Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Pilna pomoc- eksport do EPS lub PDF pod solwent

dj_maras - 19 Luty 2013, 11:19
Temat postu: Pilna pomoc- eksport do EPS lub PDF pod solwent
Witam , problem mam powazny, Szykuje naklejki do wydruku na solwencie - roland versa camm SP540i - naklejki musza byc cięte po brzegu.
plik mam przygotowany z linią cięcia...
ale program do rolanda nie czyta mi lini cięcia z plików PDF, ale tylko w p[rzypadku dośc dużych projektów (teraz mam 100x30cm) i program roland nie widzi lini cięcia. w przypadku naklejek mniejszych z plikiem pdf jest wszytko ok.
jesli eportuje do eps w programie rolanda wyskakuje błąd i się zawiesza.

mój projekt składa się z kilku naklejek, wszystko powinno byc drukowane i wycięte w jednej panelu, naklejki muszą być poprostu tak poukładane i koniec... nie mam możliwości przesuwania pojedyńczych naklejek w corelu.

co robic ???

tegraf - 19 Luty 2013, 12:45

Trochę to skomplikowane, co piszesz.
Pokaż to co wysyłasz na ploter i opisz, czego nie widać.

dj_maras - 19 Luty 2013, 13:41

dzwoniłem do techników i powiedzieli ze moje naklejki mają za dużo DPI, mam 300 a mówią ze max to 150. i dlatego program sie blokuje i wywala wszystko.
a jak mam zmienić z gotowego projektu dpi z 300 na mniej? wszystko mam w krzywych z linią cięcia...

tegraf - 19 Luty 2013, 13:45

Jeżeli są to pliki pdf z bitmapami (bo inaczej to cale 300 dpi nie ma sensu) to Acrobatem > opcja Optymalizacja pdf.
chezare - 20 Luty 2013, 08:05

Powinni powiedzieć, że wypili już po 4 kawy a ploter dalej obrabia obrazek.
Najpierw trzeba było ustalić z nimi jak ma być przygotowana grafika a później wysłać ją do druku. Autor chce żeby było jak najlepiej a oni i tak drukują z maksymalnie 150 dpi i chcą żeby było szybko.