanie wymienione na nowe. Tylko od firmy (Corel) zależy, czy to będzie tylko płyta główna i procesor, czy też także karta graficzna czy pamięć RAM. Rejestracja jest w takim przypadku wymagana, ponieważ produkt wymaga aktywacji. Samo wpisanie numeru seryjnego sprawy nie załatwia.
Z kolei wersja BOX nie jest przypisana do komputera i można ją instalować na kilku, z tym, że jeśli licencja jest jednostanowiskowa, to nie wolno z programu korzystać jednocześnie na kilku maszynach.
Na płycie, którą dostałeś są zawarte warunki licencji. Zapoznaj się z nimi i będziesz wszystko wiedział. Z czcionek, klipartów i wszystkich dodatków masz prawo korzystać, jeśli to nie jest wyraźnie zastrzeżone. Czcionek na ten przykład nie wolno udostępniać osobom trzecim.
Kingkled - 19 Luty 2013, 20:36
Sprzedawca przekazał mi informacje dotyczące licencji. Przy zakupie wersji komercyjnej jednoczenie dostajemy licencje na jej wykorzystywanie - w pełni. Wspominał również jak Pani/Pan o tym, że nie wolno "użyczać" czcionek innym osobom. A projekty muszą być przekazywane innym firmom do wydruku w formie krzywych.
Tylko po Pani/Pana wiadomości zastanawiam się czy ten produkt jest jednorazowy? Czy po zainstalowaniu go na jednym komputerze można go później odinstalować, sformatować dysk a następnie ponownie go zainstalować na tym samym komputerze? Tylko po rejestracji można go ponownie zainstalować? Do tego trzeba łączyć się z stroną Corela po ponownej instalacji?
Rejestracje przeprowadza się na stronie http://www.corel.com/corel/ ?
Mam pytanie z innej beczki, czy w wersji X4 można załadować pliki cdr z wersji X2?
Cysorz - 19 Luty 2013, 21:09
| Kingkled napisał/a: | | /.../ A projekty muszą być przekazywane innym firmom do wydruku w formie krzywych. /.../ | Nie do końca - prawo nie nadąża za "techniką". Przykładowo w "legalnie" tworzonych plikach *.pdf są w niektórych przypadkach "zaszyte" fonty, które można (nie do końca legalnie, więc nie będę pisał jak to się robi) z nich wyciągnąć a żadne ostrzeżenia o tym nie mówią. W przypadku publikacji "dla biura usług poligraficznych" jest to wyraźnie zaznaczone.
| Kingkled napisał/a: | | /.../Mam pytanie z innej beczki, czy w wersji X4 można załadować pliki cdr z wersji X2?/.../ | Jeżeli chodzi Ci o cliparty, fonty itp, które były w starszej wersji a w nowej ich nie ma to oczywiście nie (jeżeli nie posiadasz tej starszej wersji). Jest mały wyjątek, ale nie wyciągajmy wszystkich możliwości - lepiej to zostawić prawnikom ;)
Kingkled - 19 Luty 2013, 21:21
Nie, nie będziemy łamać prawa choć prawnicy też muszą zarabiać...
W X2 wcześniej robiłem kilka projektów ( wszystko rysowane było od zera, czasami tylko z użyciem jakiejś czcionki zmienionej w krzywe ). Ciekaw byłem czy będę mógł otworzyć je w wersji X4.
Projekty "włąsnoręczne" czyli stworzone od zera bez użycia czcionek itp są legalne w przekazywaniu firmom poligraficznym w formie pliku cdr?
A mógłbym uzyskać jeszcze pytania odnośnie tej rejestracji? Czy po zainstalowaniu produktu muszę w 100%-centach go rejestrować, aby go używać komercyjnie? Czy po formacie komputera można te oprogramowanie zainstalować ponownie na tym samym komputerze i czy wtedy trzeba odnosić się do Corela ( do ich strony z rejestracją )?
Rejestracje przeprowadza się na stronie http://www.corel.com/corel/ ?
Cysorz - 19 Luty 2013, 21:34
Rejestracja z prawnego punktu widzenia nie jest potrzebna, bo kupując produkt nabywasz wszystkie prawa opisane w licencji. Rejestrując się możesz teoretycznie liczyć na dodatkowe "bonusy" (fonty, cliparty, zdjęcia FR itp.) oraz na... spam rzecz jasna - mimo zapewnień o tzw. prywatności ;).
W Polsce dowodem legalności zakupu jest faktura z wyszczególnionym produktem i tyle...
tegraf - 19 Luty 2013, 21:36
| zbych_on napisał/a: | | SE jest wersją OEM sprzedawaną wyłącznie ze sprzętem |
Zastanawiam się, jakim cudem Ci to sprzedali. Kupiłeś jakiś "sprzęt" do tego Corela?
Jeżeli nie, to ta "legalność" jest taka mocno wątpliwa.
Link poniżej dotyczy co prawda sprzedawanych systemów, ale to bez znaczenia, Windows czy Corel.
http://forum.dobreprogram...ylko-t8502.html
tegraf - 19 Luty 2013, 21:40
No i ten link, bezpośrednio: Corel + Allegro:
http://allegro.pl/RightsP...p/company/?f=12
Kingkled - 19 Luty 2013, 21:53
No faktura VAT to rzecz święta. Dla spokoju zarejestruje ten pakiet na stronie Corela, nie od razu - chyba to nic nie szkodzi
Ja zakupiłem wersje CorelDRAW GS X4 SE PL wersja komercyjna. Jeszcze nie uruchamiałem tego produktu. Najpierw wole się wszystkiego dowiedzieć. Jak się dowiedziałem tu na forum to SE oznacza OEM. W przesyłce było pudełko z płytą DVD a na przeciwko płyty jest przyklejona mała karteczka z numerem seryjnym. Nic więcej tu nie ma, tak jak Pan zbych_on napisał wcześniej wersja OEM jest okrojona z książki. Chyba wszystko się zgadza.
tegraf - 19 Luty 2013, 22:04
| Kingkled napisał/a: | | Jak się dowiedziałem tu na forum to SE oznacza OEM. |
To mieszanie pojęć. SE to wersja specjalna (w tym przypadku: okrojona).
OEM to sposób dystrybucji, bez prawa do redystrybucji.
Z tego co piszesz, nie wiadomo (my nie wiemy), czy Twoja wersja to OEM. OEM to na pewno wersja użytkownika zbych_on. Jeżeli Twoja płyta wygląda tak, jak jego, to problem.
Sponsi - 19 Luty 2013, 22:12
Dokładnie, nie mieszajcie SE z OEM!
SE to lekko okrojona, komercyjna wersja. Nie działa tam VB, nie ma książeczki, a tak, to normalnie...
A co do odsprzedaży OEM, to trzeba mieć sprzęt, by BSA nie marudziło. Głupie by to było, gdyby kupując sprzęt nie można było korzystać z softu do niego dodanego.
Z tymi licencjami, że nie można wykorzystać czcionki z programu do komercyjnego projektu, to już nie popadajmy w przesadyzm. Skoro dodali do wersji komercyjnej programu, to znaczy, że można wykorzystać. Come on...
Kingkled - 19 Luty 2013, 22:19
Link do aukcji:
http://allegro.pl/hit-cor...3006545238.html
W czym jest problem jeśli to produkt OEM - Producent Oryginalnego Wyposażenia.
Nie interesują mnie odsprzedaże ani nic z tym związane. Interesuje mnie użytek tego programu na jednym komputerze w celach komercyjnych.
Special Edition jest wersją okrojoną, o tym zostałem poinformowany. Do zakupionego oprogramowania dostałem gratis sprzęt w postaci myszki HP - ale ona chyba nic nie ma wspólnego z Corelem, czy się mylę bo już nie wiem
tegraf - 20 Luty 2013, 08:19
Z opisu aukcji nie wynika, żeby to był OEM.
Ale jeżeli na płycie jest taki nadruk, jaki załączył zbych_on, to problem. Jaki?
Taki:
"W przypadku zakupu z "drugiej ręki" należy przede wszystkim zwrócić uwagę na to co i w jakiej formie oferuje sprzedający. Jako podejrzane należy potraktować wszystkie te oferty, w których oferowane jest oprogramowanie:
- w wersji OEM bez sprzętu z jakim to oprogramowanie było pierwotnie oferowane;
- w postaci zestawu nośników z tylko numerem seryjnym (bez pudełka i bez dokumentacji);
oraz w innych sytuacjach kiedy na podstawie opisu sprzedawcy oraz innych dostępnych informacji nie uda się potwierdzić legalności oferty."
To Corel i Allegro mówią, razem, w tym linku:
http://allegro.pl/RightsP...p/company/?f=12
Kingkled - 20 Luty 2013, 08:28
"Z drugiej ręki", Corel określa tym dystrybutora czy użytkownika, który miał go już wcześniej i z niego korzystał?
Jaki to "sprzęt" powinienem dostać od sprzedawcy?
Zestaw zawierał pudełko ( plastik ), płytę DVD z jej kodem oraz numer seryjny. Co powinno być jeszcze w wersji SE?
Sponsi - 20 Luty 2013, 09:26
Opis tytułu jest zły, jeśli VBA to to, czego brakuje w SE, to to nie jest SE.
Jeśli dosyłają myszkę, to to jest OEM. Poza tym do myszki nie dodawali nigdy Corela, to musiałbyś pewnie jakiś ploter czy coś kupić i wtedy to jest legalne, bo sprzęt dodawany do OEMa determinuje pierwszy, oryginalny sprzedawca, a nie jakiś cinkciarz na alledrogo...
SE pudełko plastik, DVD i kod to jest minimum. Może być papierowe pudełko, ale powiedzmy, że mógł olać, żeby w liście się zmieścić.
Kingkled - 20 Luty 2013, 09:34
Czyli co mam z tym corelem który kupiłem zrobić? Wywalić go, sprawę skierować do sądu i kupić wersje BOX:
http://allegro.pl/corel-d...2966598187.html
Czy ona również jest nie legalna?
tegraf - 20 Luty 2013, 10:34
Nikt nie mówi, że nielegalna. Nie wiadomo tylko, co kupiłeś. Mieszasz pojęcia SE - OEM.
Jak nie jest to OEM, to legalna.
Widziałeś posta zbych_on? Siódmy od góry. Dodał załącznik w postaci zdjęcia swojej płyty. To wersja OEM. Twoja wygląda tak samo? Jak nie, to OK. Jak tak, to OEM sprzedany bez sprzętu (trudno za taki uznać mysz), czyli - prawdopodobnie - nielegalna.
Kingkled - 20 Luty 2013, 10:42
Płyta jest taka sama jak na zdjęciu. Czyli sprzedawca sprzedaje nielegalne oprogramowanie Corel i wszystkie ponad 1000 osób zostały oszukane?
Niech Pan mi poda jaki "sprzęt" miałby być dołączony do tego zestawu oraz dlaczego ten pakiet OEM jest nielegalny? A i co z tym BOXem co podałem link wyżej? Proszę również o link do jakiegoś sklepu lub aukcji gdzie można kupić LEGALNE oprogramowanie.
tegraf - 20 Luty 2013, 10:56
| Kingkled napisał/a: | | Czyli sprzedawca sprzedaje nielegalne oprogramowanie Corel i wszystkie ponad 1000 osób zostały oszukane? |
Tak to wygląda. Liczba 1000 nie robi na mnie wrażenia. Znam podobne przypadki.
Poczytaj tutaj: http://www.corel.com/core...ageCode=pl#tab3
Dla pewności skontaktuj się z jakimś oficjalnym dystrybutorem (np. http://www.xnet.pl), opisz problem i poproś o ich interpretację. Daj znać tutaj, co powiedzieli.
Edit: jeżeli chodzi o sprzęt i OEM: mysz jest mocno wątpliwa, chociaż wykluczyć w 100% nie można. Może raczej ploter, skaner, tablet, drukarka.
Bogumila M. - 20 Luty 2013, 12:39
Ułatwia i nie komplikuje życia to "prawo autorskie". Jest coś takiego jak dobra wiara. Czy można nabyć oprogramowanie w dobrej wierze nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że pirackie jest wszystko, co jest tanie. Dlatego pirackie są wszystkie płyty w koszach w Media Market i na wyprzedażach.
Co do tej wersji, którą kupiłeś. Zadzwoń do Corela. Najlepiej w Kanadzie, bo polscy pracownicy są tak niekompetentni, że informacja wcale nie musi być wiarygodna lub wiążąca. Z kolei BSA węszy na okrągło, a Allegro jest monitorowane także przez fiskusa i policję. Możesz więc zgłosić tę aukcję do BSA. Zobaczysz co odpiszą. Jeśli nic, lub że wszystko ok, to nie masz się czego obawiać.
Sprzedawcy korzystają z warunków sprzedaży wersji OEM dodając jakiś tani "składnik" komputera. Swego czasu definiowano ten składnik tak, że musiała to być część "istotna" z uwagi na działanie komputera, bez której praca z komputerem jest niemożliwa, lub komputer nie działa. A więc pamięć, procesor, płyta, klawiatura, w ostateczności myszka. Jeśli komputer można obsługiwać z samej klawiatury, to praca w Corelu bez myszki jest niemożliwa. Oczywiście tę powiązaną z Corelem myszkę musisz mieć na stanie przy kontroli.
Kingkled - 20 Luty 2013, 15:41
| Bogumila M. napisał/a: | | Sprzedawcy korzystają z warunków sprzedaży wersji OEM dodając jakiś tani "składnik" komputera. |
Czyli sprzedawca dorzucając sprzęt w postaci myszy sprzedał produkt legalnie wywiązując się tym z warunków umowy.
Jakich Państwo używacie wersji Corela, że macie je legalne?
Jak ktoś z Państwa może proszę o wiarygodne źródła gdzie mogę nabyć legalną, pełnowartościową wersje oprogramowania CorelDRAW najlepiej X4 ( sklepy internetowe, aukcje allegro ).
Napisałem o tej sprawie do oficjalnego dystrybutora, poczekam i zobaczę co mi odpisze.
Struna - 20 Luty 2013, 16:04
Ja kupowałem kiedyś to, tylko było sporo droższe :)
Wersja X4 SE BOX ;)
http://www.morele.net/cor...4plspmb-376816/
Kingkled - 20 Luty 2013, 16:06
Czyli wersje BOX są OK?
Na przykład ta: http://allegro.pl/corel-d...2966598187.html
Struna - 20 Luty 2013, 16:10
Ehh... mam wrażenie, że nie czytasz tego tematu. Prawda jest taka, że zarówno wersja OEM jak i BOX są legalne, pod warunkiem, że są sprzedawane i wykorzystywanie zgodnie z licencją.
Jeśli tak mocno niepokoi Cię ta sprawa, to kup sobie wersję X4 SE BOX komercyjną (chyba innych już nie sprzedają, jeśli chodzi o X4) i będziesz miał pewność (pod warunkiem, że nie kupisz gdzieś na giełdzie :P)
Mam wrażenie, że ten temat się ciągnie, wszyscy piszą o tym samym, a ciągle istnieje jakiś problem?!
I ta wersja, którą podałeś na Allegro wydaje się być OK, ale jest droższa, więc lepiej kup sobie tą z Morele.net ;) Za nich mogę zagwarantować, bo sam u nich kupowałem.
Kingkled - 20 Luty 2013, 16:20
| Struna napisał/a: | | Ehh... mam wrażenie, że nie czytasz tego tematu. |
Czytam tylko nie na wszystko otrzymuje odpowiedź
A ciągnie się to z powodu, że każdy nowy post od innego autora mówi o czymś innym:
Jeden Pan napisał, że mam problem bo kupiłem nie legalną wersje OEM, ponieważ brak sprzętu a myszka jest wątpliwym sprzętem do Corela. Od innego Pana, że wszystko jest ok. Teraz kazali mi sprawdzić legalność ( czy oprogramowanie nie jest podróbką ) u oficjalnego dystrybutora, bo niby co tanie to pirackie... Choć firma która sprzedała mi i innym ten program uważa, że mają go od marki Corel i jest w pełni legalny i z licencją komercyjną. Inni kupujący też tak uważają, ale tu na forum nie każdy ma takie zdanie.
O tą wersje Box pytałem się już wcześniej ale dopiero teraz Pan mi na nią odpowiedział. Chyba tak zrobię, że kupię inna wersje, właśnie tą BOX i może wtedy wszystko będzie dobrze bo można już zwariować...
P.S. Dystrybutor oprogramowania Xnet nie może pomóc w tej sprawie, ponieważ produkt sprzedała konkurencja.
tegraf - 20 Luty 2013, 16:31
Za 480 zł znalazłem razem drukarką (drukarka to nie mysz...).
http://dtpsoftware.pl/44-corel - ostatnia pozycja.
Kingkled - 20 Luty 2013, 16:37
No tak, ciężko drukarką przesuwać kursor
A co ciekawsze podał Pan link do tego samego sprzedawcy u którego ja zakupiłem Corela tylko nie z drukarką HP a myszą HP ( a to dlatego, że mysz była mi potrzebna ).
Wyżej jest ta sama wersja tylko czysta bez sprzętu, piąta od góry.
tegraf - 20 Luty 2013, 16:46
Sprzedawca (a raczej jego strona) wydaje się w porządku. Cała zadyma z tym OEM i myszą wynika stąd, że wg mnie - mysz to za mało. Ale może tak jest, że Corel pozbywa się zapasów magazynowych i uznał, że mysz wystarczy, byle sprzedać.
Teoretycznie masz wszystko w porządku - fakturę, program i licencję. Kupiłeś święcie przekonany, że kupujesz legalnie - i chyba tak jest.
Ja wolę dmuchać na zimne. Kupiłem kiedyś podobnie (nie Corela, ale to bez znaczenia). Po pół roku dostałem wezwanie na komisariat. Okazało się, że sprzedawca to pirat i sprzedał tego programu kilka tysięcy. Program mi zarekwirowano (za poświadczeniem) do czasu zakończenia sprawy. Po pół roku został zwrócony, okazało się, ze w tych kilku tysiącach było kilkadziesiąt legalnych - w tym mój.
Wyobrażam sobie natomiast, co się by działo w innym przypadku. Odkręcanie w urzędzie skarbowym (nielegalny w koszty?), korekta pitu itp.
Kingkled - 20 Luty 2013, 16:59
| tegraf napisał/a: | | Ale może tak jest, że Corel pozbywa się zapasów magazynowych i uznał, że mysz wystarczy, byle sprzedać. |
Tak może być. Sprzedawca nadal utrzymuje, że wszystko jest zrobione z prawem i legalnym oprogramowaniem.
| tegraf napisał/a: | | Teoretycznie masz wszystko w porządku - fakturę, program i licencję. Kupiłeś święcie przekonany, że kupujesz legalnie - i chyba tak jest. |
Mam fakturę VAT, program z licencją komercyjną, no i uważam, że wszystko jest ok.
Dobrze, może jeszcze zakupie drugą wersje BOX a tą odłożę na bok i wówczas będę miał spokój. To chyba już wszystko w tym temacie. Jeśli ktoś z Państwa miałby jeszcze jakieś zastrzeżenia proszę śmiało pisać.
DZIĘKUJE WSZYSTKIM ZA POMOC, bez Państwa niczego bym się nie dowiedział. Jeśli będę znał odpowiedzi na Państwa pytania w innych tematach będę starał się Państwu pomóc na forum
Bogumila M. - 20 Luty 2013, 17:32
Wersje OEM można kupować nawet bez komponentów. Wystarczy samemu złożyć komputer. Wtedy użytkownik staje się "producentem" PC-ta. Oczywiście ma to także konsekwencje. Jako "producent" sami sobie gwarantujemy oprogramowanie. Czyli w razie wystąpienia problemów nie możemy liczyć na inną, poza swoją, pomoc techniczną.
bidon184 - 20 Luty 2013, 17:45
No tutaj własńie z tą interpretacją co podajesz Bogusiu przegrało nawet Microsoft,ale o ile o systemie mozna dyskutować to jesli chodzi o aplikacje jest to nadinterpretacja,aplikacja instaluje się w systemie,a to czy ty se składasz komputer czy nie nie ma znaczenia jesli chodzi o aplikacje,to jest jakis wymysł firmy corel ,który ma się ni jak do rzeczywistości,bardziej by się skłaniał ku temu że corel wydając licencje OEM,che sprzedać ,zalegalizować, wtórny obrot aplikacji brandowanych,czyli takich ,które są dostarczane ze sprzętem,niby ta sama aplikacja ,ale ma np logo lub inny syf firmy produkującej np notebookie itd,ja tak to widze
|
|